1. Home
  2. |  
  3. Sarkari Naukri |  

Army Public School AWES PGT Economics 2013 Previous Year Paper with Answers

Nov 6, 2018 12:30 IST
    AWES PGT Economics 2013 Previous Year Paper with Answers
    AWES PGT Economics 2013 Previous Year Paper with Answers

    To crack the Army Public School AWES PGT/ PGT/ PRT 2018 Exam, candidates must practice the previous year papers of the different subjects for which they are applying this year. It will help them in improving their speed of attempting maximum questions in minimum time with accuracy. So, in this article we have shared the AWES PGT Economics 2013 Previous Year Paper alongwith their answers.

     

    AWES PGT 2013 Economics Previous Year Paper with Answers

    1. Which of the following is not in the infrastructure sector?

    a) Power generation

    b) Construction of roads

    c) Food production

    d) Expansion of airports

    Answer: c)

    2. Gini coefficient measures

    a) Inflation

    b) Unemployment

    c) Income inequality

    d) Economic growth

    Answer: a)

    3. Amartya Sen was awarded the Nobel Prize for his contribution to

    a) Monetary Economics

    b) Econometrics

    c) Welfare Economics

    d) Development Economics

    Answer: c)

    4. Scheduled Banks have to be registered with

    a) SEBI

    b) RBI

    c) Finance Ministry

    d) SBI

    Answer: b)

    5. Which of the following is not a characteristic of Labour?

    a) Labour is perishable

    b) Labour has less mobility

    c) Strong bargaining power of labour

    d) In elastic supply of labour

    Answer: c)

    6. Who among the following said "Population increases in the Geometric progression, food increases in the Arithmetic progression"

    a) Malthus

    b) Greshan

    c) Engels

    d) Keynes

    Answer: a)

    7. Which organisation collects data for the unorganised sector?

    a) NSSO

    b) CSO

    c) ASI

    d) RBI

    Answer: a)

    8. Which of the following is not viewed as national debt?

    a) Life insurance policies

    b) Long term govt. bonds

    c) National savings certificates

    d) Provident fund

    Answer: c)

    9. Which of the following is a public sector unit?

    a) ICICI bank

    b) TESCO bank

    c) BHEL

    d) All of these

    Answer: c)

    10. Who among the following was the first chairman of the

    Planning Commission

    a) Dr. Rajendra Prasad

    b) Pt. Jawaharlal Nehru

    c) Sardar Vallabhbhai Patel

    d) J.B. Kripalani

    Answer: b)

    Click here to know the Exam Pattern and Syllabus of Army Public School AWES PGT/TGT/PRT 2018 Exam

    11. Who among the following have won the Nobel Prize for Economics in 2011?

    1. Eric S. Maskin

    2. Christopher Sims

    3. Thomas Sargent

    4. Leonid Hurwicz

    Select the right answer using the code given below

    a) 1 and 2 only

    b) 3 and 4 only

    c) 1, 2 and 4

    d) 2 and 3 only

    Answer: d)

    12. The acronym SRO, being used in the Capital Market for various market participant stands for

    a) Self Regulatory Organisations

    b) Small Revenue Operators

    c) Securities Roll-Back Operators

    d) Securities Regulatory Organisations

    Answer: d)

    13. Which of the following is not a Central problem of economy?

    a) What to produce

    b) How to produce

    c) For whom to produce

    d) When to produce

    Answer: d)

    14. When decrease in the price of one good causes the demand for another good to decrease, the goods are

    a) Complements

    b) Substitutes

    c) Normal

    d) Inferior

    Answer: a)

    15. Which of the following is not a cause of decrease in demand?

    a) Fall in the income of consumers

    b) Fall in the price of substitute good

    c) Fall in the price of complementary good

    d) Decrease in the number of consumers

    Answer: c)

    16. With 10% fall in the price of a good, its demand rises from 100 units to 120 units. The Price elasticity of demand is

    a) 20

    b) 10

    c) 2

    d) 1

    Answer: c)

    17. Cross elasticity of demand is

    a) Negative for complementary goods

    b) Unitary for inferior goods

    c) Negative for substitute goods

    d) Positive for inferior goods

    Answer: a)

    18. Giffen goods are a kind of goods whose

    a) Price effect is negative and income effect is positive

    b) Price effect and income effect both are positive

    c) Price effect and income effect both are negative

    d) Price effect is positive and income effect is negative

    Answer: b)

    19. The shape of Production Possibility Curve is

    a) Convex to the point of origin

    b) Concave to the point of origin

    c) Rectangular hyperbola

    d) A Parabola

    Answer: a)

    20. When availability of resources increases, the production possibility curve will?

    a) Shift towards the right

    b) Shift towards the left

    c) No change

    d) None of the above

    Answer: a)

    Click here to know the Eligibility Criteria for Army Public School AWES PGT/TGT/PRT 2018 Exam

    21. A consumer is in a state of equilibrium when (PX=Price of commodity X, MUX=marginal utility of X, MUM=marginal utility of money)

    a) PX > MUX / MUM

    b) PX < MUX / MUM

    c) PX = MUX / MUM

    d) None of the above

    Answer: c)

    22. The slope of the Indifference curve represents the

    a) Elasticity of demand for the good

    b) Marginal rate of substitution between two goods

    c) Ratio of the prices of two goods

    d) Position of Consumer’s equilibrium

    Answer: b)

    23. At the point of consumer’s equilibrium, the slope of Indifference curve and of the Budget line should be

    a) Same

    b) Slope of Budget line is greater than slope of Indifference curve

    c) Slope of Budget line is lesser than slope of Indifference curve

    d) None of the above

    Answer: a)

    24. Out of the following which is not a reason for decrease in supply

    a) Increase in price of a competing good

    b) Decrease in the number of firms in the market

    c) Improvement in technology

    d) Increase in price of factors of production

    Answer: c)

    25. Demand curve of a firm under perfect competition is:

    AWES

    Answer: a)

    26. In short period the production can be increased only through the application of.......factors

    a) Fixed

    b) Variable

    c) Semi variable

    d) None of the above

    Answer: a)

    27. If elasticity of demand is infinity, equilibrium price........no matter supply increases or decreases

    a) Increases

    b) Remains same

    c) Decreases

    d) None of the above

    Answer: b)

    28. As per the law of variable proportion, when marginal product starts diminishing the behaviour of Total Product would be

    a) TP remains constant

    b) TP decreases at increasing rate

    c) TP decreases at diminishing rate

    d) TP increases at a diminishing rate

    Answer: d)

    29. When Average Cost falls then

    a) MC < AC

    b) MC > AC

    c) MC = AC

    d) MC = 0

    Answer: a)

    30. Under perfect competition and short run, a firm would continue to produce provided

    a) It is able to recover its variable costs

    b) It is able to recover its total costs

    c) Its loss does not exceed a specified amount

    d) It is able to recover its fixed costs

    Answer: a)

    Click here to know the Online Application Process for Army Public School AWES PGT/TGT/PRT 2018 Exam

    31. Price Discrimination is possible in.......competition

    a) Perfect competition

    b) Monopoly

    c) Monopolistic

    d) Oligopoly

    Answer: b)

    32. A firm will shut down rather than carry on producing in the short run if

    a) AR is less than ATC

    b) TR is less than TVC

    c) MR is less than MC

    d) Price is less than AR

    Answer: b)

    33. Kinked demand curve is a characteristic of

    a) Duopoly

    b) Perfect competition

    c) Monopoly

    d) Oligopoly

    Answer: d)

    34. The term ‘FAD’ coined by Prof. Amartya Sen stands for

    a) Food Agriculture Development

    b) Famines and Droughts

    c) food and Development

    d) Food Availability Decline

    Answer: d)

    35. According to Ricardian theory of rent, Rent is a

    a) Economic Surplus

    b) Differential Surplus

    c) Payment for the use of buildings

    d) Payment for the use of land

    Answer: d)

    36. The term "Quasi Rent" was introduced by

    a) J.S. Mill

    b) J.M. Keynes

    c) Ricardo

    d) Alfred Marshall

    Answer: d)

    37. The "Innovation Theory of Profit" was given by

    a) Prof. Schumpeter

    b) Prof. J.B. Clark

    c) Prof. F.B. Hawley

    d) Prof. Frank H. Knight

    Answer: a)

    38. If Indirect taxes are subtracted and subsidies are added to Net domestic product at market price we will get

    a) Net Domestic Product at Factor Cost

    b) Net National Product at Factor Cost

    c) Gross Domestic Product at Market Price

    d) Gross National Product at Market Price

    Answer: b)

    39. An example of Transfer payments is

    a) Old age pension

    b) Bonus received by employees

    c) Commission received on sale of land

    d) Retirement pension

    Answer: a)

    40. The income of self-employed is referred as

    a) Operating Surplus

    b) Mixed Income

    c) Private Income

    d) Personal Income

    Answer: b)

    41. Which of the following is not included in the calculation of National Income?

    a) Employers contribution to provident fund

    b) Unemployment allowance

    c) Free services by Government

    d) Defence and security services

    Answer: b)

    42. Which one of the following is not the function of a Commercial Bank?

    a) Credit Creation

    b) Advancing Loans

    c) Issuing of Notes

    d) Agency functions

    Answer: c)

    43. Which of the following is not quantitative instrument for credit control by the Central Bank?

    a) Bank rate

    b) Open Market Operations

    c) Cash Reserve Ratio

    d) Margin requirement of loan

    Answer: d)

    44. To increase the flow of credit in the economy the Central Bank

    a) Reduces the Statutory Liquidity Ratio

    b) Increases the Cash Reserve Ratio

    c) Increases the Bank Rate

    d) None of the above

    Answer: a)

    45. Which of the following is a Normal Resident of India?

    a) USA ambassador in India

    b) Ambassador for India in USA

    c) Foreigners working in WHO located in India

    d) All of the above

    Answer: b)

    46. Leakages, which have a negative impact on the process of income generation in the economy are

    a) Savings

    b) Imports

    c) Taxes by the government

    d) All of the above

    Answer: b)

    47. If personal disposable income is Rs. 1000 crore and consumption expenditure is Rs. 750 crore then APS (Average Propensity to Save) is

    a) 0.25

    b) 0.75

    c) 2.5

    d) 7.5

    Answer: a)

    48. Which of the following is not a Capital Receipt of the govt. budget?

    a) Recovery of loans

    b) Money received through disinvestment

    c) Tax receipts

    d) Borrowings from general public

    Answer: c)

    49. The statistical method used for collection of secondary data is

    a) Direct personal investigation

    b) Indirect oral investigation

    c) Through questionnaires and schedules

    d) Through govt. publications

    Answer: d)

    50. As per 2011 census the literacy rate of males and females respectively in India is

    a) 82.14% and 65.46%

    b) 75.50% and 65.46%

    c) 50% and 40%

    d) None of the above

    Answer: a)

    51. As per the 2011 census report the state/union territory with highest literacy rate of 93.91% is

    a) Lakshadweep

    b) Kerala

    c) Goa

    d) Uttar Pradesh

    Answer: b)

    52. The apex bank Reserve Bank of India was nationalised in the year

    a) 1945

    b) 1930

    c) 1949

    d) 1950

    Answer: c)

    53. Who amongst the following is most benefitted from inflation?

    a) Government pensioners

    b) Saving bank account holders

    c) Debtors

    d) Creditors

    Answer: c)

    54. Indian Rupee has got its symbol as AWES. This symbol has been designed by

    a) Hitesh Padmashali

    b) Shibin K K

    c) Rakesh Kumar

    d) D. Udai Kumar

    Answer: d)

    55. Inflation in India is measured on which of the following indexes/indicators

    a) Cost of Living Index

    b) Consumer Price Index

    c) Wholesale Price Index

    d) Gross Domestic Product

    Answer: b)

    56. Who among the following is associated with the theory of Laissez-faire?

    a) Malthus

    b) Marshall

    c) Adam Smith

    d) Keynes

    Answer: c)

    57. Who has been appointed the Governer of RBI after the retirement of Sh. Y. V Reddy?

    a) Dr. Indra Rangarajan

    b) Dr. Dilip Sanghvi

    c) Dr. Vijay L. Kelkar

    d) Mr. D Subbarao

    Answer: d)

    58. Five Year Plans in India are finally approved by which of the following bodies.

    a) Planning Commission

    b) Union Cabinet

    c) Parliament

    d) National Development Council

    Answer: d)

    59. The practice of selling goods in a foreign country at a price below their domestic selling price is called

    a) Diplomacy

    b) Discrimination

    c) Dumping

    d) Double Pricing

    Answer: c)

    60. Which of the following states introduced "One kg rice for rupee one" scheme, the first of its kind in the country.

    a) West Bengal

    b) Orissa

    c) Bihar

    d) Tamil Nadu

    Answer: d)

    61. Which of the following is India’s largest Public sector commercial bank at present?

    a) IDBI Bank

    b) ICICI bank

    c) State Bank of India

    d) Axis Bank

    Answer: c)

    62. Union Budget is always presented first in

    a) The Lok Sabha

    b) The Rajya Sabha

    c) Joint session of the Parliament

    d) Meeting of the Union Cabinet

    Answer: a)

    63. The price at which the Government purchases food grains for maintaining the public distribution is known as

    a) Ceiling prices

    b) Procurement prices

    c) Issue price

    d) Minimum price

    Answer: b)

    64. Which of the following is not shared by the Centre and the states?

    a) Sales Tax

    b) Corporation Tax

    c) Income Tax

    d) None of these

    Answer: a)

    65. Many workers have lost their jobs due to installation of computers which they do not know how to operate. This has caused

    a) Frictional unemployment

    b) Voluntary unemployment

    c) Cyclical unemployment

    d) Structural Unemployment

    Answer: d)

    66. Which committee was constituted for reforms in tax structure?

    a) Narsimhan Committee

    b) Chelliah Committee

    c) Gadgil Committee

    d) Kelkar Committee

    Answer: b)

    67. Narasimhan committee was related to

    a) High Education reforms

    b) Tax structure reforms

    c) Banking sector reforms

    d) Planning Implementation reforms

    Answer: c)

    68. One of the problems in calculating national income currently in India is

    a) Under employment

    b) Inflation

    c) Non-monetised consumption

    d) Low savings

    Answer: c)

    69. Who wrote the book "Planned Economy for India"?

    a) M Visvesvaraya

    b) Sardar Patel

    c) Jawaharlal Nehru

    d) Mahatma Gandhi

    Answer: a)

    70. Inflation can be controlled by

    a) Surplus budget

    b) Increase in taxation

    c) Reduction in public expenditure

    d) All of these

    Answer: d)

    71. If GDP is greater than GNP for a country then

    a) Net factor income earned abroad is positive

    b) Net factor income earned abroad is negative

    c) Fiscal deficit is positive

    d) Fiscal deficit is negative

    Answer: b)

    72. Closed economy is that economy in which

    a) Only exports take place.

    b) Money supply is fully controlled

    c) Deficit financing takes place

    d) Neither exports nor imports take place.

    Answer: d)

    73. Which of the following was the focus area for the Second Five Year Plan

    a) Agriculture

    b) Industrialisation

    c) Removing Poverty

    d) Self Reliance

    Answer: b)

    74. The Phillips curve shows the relationship between inflation and.......

    a) The Balance of Trade

    b) The rate of growth in the economy

    c) The rate of price increase

    d) Unemployment

    Answer: d)

    75. In a regressive tax system.....

    a) The rate of tax increases as income increases.

    b) The rate of tax decreases as income increases.

    c) The rate of tax is constant with more income

    d) It bears no relation with income increase.

    Answer: b)

    76. In a capitalistic economy, the pattern of output is determined.....

    a) By demand and supply powers

    b) By the central authority

    c) According to the decisions of the owners of the firm

    d) According to customs of the society

    Answer: a)

    77. Which of the following is not a flow concept?

    a) Production

    b) Capital

    c) Investment

    d) Consumption

    Answer: b)

    78. Which plan recommended zero-based budgeting as a step to control public expenditure?

    a) Fifth plan

    b) Sixth plan

    c) Seventh Plan

    d) Eighth plan

    Answer: c)

    79. The sum of MPC and MPS must be equal to

    a) Disposable income

    b) One

    c) The Multiplier

    d) Zero

    Answer: b)

    80. All revenues received, loans raised and money received in repayment of loans by the Union government go into

    a) Public Account of India

    b) Contingency Fund of India

    c) Consolidated Fund of India

    d) None of the above

    Answer: c)

    81. If an economy is in equilibrium at a point where plan to save and to invest are equal, then government expenditure must be

    a) Zero

    b) Equal to govt. income

    c) Larger than govt. income

    d) Negative

    Answer: b)

    82. The Balance of Payments comprises

    a) A current account of goods and services only

    b) A capital account of financial assets only

    c) Official settlement accounts only

    d) All of these

    Answer: d)

    83. Which of the following is correct regarding the Gross domestic savings in India?

    a) Contribution of the corporate sector is the largest

    b) Contribution of the government sector is the largest

    c) Contribution of the household sector is the largest

    d) None of these

    Answer: c)

    84. From the following data calculate Personal Disposable

    Income Items                                                 Rs. in crores

    1 Personal Income                                         70,000

    2 Direct taxes                                                  500

    3 Miscellaneous receipts of the Govt.        800

    a) 68,700 crore

    b) 69,500 crore

    c) 69,200 crore

    d) 71,300 crore

    Answer: a)

    85. Savings is a function of

    a) Investment

    b) Export

    c) Improvement in productivity

    d) Income

    Answer: d)

    86. The agency estimating the National Income of India is

    a) Reserve Bank of India

    b) Planning Commission

    c) Ministry Of Finance

    d) Central Statistical Organisation

    Answer: d)

    87. The term "Hindu rate of growth" refers to 3.7% per annum growth rate achieved by the Indian economy over the first six Five Year Plans. The term was coined by

    a) Chakravarty

    b) J.N Bhagwati

    c) Raj Krishna

    d) K.N Raj

    Answer: c)

    88. Which one of the following statements of relationship of national income (Y), Consumption (C) and Investment (I) in the famous model of Keynes is correct?

    a) Y=C x I

    b) Y=C ÷ I

    c) Y=C + I

    d) Y=C – I

    Answer: c)

    89. Stagflation refers to

    a) Recurring booms and depressions in the economy

    b) Fluctuations in autonomous investment

    c) Low inflation rate and high economic growth

    d) High inflation rate and slow economic growth

    Answer: d)

    90. The consumer’s surplus can be defined as

    a) Extra units of a commodity bought

    b) Surplus commodity left after consumption

    c) Difference between actual price paid and maximum price consumers are willing to pay.

    d) Total consumer satisfaction

    Answer: c)

    91. The Open market operations refer to the sale and purchase of.....by the RBI.

    a) Foreign exchange

    b) Gold

    c) Government securities

    d) None of the above

    Answer: c)

    92. Bank rate is

    a) The rate at which commercial banks lend

    b) The rate at which commercial banks accept deposits

    c) The rate at which central bank lends credit to the commercial banks

    d) None of the above

    Answer: c)

    93. Which of the following is not an indirect tax?

    a) Sales tax

    b) Excise duty

    c) Estate duty

    d) Custom duty

    Answer: c)

    94. Fiscal Deficit is

    a) Budget expenditure- Budget receipts excluding borrowings

    b) Equal to Primary Deficit

    c) Capital expenditure - Capital receipts

    d) Revenue expenditure - Revenue receipts

    Answer: a)

    95. Human capital means

    a) The population of the country

    b) Material capital possessed by the population

    c) Skill capacity and ability possessed by the population

    d) None of the above

    Answer: c)

    96. Which state has maximum number of people living below the poverty line?

    a) Bihar

    b) Uttar Pradesh

    c) Madhya Pradesh

    d) Maharashtra

    Answer: a)

    97. The method by which CSO estimates the national income is

    a) Production method

    b) Income method

    c) Expenditure method

    d) A combination of all the three

    Answer: d)

    98. High Powered money is

    a) Currency with public + Cash Reserves of Banks

    b) Currency with public + Demand Deposits

    c) Time Deposits + Demand Deposits

    d) None of the above

    Answer: a)

    99. Fishers method for calculation of Price Index number is given by the formula

    AWES

    Answer: c)

    100. On 14th September 2012 Govt. of India has allowed FDI in multibrand retail upto.......and in singlebrand retail upto.....

    a) 51% and 100% respectively

    b) 100% and 50% respectively

    c) 74% and 50% respectively

    d) 50% and 74% respectively

    Answer: a)

     


    Practice makes the man perfect! The more you will practice, the more accuracy you will gain which will eventually lead you to a high score in the exam. Practice will help you in avoiding silly mistakes and making unnecessary guess works while attempting the Economics Paper of AWES PGT 2018 Exam. Therefore, practicing previous year papers will help you in achieving accuracy and high score in AWES PGT/ PGT/ PRT 2018 Exam.

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF