Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Education|  

United Nation General knowledge Quiz

May 8, 2017 17:20 IST

The United Nations Organisation (UNO) is an inter-governmental organisation whose stated aims include promoting and facilitating cooperation in international law, international security, economic development, social progress, human rights, civil rights, civil liberties, political freedom, democracy and the achievement of lasting world peace. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the functions, principal organs and associates organisations of UNO in the form of multiple choice questions. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

United-Nations Organisation Quiz

1. Which of the following organisation led the foundation towards the formation of the International society nations?

A. League of Nations

B. United Nations

C. International UN Federation

D. International Institution

Ans: A

2. Which organisation is termed as "a Child of War"?

A. UN

B. League of Nations

C. SAARC

D. WHO

Ans: B

3. When was the ILO established?

A. 1942

B. 1927

C. 1919

D. 1930

Ans: C

World Summit on Sustainable Development | Earth Summit II |Rio +10

4. Which of the following place is the headquarters of IMF (International Monetary Fund)?

A. Geneva

B. Paris

C. Washington

D. Hague

Ans: C

5. Who had given the "Fourteen Point" programme for the formation of League of Nations?

A. Williamson

B. Franklin D. Roosevelt

C. Sam Kutesa

D. Woodrow Wilson

Ans: D

6. When was the United Nations adopted the Charter of Economic Rights?

A. December 1980

B. December 1964

C. December 1974

D. December 1976

Ans: A

World Heritage Sites: Africa |Asia |Europe | North America |South America | Oceania

7. Which Conference adopted the United Nations Charter on 26th January, 1945?

A. London Conference

B. Tokyo Conference

C. San Francisco Conference

D. None of the above

Ans: C

8. What are the parameters to become a member of the UN?

A. It must be a state, it must be peace loving

B. It must accept the obligations to the Charter; it must be willing to carry out these obligations

C. It must be able to carry out these obligations

D. All the above

Ans: D

9. Under whom recommendations the UN General Assembly suspends the UN membership?

A. Judicial Body

B. International Judicial Community

C. Security Council

D. All of the above

Ans: C

10. The General Assembly of the United Nations have designated 1992 as:

A. International Child Year

B. International Space Year

C. International year of the Family

D. International year of Literacy

Ans: B

List of International organisation and their abbreviation

Highlights
  • Citing safety concerns, non-Kashmiri students demand
  • They are also calling for action against cops who lathicharged students
  • NIT campus has been tense since students clashed over Indias T20 defeat

Post Comment
4 Comment

Dagmar KUNZE,

Please review quiz on UN, many mistakes, Taiwan not Tokyo, Boutros Boutros-Ghali not Ghahi etc very poor

Ekta azad,

nice questions...

XXXXXXXXXXX,

A resolution establishing the United Nations Charter of Economic Rights and Duties of States was passed on 12 December 1974. Also, the sentence asking that question is grammatically incorrect. It should be "When did the United Nations adopt the Charter of Economic Rights", not "When did the United Nations adopted the Charter of Economic Rights"

RUPAK RAJ,

ya i am very happy with ur question

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
X

Register to view Complete PDF