1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

NDA & NA (II) 2017: GK Practice Questions – Indian History Set 03

Aug 1, 2017 11:43 IST
    NDA & NA (II) 2017 Exam: History Practice Questions 03
    NDA & NA (II) 2017 Exam: History Practice Questions 03

    For the benefit of UPSC NDA & NA (II) 2017 Exam aspirants, we are providing practice questions on Indian History. This practice set consists of 10 Questions along with answers and detailed explanation.

    1. Which one of the following statements regarding King Krishnadevaraya is NOT correct?

    (a) He was a great scholar of Kannada and Sanskrit
    (b) Foreign travelers Paes and Nuniz visited his court
    (c) Barbosa praised him for the great justice and equity prevailing in his empire
    (d) He was the emperor of Vijayanagara Empire in the 16 century

    Ans. (d) He was a great scholar of Kannada and Sanskrit

    In fact, the Vijaynagara Emperor Krishnadevaraya was a great scholar of Telugu and Sanskrit. He wrote Amuktamalyada in Telugu. In Sanskrit he wrote wrote Madalasa Charita, Satyavadu Parinaya and Rasamanjari and Jambavati Kalyana.

    2. Which one of the following was NOT a cause of the Revolt of 1857?

    (a) The rumour that the British had mixed the bone dust of cows and pigs into the flour being sold in the market
    (b) The prophecy that British rule would come to an end on the centenary of the Battle of Plassey on 23rd June, 1857
    (c) Popular discontent with British rule
    (d) The prophecy that the end of British rule would lead to the end of the Kali Yuga and the return of Ram Rajya

    Ans. (b) The prophecy that British rule would come to an end on the centenary of the Battle of Plassey on 23rd June, 1857

    3. Which one of the following was NOT a feature of the Subsidiary Alliance of Lord Wellesley?

    (a) The British were responsible for protecting the ally from any external threats
    (b) All internal threats were to be handled by the ally alone, with no help from the British
    (c) The ally was to provide resources for maintaining a British armed contingent stationed in its territory
    (d) The ally could not enter into any agreement with other rulers without the permission of the British

    Ans. (b) All internal threats were to be handled by the ally alone, with no help from the British

    4. Which of the following statements about the Chittagong group is NOT correct?

    (a) Its membership included a large number of youth including Ganesh Ghosh, Lokenath Baul and Anant Singh
    (b) Its leader Surya Sen had been a lawyer in Dhaka before joining the group
    (c) Surya Sen and his group were closely associated with Congress work in Chittagong
    (d) This group had prepared an action plan to occupy the armouries in Chittagong

    Ans. (b) Its leader Surya Sen had been a lawyer in Dhaka before joining the group

    5. Which one of was the significant feature of the Quit India Movement?

    (a) Women did not play an important role in the movement
    (b) Nasik in Maharashtra was an important regional base during the movement
    (c) It was marked by anti-zamindar violence
    (d) It was marked by the emergence of parallel governments in different parts of India

    Ans. (d) It was marked by the emergence of parallel governments in different parts of India

    6. Which one of the following characteristics does NOT describe the Khilafat movement?

    (a) Mahatma Gandhi sought to link it to the Non-Cooperation movement
    (b) It was not supported by the Congress
    (c) It demanded that the Turkish Sultan must retain control over Muslim sacred spaces in the erstwhile Ottoman empire
    (d) It was led by Muhammad Ali and Shaukat Ali

    Ans. (b) It was not supported by the Congress

    7. Which one of the following was NOT a feature of railways in colonial India?

    (a) The main purpose of the setting up of railways in India was to serve the interest of the empire
    (b) British capital investments were invited with 15% guaranteed interest to be paid if necessary from Indian revenues
    (c) The construction work disturbed ecology
    (d) The construction of the railways was planned in such a way that it connected the internal markets with the ports, but provided no interconnection between internal market cities

    Ans. (c) The construction work disturbed ecology

    8. Which colonial administrator made the following declaration about the partition of Bengal in 1904? “Bengal united is a power. Bengal divided will pull in different ways. That is perfectly true and one of the merits of the scheme”

    (a) Lord Curzon
    (b) H. H. Risley
    (c) Lord Minto
    (d) Sir Lancelot Hare

    Ans. (a) Lord Curzon

    9. Who launched the Bardoli Satyagraha on 4th February, 1928?

    (a) Mahatma Gandhi
    (b) Vallabhbhai Patel
    (c) Rajendra Prasad
    (d) Kalyanji Mehta

    Ans. (b) Vallabhbhai Patel

    10. Which one of the following is a feature of thought and philosophy of the Kandukuri Viresalingam?

    (a) He believed that science and morality were unconnected to truth
    (b) He believed in universal education
    (c) He believed that language had no role in inculcating morality in students
    (d) He did not attempt to build a national consciousness on a cultural base

    Ans. (b) He believed  in universal education

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF