CTET February 2016: Quiz Set -2

Jan 28, 2016 13:10 IST

    CTET Exam (21st Feb 2016)

    Mock Test (Environmental Studies)

    Q1.When is the Earth Day celebrated?
    1.26th April
    2.2nd June
    3.2nd October
    4.22nd April

    Answer: 4

    Q2.What does CNG stand for?
    1.Compressed Natural Gas
    2.Compressed Nature Gas
    3.Carbonized Natural Gas
    4.Carbon Natural Gas

    Answer: 1

    Q3.If you want to throw leftover bread, which colour bin would you use?
    1.Red
    2.Black
    3.Green
    4.Yellow

    Answer: 3

    Q4.What is the effect of deforstation?
    1.It increases rainfall
    2.It reduces global warming
    3.It reduces pollution
    4.Soil Erosion

    Answer: 4

    Q5.Kaveri water dispute is between two states. The states are:
    1.Delhi & Haryana
    2.West Bengal & Orissa
    3.Karnataka & Tamil Nadu
    4.Gujarat & Rajasthan

    Answer: 3

    Q6.Which of the following is used for water conservation?
    1.Non recycling of water
    2.Ground water extraction
    3.Use of shower instead of bucket
    4.Rainwater Harvesting

    Answer: 4

    Q7.Which of the following is not an exhaustible resource?
    1.Coal
    2.Oil
    3.Wind
    4.Nickel

    Answer: 3

    Q8.5th June is celebrated as:
    1.World environment day
    2.World Health Day
    3.Save Water Day
    4.Teacher's Day

    Answer: 1

    Q9.When was project tiger launched?
    1.1970
    2.1973
    3.1971
    4.1972

    Answer: 2

    Q10.Which of the following does not deplete the ozone?
    1.Carbon Dioxide
    2.CFC's
    3.Argon
    4.HCFC's

    Answer: 3

    Q11. Identify Primary greenhouse gases in the earth's atmosphere?
    1.Carbon Dioxide
    2.Methane
    3.Nitrous Oxide
    4.All of the above

    Answer: 4

    Q12.When agricultural crops are grown between rows of planted trees, it is called
    1.Agroforestry
    2.Jhum
    3.Social Forestry
    4.Taungya

    Answer: 4

    Q13.Which of the following is not an allotrope of carbon?
    1.Lonsdaleite
    2.Buckminsterfullerene
    3.Fullerite
    4.Ethenediylidine

    Answer: 4

    Q14.What is required to break proteins into amino acids?
    1.Phosphorus
    2.Oxygen
    3.Nitrogen
    4.Pottasium

    Answer: 3

    Q15.Which phenomenon helps in the formation of Ozone?
    1.Flood
    2.Lightning
    3.Rain
    4.Volcanic Activity

    Answer: 2

    Q16.The most abundant element on the earth's crust is
    1.Iron
    2.Nitrogen
    3.Silicon
    4.Oxygen

    Answer: 4

    Q17.Which of the following gases is the least poisonous?
    1.Bromine
    2.Ammonia
    3.Pure Oxygen
    4.Asphxiant

    Answer: 4

    Q18.Yellowing of marble due to pollution is called
    1.Marble cancer
    2.Marble spoil
    3.Yellowing
    4.Corrosion

    Answer: 1

    Q19.Range of normal human hearing is
    1.10Hz to 80Hz
    2.10Hz to 50Hz
    3.50Hz to 15000Hz
    4.10Hz to 2000Hz

    Answer: 3

    Q20.Which gas regulates burning?
    1.Oxygen
    2.Hydrogen
    3.Nitrogen
    4.Sulphur Dioxide

    Answer: 3

     

    CTET September 2016: Quiz set 1

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF