Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Genetics

10-OCT-2017 19:04

    Genetics is the study of how living things pass traits or characteristics from one generation to another. Genes, heredity and hereditary transmission all are studied under Genetics only. Transmission and origin of specific inherited traits like colour of eyes, colour and texture of hair, height, hereditary diseases etc. comes under genetics. It helps in various fields like agriculture, hereditary diseases, medicines etc. A scientist who studies genetics is called geneticist. Genetics is not only important to humans. It also applies to plants and other living cells. In this Quiz we will discuss about genetics, its laws and some terms related to it in the form of Question and Answers which will help you in various examinations.

    What is genetics
    Source: www.news-medical.net.com
    1. The process of transfer of hereditary character from one generation to another is known as...........?
    A. Genes
    B. Mutation
    C. Variation
    D. Genetics
    Ans. D
    2. Who is known as father of genetics?
    A. Gregor Mendel
    B. Augustinian friar
    C. Norman Borlaug
    D. M.S Swaminathan
    Ans. A
    3. Who coined the term Mutation?

    A. James Watson
    B. Herman Joseph Muller
    C. Hugo de Vries
    D. None of the above
    Ans. C
    4. Which term of genetics represents the potential ability of a plant cell to grow into a complete plant?

    A. Pluriopotency
    B. Totipotency
    C. Cloning
    D. Variation
    Ans. A
    5. Name the chromosome found in the cells which are responsible for characters other than sex chromosomes?

    A. Autosomes
    B. Genome
    C. Mitochondrial chromosome
    D. Y chromosome
    Ans. A

    What are Generic Medicines and why are they affordable
    6. What do you mean by law of dominance?

    A. When offspring shows the characters of generation.
    B. When Offspring of cross breed parent only show dominant characters in F1 generation.
    C. When offspring of cross breed parent only show dominant characters in F2 generation.
    D. In F2 generation both the character which is governed by gene are separated.
    Ans. B
    7. A sudden change in the gene which is heritable from one generation to other is known as?

    A. Variation
    B. Cloning
    C. Totipotency
    D. Mutation
    Ans. D
    8. Which plant Gregor Mendel had cross breed for his experiment?

    A. Onion plant
    B. Carrot plant
    C. Pea plant
    D. Lily plant
    Ans. C
    9. The word linkage was first coined by which scientist?

    A. Barbara McClintock
    B. James Watson
    C. Thomas Hunt Morgan
    D. Hermann Joseph Muller
    Ans. C
    10. Which of the following process is an exception of Mendel Law?

    A. Mutation
    B. Variation
    C. Cloning
    D. Linkage
    Ans. D

    How Genetics define the hereditary characteristics of human?

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK