GK Questions and Answers on Endocrine Glands

08-JUN-2017 15:36

    A gland is a structure which secretes a specific substance in the body. Endocrine glands are ductless glands which secretes a chemical substance called hormone. Being ductless gland they release their hormones directly into the blood of a person. These hormones reach the concerned body part through the blood and act on it. These descriptive questions on endocrine glands will make you understand which gland releases hormone and how they act on our body.
    1. How many endocrine glands are there in a human body?
    Ans. Large numbers of endocrine glands are present in the human body like Pineal gland, Hypothalamus gland, Pituitary gland, Thyroid gland, Parathyroid gland, Thymus, Pancreas, Adrenal glands, Testes in males and Ovaries in females.

    Endocrine-glands
    Source: www. s3.amazonaws.com
    2. Who control the working of endocrine glands in our body?
    Ans. Nervous System controls the working of endocrine glands in our body.

    10 interesting facts about Human Brain
    3. What is the function of adrenal gland?
    Ans. Two adrenal glands are present in our body, one on top of each kidney. It secretes adrenaline hormone which prepares our body to function at maximum efficiency during emergency situations like anger, danger, excitement etc.

    Adrenal-glands
    Source: www. edc2.healthtap.com
    4. What does hormone do in our body?
    Ans. Hormones plays a vital role in our body. They are involved in the regulation of several functions in the human body like growth, metabolic activities and reproduction.
    5. Where does pancreas gland located in our body and what is the function of it?
    Ans. Pancreas gland is present just below the stomach in the body. It is a leaf like gland and secretes the hormone insulin. Its function is to lower the blood sugar level or blood glucose level.

    Pancreas-gland

    Source: www.img.tfd.com
    6. Which hormone is secreted by thyroid hormone and what is the function of that hormone?
    Ans. Thyroxine is secreted by the thyroid gland. It is attached to the wind pipe in our body. The function of thyroxine is to control the rate of metabolism of carbohydrates, fats and proteins in the body.

    Organ Systems of Human Body
    7. Name two systems which taken together perform the functions of control and coordination in human beings?

    Ans. The complete coordination in the human body is achieved by the nervous system and endocrine system working together. The main centres to control these two systems are hypothalamus and pituitary gland.  Hypothalamus collects information from brain and blood vessels and passes to the pituitary gland which by its own secretions, directly or indirectly, regulates the activities of all other endocrine glands.
    8. Where parathyroid gland is present and what is the function?
    Ans. Parathyroid glands are four in number and are embedded in the thyroid gland. It secretes a hormone parathormone. The function is to regulate calcium and phosphate levels in the blood.
    9. Which gland is responsible for the disease thyroid?
    Ans. Iodine is necessary for the making of thyroxine hormone by thyroid gland and deficiency of iodine in the diet can cause a deficiency of thyroxine hormone in the body. Thus, deficiency of iodine in the diet of a person produces less thyroxine hormone and causes a disease goitre.

    Thyroid-gland
    Source: www.educatehealth.ca
    10. What is the function of thymus hormone?
    Ans. Thymus hormone is secreted by the thymus gland. It helps in the development of the immune system of the body. Therefore, thymus gland is large in young children but shrinks after puberty.

    Various Glands and Hormones in Human Body

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK