Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Geography Set 02

Jul 18, 2017 18:45 IST

    For the benefit of NDA & NA (II) Exam 2017 aspirants Jagran Josh is providing practice questions on Indian Geography. The answers to the questions help the aspirants in understanding the nature of the questions and consequently in devising a suitable strategy.
    1. Tropical Cyclones are intense low pressure areas confined to the area lying between
    a) 30 degree north and 30 degree south
    b) 50 degree north and 50 degree south
    c) 50 degree north and 30 degree south
    d) 5 degree north and 5 degree south
    Ans. (a) 30 degree north and 30 degree south
    2. The Indian Tsunami Early Warning Centre (ITEWC) established at the Indian National Centre for Ocean Information Sciences is located in
    a) Chennai
    b) Goa
    c) Kochi
    d) Hyderabad
    Ans. (d) Hyderabad
    3. Rashtriya Barh Ayog (National Flood Commission) identified ______ million hectares of land as flood-prone in India.
    a) 40
    b) 80
    c) 100
    d) 120
    Ans. (a) 40
    4. Which of these is/are flood prevention and mitigation strategy?
         1. Construction of flood protection embankments
         2. Depopulating the flood plains
         3. Afforestation
         4. Decongesting river channels
    Select the correct option using the codes given below
    a) 1 and 2 only
    b) 1, 2 and 3 only
    c) 2, 3 and 4 only
    d) 1, 2, 3 and 4
    Ans. (d) 1, 2, 3 and 4
    5. The summer and winter seasons in a year are caused by
    a)    Aphelion (farthest) and Perihelion (nearest) positions of the Earth from the Sun during the annual revolution
    b)    Rotation of the Earth on its axis
    c)    Variation in solar insolation
    d)    Revolution of  the Earth  on its inclined axis
    Ans. (d)  Revolution of  the Earth  on its inclined axis
    6. Which one of the following is the coral group of islands of India?
    a)    Andaman
    b)    Nicobar
    c)    Minicoy
    d)    Lakshdweep
    Ans. (d) Lakshdweep
    7. Consider the following surface winds:
    1.    Doldrums
    2.    Trade Winds
    3.    Westerliers
    4.    Polar Winds
    Which one of the following is the idealized global pattern of these winds from the Equator to the Pole?
    a)    1-2-3-4
    b)    1-3-2-4
    c)    2-1-4-3
    d)    3-1-2-4
    Ans. (a) 1-2-3-4
    8. Taungup Pass is a mountain corridor connecting India with
    a)    Afghanistan
    b)    China
    c)    Pakistan
    d)    Myanmar
    Ans. (d) Myanmar
    9. Lapland is a cultural region largely within the Arctic Circle in the north of the Scandinavian peninsula. Who inhabited the Lapland?
    a)    Sami people
    b)    Padaung people
    c)    Hamar people
    d)    Himba people
    Ans. (a) Sami people
    10. Considering the locations of mountains in India, which one among the following is in right sequence from south to north?
    a)    Doddabetta, Kailash, Dhaulagiri, Vindhyachal
    b)    Doddabetta, Vindhyachal, Dhaulagiri, Kailash
    c)    Dhaulagiri, Kailash, Doddabetta,  Vindhyachal
    d)    Dhaulagiri, Vindhyachal, Doddabetta, Kailash
    Ans. (b) Doddabetta, Vindhyachal, Dhaulagiri, Kailash

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF