Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

MBA Quantitative Aptitude Questions & Answers – Number System Set I

May 11, 2016 14:47 IST

    1. A Shopkeeper offers total 150 dairies to its customers. As per the scheme one dairy will be offered on the purchase of a “Financial Management” book. Out of 150 dairies the cost of some dairies is Rs. 30 and the cost of the rest dairies is Rs. 50. Maximum how many customers can avail a dairy of Rs. 50 as an offer from the shopkeeper if the total cost of the dairies cannot exceed Rs. 7450?

    a) 45

    b) 120

    c) Can’t be determined

    d) None of these

    a) 12321

    b) 1

    c) 2197

    d) 11

    4. The value of

    (1.2.3…….9).(11.12.13…….19).(21.22.23……29).(31.32.33……..39).

    (41.42.43……49) (51.52.53……..59)… (81.82……89)

    5. The last 4 digits of the following expression will be

    (1!)4 + (2!)3 + (3!)2 + (4!)1 + (10!)4 + (100!)3 + (1000!)2 + (10000!)1

    a) 5939

    b) 0069

    c) 0969

    d) Can’t be determined

    a) -1

    b) 1

    c) 0

    d) Can’t be determined

    a) 130

    b) 2200

    c) 1100

    d) Data insufficient

    9. Which of the following is divisible by 27+1?

    I. 214 + 1

    II. 228 - 1

    III. 249 + 1

    a) (I) and (II)

    b) (II) and (III)

    c) (I) and (III)

    d) All of these

    10. Each family in Model town has almost two adults and the total number of boys in locality is less than the number of girls. Similarly the number of girls is less than the number of adults in the locality. Sampat Singh, the Minister of the locality is the only adult, then minimum number of families in his locality is:

    a) 2

    b) 3

    c) 4

    d) None of these

    Answers

    Ques 1

    Ques 2

    Ques 3

    Ques 4

    Ques 5

    Ques 6

    Ques 7

    Ques 8

    Ques 9

    Ques 10

    d

    b

    c

    c

    b

    c

    b

    c

    c

    C

    Explanation

    Explanation (1) :

    Option (a) and (b) are wrong since the maximum cost of total dairies is nearly Rs. 7450. Now, to maximize the number of pens of Rs. 50, we have to minimize the number of pens of Rs. 30 and the total cost cannot exceed Rs. 7450. So by hit and trial get required result. As:

    Number of dairies of Rs. 30 each

    Number of dairies of Rs. 50 each

    Total Cost

    1 X 30 = 30

    149 X 50 = 7450

    7480

    2 X 30 = 60

    148 X 50 = 7400

    7460

    3 X 30 = 90

    147 X 50 = 7350

    7440

    Hence the maximum number of dairies of Rs. 50 is 147

    Explanation (2) :


    Explanation (3) :

    Explanation (4) :

    Explanation (5) :

    Explanation (6) :

    Explanation (7) :

    Explanation (8) :

    Explanation (9) :

    Explanation (10) :

    Let F be the family, B, G and A are boys, girls and adults respectively.

    Since F < B < G < A

    Now, if F = 1, then 1 < 2 < 3 < 4, adults cannot be 4 in one family.

    If F = 2, then 2 < 3 < 4 < 5, adults cannot be 5 in 2 families.

    If F = 3, then 3 < 4 < 5 < 6, not possible since one family has only two adults.

    Again, if F = 4 than 4 < 5 < 6 < 7, possible since

    (3 X 2) + (1 X 1) = 7

    For practising more questions on the other topics of quantitative aptitude, keep visiting jagranjosh.com

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF