Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions - Current Affairs Set 01

Jul 18, 2017 19:30 IST

    For the benefit of NDA & NA (II) Exam 2017 aspirants Jagran Josh is providing practice questions on Current Affairs. The answers to the questions help the aspirants in understanding the nature of the questions and consequently in devising a suitable strategy.

    1.    The 18th edition of the International Indian Film Academy (IIFA) awards function was held in
    a)    Malaysia
    b)    The USA
    c)    Germany
    d)    Australia
    Ans. (b) The USA
    2. Railways Minister Suresh Prabhu on 14 July 2017 dedicated country's first solar powered DEMU (Diesel Electric Multiple Unit) train to the nation. Travel route of this first solar powered DEMU is
    a) Sarai Rohilla-Farukh Nagar railway route
    b) Shakurbasti-Mathura, Uttar Pradesh railway route
    c) Rewari-Sitapur railway route
    d) Kalka-Shimla railway route
    Ans. (a) Sarai Rohilla-Farukh Nagar railway route
    3. Team of Indian scientists/astronomers has discovered a previously unknown supercluster of galaxies. What is the name that was given to this heavenly body?
    a) Shiv
    b) Saraswati
    c) Gandhi
    d) Shapley Concentration
    Ans. (b) Saraswati
    4. Which country will become the world’s largest milk producer by 2026, as per OECD-FAO Agricultural Outlook 2017-2026 report?
    a) India
    b) China
    c) Japan
    d) Brazil
    Ans. (a) India
    5. Which country has recently legalised same-sex marriage?
    a) Liberia
    b) Malta
    c) Bulgaria
    d) Latvia
    Ans. (b) Malta
    6. Which of the following became the first state to fix minimum education qualification for cooperative body poll?
    a) Gujarat
    b) Punjab
    c) Rajasthan
    d) Madhya Pradesh
    Ans. (c) Rajasthan
    7. UNESCO recently added caves with world's oldest known art to heritage list. These caves are located in which of the following countries?
    a) Germany
    b) Russia
    c) Indonesia
    d) Japan
    Ans. (a) Germany
    8. UNESCO recently added caves with world's oldest known art to heritage list. These caves are located in which of the following countries?
    a) Germany
    b) Russia
    c) Indonesia
    d) Japan
    Ans. (c) Bangladesh
    9. Name the person who became the first British man who gave birth to a girl child.
    a) Hayden Cross
    b) Aariyeh Williams
    c) Gregg Jones
    d) Halwell Smith
    Ans. (a) Hayden Cross
    10. Which of the following was recently inscribed on the List of World Heritage in Danger?
    a) Historic Centre of Vienna
    b) Stonehenge
    c) Fatehpur Sikri
    d) Grand Canyon National Park
    Ans. (a) Historic Centre of Vienna

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF