Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS Exam I 2016: General Knowledge Quiz Set-2

Jan 18, 2016 11:01 IST

     

    CDS Exam I 2016 General Knowledge Quiz set - 2

    1. White blood cells (WBC) are called:
    a) lymphocytes
    b) leucocytes
    c) Plasma
    d) Spermatocytes

    Answer: b – leucocytes

    2. The French scientist who is considered the father of paleontology, is
    a) George Cuvier
    b) Marquis de Condorcet
    c) Jacque Tonnies
    d) Auguste Compte

    Answer: a -- George Cuvier


    3. The percentage of carbon dioxide in the atmosphere is approximately:
    a) 0 .03%
    b) 1%
    c) 5%
    d) 7%

    Answer: a -- 0 .03%

    4. Chromosomes responsible for characteristics other than sex are known as:
    a) ribosomes
    b) lysosomes
    c) autosomes
    d) spermatocytes

    Answer: c – autosomes

    5. Which one of these is NOT a cell organelle?
    a) lysosome
    b) mitochondrion
    c) endoplasmic reticulum
    d) cytoplasm

    Answer: d – cytoplasm

    6.  When a color blind man marries a woman pure for normal color vision, which one of the following situations may result?
    a) only the sons will be colorblind
    b) all the grandchildren will be color blind
    c) all the children will be color blind
    d) half the grandsons will be color blind

    Answer: d -- half the grandsons will be color blind

    7.  In the first stage of carbohydrate metabolism, glucose breaks down to:
    a) citric acid
    b) lactic acid
    c) nitric acid
    d) pyruvic acid

    Answer: d -- pyruvic acid


    8.  The name of the process by which an amino acid loses its amino group is:
    a) hydration
    b) oxidoamination
    c) deamination
    d) dehydration

    Answer: c – deamination

    9. In a plasma membrane, a general barrier to the movement of molecules is provided by:
    a) proteins
    b) lipids
    c) carbohydrates
    d) all of the above

    Answer: b – lipids

    10. Which of the following is not found in blood?
    a) fibrinogen
    b) urea
    c) glucose
    d) glycogen

    Answer: d – glycogen

    11. Testosterone, cholesterol  and estrogen are:
    a) proteins
    b) alcohols
    c) nucleic acids
    d) steroids

    Answer: d – steroids

    12. The structure of DNA was first described by
    a) Hook
    b) Nirenberg
    c) Watson and Crick
    d) Lederberg
    Answer: c. Watson and Crick

    13. Which of the following gives instant energy to an athlete?
    a) Fats
    b) Glucose
    c)  Butter
    d) Vitamin

     Answer : b) Glucose

    14. Identical twins are born, when
    a) Two sperms fertilize two ova
    b) Two sperms fertilize one ovum
    c) One sperm fertilizes one ovum
    d) One sperm fertilizes four ova

     Answer: b. two sperms fertilize one ovum

    15. Blood groups (ABO) were discovered by
    a) Charles Darwin
    b) Karl Landsteiner
    c) Gregor Mendel
    d) Watson and Crick

     Answer: b. Karl Landsteiner

    16. Children of a normal father and a colour-blind mother will be
    a)  Colour blind sons and carrier daughters
    b) Normal sons and carrier daughters
    c) Normal daughters and sons
    d) Colour blind sons and daughters

     Answer: a. Colour blind sons and carrier daughters

    17. The hormone responsible for the emotional states (fear, anger and tension and a rise in blood pressure and heart rate) is
    a) Somatotrophin
    b) Oxytocin
    c) Adrenaline
    d) Thyroxine

     Answer: c. Adrenaline

    18. Gene mutation takes place in
    a) Deoxyribonucleic acid
    b) Chloroplast
    c)  Ribosome
    d)  Mitochondrion

     Answer: d. Mitochondrion

    19. The part of the human brain which is the centre of memory, learning, thinking and reasoning is:
    a) Cerebrum
    b) Cerebellum
    c) Hypophysis
    d) Medulla

     Answer: A. Cerebrum

    20. The scientist who proposed the “Survival of the fittest” in his theory of evolution was
    a) Charles Darwin
    b) Lamarck
    c) Gregor Mendel
    d) Hugo de vries

     Answer : a. Charles Darwin


    CDS Exam Tips & strategy

    CDS Exam I 2016: Currents affairs Quiz Set 1

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF