CTET February 2016: Quiz set 1

Jul 6, 2016 10:19 IST


    CTET Exam (21st Feb 2016)

    Quiz 1 (Child Development and Pedagogy)

    Q1. When a school is giving preference to girl students while preparing for a State level solo-dance competition, it reflects
    1.Current global culture
    2.Practical approach
    3.Broad thinking
    4.Gender bias

    Answer: 4

    Q2. If a teacher uses a variety of tasks to cater to the various learning styles of her students, then she is supposed to be influenced by
    1.Kohlberg's character development theory
    2.Gardner's multiple intelligence theory
    3.Vygotsky's social theory
    4.Piaget's cognitive theory

    Answer: 2

    Q3. Let’s consider that a child has been admitted to your school who belongs to a back ward family from the cultural viewpoint. What will you do?
    1.You will keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping in mind his special needs
    2.You will keep him in a class in which, there are many more students of backward family
    3.You will enquire more about his cultural background
    4.You will suggest him to take up vocational education

    Answer: 1

    Q4. Why is the individual attention important in the teaching - learning process?
    1.Because learners always learns better from superiors
    2.Because it is suggested by teachers
    3.Because it gives opportunities to teachers to guide every learner
    4.Because children mature at different rates and learn differently

    Answer: 4

    Q5. When a child fails, then this means that
    1.The whole system has failed
    2.The child has not memorized the answers
    3.The child is not attentive
    4.The child is lazy

    Answer: 1

    Q6. A teacher uses a text and shows some pictures of fruits and vegetables and discusses with her students. The students correlate the details with their pre-existing knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on which of the following?
    1.Classical learning
    2.Theory of reinforcement
    3.Construction of knowledge
    4.Practical approach

    Answer: 3

    Q7. When a teacher, after preparing a question paper, checks whether the questions test specific testing objectives, then actually the teacher is concerned primarily about the question papers?
    1.Typographical errors
    2.Content coverage
    3.Reliability and validity
    4.Accuracy

    Answer: 2

    Q8. What do errors of learners usually indicate?
    1.The learning process
    2.The lack of learning capability
    3.Socio-economic status
    4.The requirement for mechanical drill

    Answer: 4

    Q9. What does this sign reflects when a child gets bored while doing a task?
    1.The child is not sensible
    2.The task may have become repetitive
    3.The child does not want to learn
    4.The child needs to be strictly controlled

    Answer: 2

    Q10. According to Piaget's stages of Cognitive Development, the sensori-motor stage is related to
    1.Imitation, memory and mental representation
    2.Problem solving attitude
    3.Decision-making strength
    4.Mnemonics

    Answer: 1

    Q11. Let’s consider a teacher who never gives answers to questions herself, but motivates her students to come up with answers and have group discussions. On which principle this approach is based?
    1.Planned designing of instructional material
    2.Transgression
    3.Active Participation
    4.Inquisitiveness to learn

    Answer: 3

    Q12. Lev Vygotsky theory laid stress on the significance of the role played by which of the following factors in the learning of children?
    1.Genetical
    2.Behavioral
    3.Psychological
    4.Social

    Answer: 4

    "Q13. Kolb plots learners’ strengths and affinities on a grid with four components. Which of the following is not correct about this? A. Experiencing B. Reflecting C. Thinking D. Doing"
    1.A & C
    2.B & C
    3.Only D
    4.All are correct

    Answer: 4

    Q14.How can the emphasis from teaching to learning be shifted?
    1.By adopting role learning
    2.By adopting front learner learning
    3.By adopting child-focused pedagogy
    4.By focusing on examination results

    Answer: 3

    Q15.What do critical pedagogy believes?
    1.The learners should not depend on schools
    2.The experiences and perceptions of learners are  very important
    3.The learners should depend more on examination pattern
    4.Syllabus should be based on some experiments

    Answer: 2

    Q16.School-based assessment is mainly based on which of the following principle?
    1.The teachers know their learners' capabilities far better than external examiners
    2.The teachers should give good marks to their students
    3.The teachers can control their students
    4.The teachers should be leveraging their students

    Answer: 1

    Q17. Select amongst the following the principle of development.
    1.Development is invariably linear
    2.Development is a discontinuous process
    3.Development processes are not inter-related
    4.It does not proceed at the similar pace for all
    Answer: 4

    Q18. What do we mean by socialization in the context of education?
    1.Adapting to social environment
    2.Respecting the senior citizens in society
    3.Following the social rules
    4.Talking to all persons of all ages

    Answer: 1

    Q19.The first step in the scientific method of problem-solving is:
    1.Pre-hypothesis
    2.Information gathering
    3.Hypothesis verification
    4.Problem awareness

    Answer: 4

    Q20. Select amongst the following the domain of learning.
    1.Religious
    2.Affective
    3.Spiritual
    4.Experiential

    Answer: 2

    Important Tips and Strategy for Crack CTET September 2016

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF