Jagran Josh Logo

World history and Culture General knowledge Quiz

Dec 13, 2016 17:38 IST

    GK Questions and Answers on World history and Culture consists of 10 Multiple Type Questions that is made as per latest examination pattern of UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways and other competitive examinations.

    1. India qualified for the Soccer World Cup in 1950 but were refused permission to take part; why?

    A.  They didn’t have coach.

    B.  They were not allowed to play on Political issues.

    C.  The players were not permitted to play in bare feet.

    D.  None of the Above

    Ans: C

    2. The word 'anserine' relates to which type of birds?

    A.  Geese

    B.  Kingfisher

    C.  Sparrow

    D.  None of the Above

    Ans: A

    3. What year was Inheritance Tax introduced in the UK?

    A.  1988

    B.  1977

    C.  1986

    D.  1999

    Ans: C

    What do AM & PM stands for?

    4. What is the art of Japanese flower arranging called?

    A.  Feng Shui

    B.  Ikebana

    C.  Florabana

    D.  None of the Above

    Ans: B

    5. Which artist sculpted the lions at the foot of London's Nelson's Column?

    A.  Sir Edwin Henry

    B.  Sir Leopold

    C.  Lord Henry III

    D.  None of the Above

    Ans: A

    6. In 1983 which film did Barbra Streisand co-write, direct, produce and star in?

    A.  Terminator

    B.  Aliens

    C.  Star Wars 6

    D.  Yentl

    Ans: D

    10 Amazing Facts about Anil Kumbles journey from player to coach

    7. If an object is hastate what shape is it?

    A.  Circular

    B.  Square

    C.  Rectangular

    D.  Triangular

    Ans: D

    8. Which country had the first Women's Institute, in 1897?

    A.  Australia

    B.  Canada

    C.  Great Britain

    D.  Japan

    Ans: B

    9. Haldi is the Indian name for which spice?

    A.  Coriander

    B.  Star anise

    C.  Turmeric

    D.  Asafoetida

    Ans: A

    10. Which US organization’s headquarters is situated in Langley, Virginia?

    A.  NIA

    B.  Interpol

    C.  CIA

    D.  None of the Above

    Ans: C

    Where do Printing of Security Papers, Notes and Minting take Place in India?

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF