Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions - Current Affairs Set 02

Jul 25, 2017 17:20 IST

     

    NDA I 2017 Exam Current Affairs Study Material Practice Questions=

    In the GAT of the NDA Exam, Current Affairs Section plays a major role. Hence, Jagran Josh is providing practice questions that cover May 2017. They will help the aspirants in the upcoming NDA (II) 2017 Exam. The questions are given below.

    1. Which city was declared as the cleanest city as per the Swachh Survekshan 2017?
    a) Mysuru
    b) Bhopal
    c) Indore
    d) Surat
    Ans. (c) Indore
    Union Urban Development Miniser M Venkaiah Naidu on 4 May 2017 announced the results of Swachh Survekshan 2017 survey.
    Swachh Survekshan 2017 aimed at capturing the outcomes on ground of the ongoing efforts to make urban areas Open Defecation Free and to improve door-to-door collection, processing and disposal of Municipal Solid Waste.
    Under the Swachh Survekshan 2017, 434 cities and towns were surveyed for cleanliness and categorized based on the marks scored by each of them.
    Out of the 434 cities and towns, Indore in Madhya Pradesh was adjudged as the cleanest city. Gonda in Uttar Pradesh was adjudged as the least clean city.
    2. What is the strike range of medium-range nuclear-capable ballistic missile Agni-ll that was recently test-fired off the Odisha coast?
    a) More than 2000 km
    b) More than 3000 km
    c) More than 4000 km
    d) More than 5000 km
    Ans. (a) More than 2000 km
    India on 4 May 2017 flight-tested Agni-II Intermediate Range Surface-to-Surface Ballistic Missile from Abdul Kalam Island in Bhadrak district of Odisha.
    However, the user trial failed and it did not meet all the desired parameters.
    The test was carried out by the Strategic Forces Command (SFC) as part of a training exercise. The Naval ships tracked the vehicle, while a network of radars, telemetry and electro-optical instruments monitored the trajectory.
    The last test of Agni-II Ballistic Missile was carried out in 2014.
    3. India’s first private sector small arms manufacturing plant was set up in which state?
    a) Madhya Pradesh
    b) Assam
    c) Uttar Pradesh
    d) Maharashtra
    Ans. (a) Madhya Prades
    In May 2017, India’s first private sector small arms manufacturing plant was inaugurated in Madhya Pradesh. The plant seeks to supply world class weapons to the armed forces in line with the India’s defence indigenisation programme.
    4. Which state announced to give an interim pension to Muslim women who have been divorced using the triple talaq provision?
    a) Manipur
    b) West Bengal
    c) Assam
    d) Jharkhand
    Ans. (c) Assam
    In May 2017, Assam Health Minister Himanta Biswa Sarma announced that the State government will provide interim pension to Muslim women who were divorced through the triple talaq practice. The pension will be offered under the state’s proposed population policy, which was announced in April 2017.
    5. He in May 2017 was elected as the youngest President of France.
    a) Emmanuel Macron
    b) Manuel Valls
    c) Marine Le Pen
    d) Benoit Hamon
    Ans. (a) Emmanuel Macron
    Pro-European centrist leader Emmanuel Macron was elected as President of France after winning 20.7 million votes on 8 May 2017. Thirty-nine-year-old former investment banker, who has never held elected office, becomes the youngest President and occupant of the Élysée Palace.
    6. Which country successfully test-flight its indigenously developed C919 passenger jet plane?
    a) USA
    b) Australia
    c) China
    d) India
    Ans. (c) China
    The first large Chinese-made passenger jet has taken off on its maiden flight, a key milestone for a country seeking a place in the global aviation market. The C919 single-aisle jet, as it is called, can hold up to 168 passengers.
    7. Name the Japan's men-only island that was recommended by UNESCO for World Heritage status.
    a) Hashima Island
    b) Sakhalin Island
    c) Tashirojima Island
    d) Okinoshima Island
    Ans. (d) Okinoshima Island
    Okinoshima Island, an ancient religious site in Japan where women are banned and male visitors need to take off their clothes and take a naked bath before visiting the shrine, was recommended by UNESCO FOR World Heritage Status. Subsequently, it was declared as a UNESCO world heritage site on 9 July 2017.
    8. Baahubali 2: The Conclusion became the first Indian film to cross the Rs 1000 crore mark with its worldwide collections. Who of the following is the director of the film?
    a) Shobu Yarlagadda
    b) Prasad Devineni
    c) KV Vijayendra Prasad
    d) SS Rajamouli
    Ans. (d) SS Rajamouli
    SS Rajamouli's Baahubali 2: The Conclusion became the first Indian film to cross the RS 1000 crore mark with its worldwide collections. Reports suggest that trade analysts have reported that the film has made over Rs 800 crore in India and more than Rs 200 crore in the international markets.
    9. Name the famous India-born Sitar maestro who passed away recently in Karachi.
    a) Vilayat Khan
    b) Abdul Halim Jaffer Khan
    c) Irshad Khan
    d) Rais Khan
    Ans. (d) Rais Khan
    Renowned Sitar maestro Ustad Rais Khan passed away on 6 May 2017 in Karachi, Pakistan. He was 77. Ustad Rais Khan was born in Indian city of Indore, Madhya Pradesh, on 25 November 1939.
    10. The residents of which state will soon have a smart house Ids?
    a) Haryana
    b) Uttar Pradesh
    c) Goa
    d) Gujarat
    Ans. (a) Haryana
    In Haryana, detailed data will be collected of every resident and every house would be allotted a smart house ID under a special mission.
    It was announced by the state’s Chief Secretary, D.S. Dhesi while presiding over a meeting of the Deputy Commissioners of the state through video conferencing on 7 May 2017 in Chandigarh. Dhesi stated that the smart house ID would be generated through a tablet by visiting every house.

    NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions - Current Affairs Set 01

    NDA & NA (I) 2017 Exam: SSB Interview Tips & Strategy

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF