1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Quiz on Science: Chemistry Set IV

12-FEB-2016 12:17

    GK Quiz on Science: Chemistry Set IV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. Which of the following is the heaviest metal?

    A. osmium

    B. mercury

    C. iron

    D. nickel

    2. Consider following statements:

    I. Green chemistry focuses on effects of chemical pollutants on nature.

    II. Environmental chemistry focuses on technological approach to prevent pollution.

    Which statement(s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    3. Which one of the following received the Greener Reaction Conditions Award in 1996?

    A. Dow Chemical

    B. Exon Chemicals

    C. US EPA

    D. None of these

    4.  Which of the following is used for clean oxidation?  

    A. Supercritical carbon dioxide

    B. Supercritical hydrogen

    C.  Aqueous hydrogen peroxide

    D. All of these

    5. Green solvents are derived from ______.

    A. Renewable resources

    B. Carbon resources

    C. Non-renewable resources

    D. All of these

    6. Eating tobacco and throwing on the road can produce______pollutant.

    A. Air

    B. Soil

    C. Noise

    D. Water

    7. Which of the following is not green house gas?

    A. CO

    B. O3

    C. CH4

    D. H2O Vapour

    8. Which of the following is not the components of photochemical smog that occurs in warm, dry and sunny climate?

    A. NO2

    B. O3

    C. SO3

    D. Unsaturated hydrocarbon

    9. Which of the following treatment is used for removal of biological impurities?

    A. Sedimentation

    B. Boiling

    C. Sterilization

    D. distillation              

    10. Which of the following indicator used in determination of hardness?

    A. EBT

    B. Phenolphthalein

    C. Methyl orange

    D. Thymol blues

     

    Question Answer
    1. B
    2. D
    3. A
    4. C
    5. A
    6. B
    7. A
    8. C
    9. C
    10. A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK