1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Indian History Set 02

Jul 17, 2017 13:32 IST

    NDA II 2017 Practice Questions Indian History Gandhi=

    For the benefit of NDA & NA (II) Exam 2017 aspirants, the Jagran Josh is providing practice question on Indian History. The answers to the questions along with detailed explanations help the aspirants in improving their scores in the GK Section of the General Ability Test (GAT). The practice set covers the topics like the Doctrine of Lapse, Quit India Movement, Swadeshi Movement, etc.

    1.    Which of the following statements about the Progressive Writers’ Association, which created a generation of creative people, is/are correct?
    (I)    It thought critically about the poverty and hunger of the Indian people.
    (II)    It brought out the positive developments of colonialism.
    (III)    Its creative pursuits began with a critical evaluation of Gandhian political.
    (IV)    It planned India’s development model.
    Select the correct answer using the code given below
    a)    I and III only
    b)    II and IV only
    c)    I, II and III only
    d)    I, II, III and IV
    Ans. (a) I and III only
    The Progressive Writers’ Association (PWA) was formed in April 1936 in Lucknow under the leadership of Munshi Premchand. The first manifesto of the progressive writers' movement was drafted in London by Mulk Raj Anand and the Urdu litterateur Sajjad Zaheer. The movement was formally launched in Lucknow in April 1936.
    The founding conference of the PWA, or the Anjuman Tarraqi Pasand Mussanafin-e-Hind as it was called in Urdu literary circles, had the blessings of such giants of Indian literature as Rabindranath Tagore, Sarojini Naidu and Munshi Premchand. Primarily, the group’s ideology was anti-imperialistic and left-oriented.
    2.    E V Ramaswamy Naickar was associated with
    (I)    Reforming Brahmanism
    (II)    The Self-respect movement
    (III)    The Low Caste Movement
    (IV)    The Communist Movement
    Select the correct answer using the code given below.
    a)    I and II only
    b)    II and III only
    c)    I, II and III only
    d)    I, II, III and IV
    Ans. (b) II and III only
    Erode Venkatappa Ramasamy, commonly known as Periyar, was a Tamilian social activist and politician who started the Self-Respect Movement and Dravidar Kazhagam. He was born on 17 September 1879 and died on 24 December 1973.
    He questioned the subjugation of the Dravidian race as the Brahmins enjoyed gifts and donations from them, but opposed and disseminated them in cultural and religious matters.
    3.    Gandhiji’s ‘Harijan Campaign’ sought to
    (I)    Attack the caste system as a whole
    (II)    Open wells, roads, temples, etc to Harijans
    (III)    Encourage social work among Harijans
    Select the correct answer using the codes given below.
    a)    I and II only
    b)    II and III only
    c)    I and III only
    d)    I, II, III and IV
    Ans. (b) II and III only
    Gandhiji’s Harijan Campaign was not against the caste system as a whole. The campaign sought to reform the caste system by removing the hierarchical tendencies and the injustice towards the lower caste harijans/dalits.
    4.    The Salt Satyagraha called by Mahatma Gandhi saw the
    (I)    Violation of salt laws along coastal India
    (II)    Participation of women
    (III)    Upward swing when it came to the working class joining in
    Select the correct answer using the codes given below.
    a)    I and II only
    b)    II and III only
    c)    I, II and III only
    d)    I, II, III and IV
    Ans. (a) I and II only
    The Salt March, also known as the Dandi March and the Dandi Satyagraha, was an act of nonviolent civil disobedience initiated by Gandhi to produce salt from the seawater in the coastal village of Dandi in Gujarat.
    The 24-day march began from 12 March 1930 and continued until 6 April 1930 as a direct action campaign of tax resistance and nonviolent protest against the British salt monopoly. The movement gained worldwide attention which gave impetus to the Indian independence movement and started the nationwide Civil Disobedience Movement.
    5.    During the Civil Disobedience Movement, tribes from Chota Nagpur
    (I)    Gave up opium consumption
    (II)    Wore Khadi
    (III)    Gave up drinking liquor and eating meat
    Select the correct answer using the codes given below.
    a)    I and II only
    b)    II and III only
    c)    I and III only
    d)    I, II and III
    Ans. (b) II and III only
    The Civil Disobedience Movement was launched by Mahatma Gandhi in 1930. Under the influence of Gandhi, the tribal population living in the Chota Nagpur area wore khadi and gave up drinking liquor and eating meat.
    6.    Which of the following was/were new feature(s) visible in the Quit India Movement (1942)?
    (I)    Large-scale Movements in some of the Industrial areas
    (II)    Large-scale mass involvement in some of the Princely States
    (III)    Increase in the activities of the Kisan Sabha
    Select the correct answer using the code given below.
    a)    I and II only
    b)    II and III only
    c)    I and III only
    d)    I, II and III
    Ans. (c) I and III only
    After the failure of the Cripps mission in April 1942, the third great mass struggle of the Indian people for freedom started. This struggle is known as the Quit India movement.
    On 8 August 1942, The All India Congress Committee, at a meeting in Bombay, passed a resolution. This resolution declared that the immediate ending of the British rule in India was an urgent necessity for the sake of India and for the success of the cause of freedom and democracy, for which the countries of the United Nations were fighting against fascist Germany, Italy and Japan.
    The resolution called for the withdrawal of the British power from India. Once free, it said, India with all her resources would join the war on the side of those countries who were struggling against fascist and imperialist aggression.
    7.    The Swadeshi movement evoked serious response in
    a)    Madras and Hyderabad
    b)    Bengal and Maharashtra
    c)    Bihar and Orissa
    d)    The Princely States
    Ans. (b) Bengal and Maharashtra
    Swadeshi Movement was started against partition and got formal proclamation of the movement was on August 7, 1905 at a meeting held at the Calcutta Town hall. It was suggested by Krishan Kumar Mitra’s journal Sanjivani in AD 1905. In this movement, Swadeshi leaders appeal to Indian for boycotting of government service, courts, schools and colleges and of foreign goods, promotion of Swadeshi goods, Promotion of National Education through the establishment of national schools and colleges. Hence, it was not only political, but economic movement as well.
    The Swadeshi Movement was a great success in Bengal and Maharashtra. Significantly, even the landlords joined the movement in Bengal. The women and students took to picketing. Students refused to use books made of foreign paper.
    8.    Who among the following was associated with the Gudem-Rampa rebellion?
    a)    Birsa Munda
    b)    Kushal Konwar
    c)    Alluri Sitarama Raju
    d)    Mangal Pandey
    Ans. (c) Alluri Sitarama Raju
    Alluri Sitarama Raju was revolutionary involved in the Indian independence movement. After the passing of the 1882 Madras Forest Act, its restrictions on the free movement of tribal peoples in the forest prevented them from engaging in their traditional Podu agricultural system, which involved shifting cultivation.
    Raju led the "Rampa Rebellion" of 1922–24, during which a band of tribal leaders and other sympathisers fought against the British Raj, which had passed the law.
    He was referred to as "Manyam Veerudu" ("Hero of the Jungles") by the local people. Raju led a protest movement in the border areas of the East Godavari and Visakhapatnam regions of Madras Presidency, in present-day Andhra Pradesh.
    9.    The ‘Doctrine of Lapse’ policy was that aimed to
    a)    Control the rebellions in the Princely States
    b)    Extend the military strength of the British
    c)    Regulate the landlords
    d)    Extend the territorial boundaries of the English East India Company
    Ans. (d) Extend the territorial boundaries of the English East India Company
    The doctrine of lapse was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie, who was the Governor General for the East India Company between 1848 and 1856. According to the doctrine, any princely state or territory under the direct influence (paramountacy) of the British East India Company (the dominant imperial power in the subcontinent), as a vassal state under the British subsidiary system, would automatically be annexed if the ruler was either "manifestly incompetent or died without a male heir".
    The latter supplanted the long-established right of an Indian sovereign without an heir to choose a successor. In addition, the British decided whether potential rulers were competent enough.
    10.    The Permananet Settlement of 1793 introduced
    a)    Peasant rights
    b)    Bourgeois property rights in land to  Zamindars
    c)    Shipping rights for the English East India Company
    d)    Rights for women to have property rights
    Ans. (b) Bourgeois property rights in land to  Zamindars
    Permanent settlement was introduced by Lord Cornwallis in 1793. The system covered around one fifth of British territory in India, including Bengal, Bihar, Orissa, parts of Northern Karnataka, Varanasi and some other areas.
    Before the permanent settlement system, Zamindars were only the collectors of revenue and had no ownership rights over land. Under the new system, the East Indian Company recognized them as owners of the land. They were given permanent hereditary rights to collect revenue.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF