GK Quiz on Science: Biology Set III

Mar 19, 2019, 14:06 IST

GK Quiz on Science: Biology Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions related to the life Science that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

GK Quiz on Science: Biology Set III
GK Quiz on Science: Biology Set III

GK Quiz on Science: Biology Set III, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions related to the life Science that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

1. Which vitamin is needed to prevent Xero-phthalmia?

A. A

B. B

C. C

D. D

Ans:  A

2. Why the white blood corpuscles are popularly called "soldiers of the body”?

A. March at a regular pace

B. Appear uniform

C. Defend the body

D. Disciplined

Ans: C

3.  Hepatitis is a general term for a disease that is caused by:

A. Viruses

B. Bacteria

C. Parasites

D. All the above

Ans: A

4. Which among the following is not an example of carbohydrate?

A. Maltose

B. Fructose

C. Glycogen

D. Glycine

Ans: D

5. Which one of the following is not correctly matched?

A. Haemoglobin: Skin

B. Vitamin C: Scurvy

C. Carbohydrate: Potato

D. Fat: Butter

Ans: A

GK Questions and Answers on Vitamins

6. Which is a communicable disease?

A. Asthma

B. Scurvy

C. Measles

D. Diabetes

Ans: C

7. Which one of the following is not correctly matched?

A. Tuberculosis: Lungs

B. Filaria: Lymph nodes

C. Encephalitis: Heart

D. Leukaemia: Blood cells

Ans: C

8. Which of the following has the highest protein content per gram?

A. Groundnut

B. Soyabean

C. Apple

D. Wheat

Ans: B

9. Which of the following have Alpha-keratin as protein?

A. Blood

B. Eggs

C. Skin

D. Wool

Ans: D

10.  Mushrooms are/can be:  

A. A variety of fungus

B. Fleshy, fruiting bodies of the fungus

C. Grown in small sheds or plots

D. All the above

Ans: D

GK Questions and Answers on Day to Day Science

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News