1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Medieval History Questions Set 5 for IAS Prelims Exam

Oct 27, 2015 19:05 IST

    1. Which of the following statements are correct about Firoze Shah Bahmani?

    (1) He married the daughter of the ruler of Vijaynagar
    (2) Mahmud Gawan was his Prime Minister.

    Codes

    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 Nor 2

    Answer. a

    2. Gol Gumbaz, the largest single dome in the world is mausoleum of

    (a) Ibrahim Adil Shah
    (b) Mohammed Adil Shah
    (c) Quli Qutb Shah
    (d) Imad-ul-Mulk

    Answer. b

    3.  Which of the following pairs are correctly matched?

           Ruler                                  Visitor
    (1) Deva Raya I                       Nicolo Conti
    (2) Deva Raya II                      Abdur Razzaq
    (3) Krishnadeva Raya            Domingo Paes

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 3 only
    (d) All of these

    Answer. d

    4. Which of the following statements are correct about Vijayanagar administration?

    (1) A group of villages was called as Sthala
    (2) Amaras were the villages granted to Brahmins.
    (3) Nayakas (officers or smaller kings) were granted villages from where they could collect revenue.
    (4) Bhandaravadas were crown villages from where revenue was directly collected by the ruler.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1, 3 and 4 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Answer. b

    5. Jahaz Mahal and Hindola Mahal are related to


    (a) Gujarat architecture
    (b) Sharqi architecture
    (c) Malwa architecture
    (d) Vijayanagar architecture

    Answer. c

    6. Gunaraja Khan, the author of Sri Krishna Vijaya was patronized by the rulers of

    (a) Bengal
    (b) Malwa
    (c) Orissa
    (d) Gujarat

    Answer. a

    7. Which of the following statements are correct about Krishna Devaraya?

    (1) He had to launch several expeditions against Portuguese.
    (2) He wrote Jambavati Kalyanam, a drama in Telugu.
    (3) He built the Vijaya Mahal.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 3 only
    (d) All of these

    Answer. c

    8. Which of the following statements are correct about land revenue system of Sher Shah Suri?

    (1) The land revenue was assessed according to the area under cultivation.
    (2) Peasants had to pay land revenue in cash only
    (3) An extra cess for guard against famine was charged

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Answer. b

    9. Which of the following are associated with Suri dynasty’s architecture?

    (1) Qila-i-kuhna
    (2) Din panah
    (3) Moti Masjid
    (4) Sher-i-Mandal

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 4 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Answer. b

    10. Which of the following statements are correct regarding Mughals?

    (1) Mughal army included officers named as Ahadis who were directly recruited by the emperor.
    (2) There was a considerable decline in percentage of Hindus in Mughal army during the rule of Aurangzeb.
    (3) Mir Bakshi headed the military department.
    (4) A strong navy helped Mughals to expand sea trade.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 4 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 3 and 4 only

    Answer. c

    11. Which of following statements are correct regarding Zabti system?

    (1) The system was set up by Todal Mal.
    (2) Settlement was made directly with the peasants.
    (3) The demand of the state was one-third of the produce.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Answer. d

    12. Who was known as Sipahsalar during Akbar’s rule?

    (a) The executive head of a province.
    (b) Military advisor to Akbar.
    (c) Finance Minister
    (d) Auditor General

    Answer. a

    13. An Amir-i-Umda in Mansabdari system was noble with?

    (a) more than 5000 zats (foot soldier)
    (b) more than 2500 zats
    (c) 1500-2500 zats
    (d) more than 10000 zats

    Answer. b

    14. Which of the following statements are correct?

    (1) The Mughal paintings introduced new themes depicting the court scenes and battle scenes.
    (2) During Jahangir’s rule, European painting was introduced to the Mughal court.
    (3) The use of Indian brush brought 3-D effect to the Mughal paintings.

    Codes:

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) All of these

    Answer. b

    15.  Pietra Dura was used in architecture for the first time under

    (a) Humayun
    (b) Akbar
    (c) Jahangir
    (d) Shahjahan

    Answer. c

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF