Jagran Josh Logo

General Knowledge (GK) Quiz: Questions and Answers Indian Political Leaders

Sep 6, 2016 12:18 IST
GK Quiz Indian Political Leaders
GK Quiz Indian Political Leaders

GK Questions and Answers given below will test your knowledge of Indian Political Leaders and increase your general awareness which will be helpful in various competitive examinations like SSC, Banking, PCS, UPSC etc.

1. Abdul Kalam Azad became the ____ President of India.

A. 9th

B. 10th

C. 11th

D. 12th

Ans. C

2. The 13th Prime Minister of India was

A. Atal Bihari Vajpayee

B. I.K. Gujral

C. Dr. Manmohan Singh

D. P. V. Narasimha Rao

Ans. A

3. Who was the President of the Constitutional Committee and played an important role in drafting the Constitution?

A. Dr. B.R. Ambedkar

B. Mahatma Gandhi

C. Both

D.  None

Ans. A

4. Who prevailed in the 1977 elections and ended Indira Gandhi’s emergency rule?

A. Atal Bihari Vajpayee

B. Morarji Desai

C. Charan Singh

D. Lal Bahudar Shastri

Ans. B

GK Quiz on Polity

5. Who assassinated Mahatma Gandhi?

A. Karamchand

B. Nathuram Godse

C. Ashfaquallah Khan

D. None of the Above

Ans. B

6. The first Women External Affair Minister of India was:

A. Sushma Swaraj

B. Jayalalitha

C. Pratibha Patil

D. Indira Gandhi

Ans. D

7. In what year was Rajiv Gandhi assassinated?

A. 1990

B. 1991

C. 1992

D. 1993

Ans. B

More GK Quiz on Famous Personality.

8. In what year did Sonia Gandhi received Citizenship of India?

A. 1982

B. 1984

C. 1985

D. 1987

Ans. B

9. Who is currently (2016) the Vice President of India?

A. Ms. Pratibha Patil

B. Mohammad Hamid Ansari

C. Bhairon Singh Shekhawat

D. Krishan Kant

Ans. B

10. Who was the 1st Prime Minister of India?

A. Pandit Jawaharlal Nehru

B. Lal Bahadur Shastri

C. Gulzar Lal Nanda

D. None of the Above

Ans. A

List of Important personalities and their contribution in Indian History

List of Abbreviated or Alternative names of Personalities of Modern Indian History

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
22 Comment

Anil Kumar,

Anikumar6th@gmail.com

Rishabh Shastri,

Questions are very selective.

sarath,

iwant some quiz question

Sathiendran ,

Following Gk Very useful but question related answer where is known in our site . Govt Exam related question and answer send to mail

jeanet,

this was pretty easy.all the answers were known to me.

Ajeet Singh,

Sir, I want question related to exams of Delhi Police,SSC-CPOs,upto the level of Constable and Head Constables and clerks

prabahar,

This is very useful for me thank you... please more questions forward my email id

anny kumar,

this is really very good questions

quizvook,

Very very useful nice post bu quizvook site....

Kanhaiya Yadav,

Its Good

bhavya,

this is really very useful thank you.

dipa jaiswal,

questions are fine but it should be more tough as civil service pattern.

prathima,

good source of knowledge.

harsha,

hallo sai how are you

VISHAL,

like.......

Amandeep Mahdan,

I want question related to environment.

karthigaichevlan,

thank you more information good question and answer, very helpful tnpsc exam please more questions forward my email id

naina,

good source of knwledge

Joshi Pralhad B,

This is very usefull the students who are preparing for compitative exams. My children want to prepare for compt. exams. It helps lot for my children.

rakesh kumar,

send me que. And ans.

minif,

we want more general question and we want online books of question and ans

Sahil Anand Rockzz,

Nice, but for small children.

Suggested Colleges

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Stay Connected

Subscribe Newsletter

Straight To Your Inbox
or
LikeJagranjosh on Facebook!
Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF