Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CHSL 2017 question paper 21 Jan 2017: General Intelligence & Reasoning

Apr 16, 2018 13:43 IST
    ssc chsl question paper
    ssc chsl question paper

    In SSC CHSL, there are 25 questions asked based on different topics for each subject. We have presented all reasoning questions for this exam held on 21 Jan 2017 (Morning shift) with proper explanations and answers. These questions & solutions will give you a gist of the types of inquired questions and their difficulty level.

    Online Quiz

    Please find SSC CHSL 2017 general intelligence & reasoning questions of question paper held on 21 Jan 2017. 

    Question 1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    India : Rupee : : ? : Taka          

    (a) Indonesia

    (b) Nepal

    (c) Bangladesh

    (d) Sri Lanka

    Ans.:-c.

    Explanation:- As Rupee is the currency of India, similarly Taka is Bangladesh’s currency.

    Question 2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    RST : QPO : : MNO : : ?

    (a) YZA

    (b) GHI

    (c) BAC

    (d) LKJ

    Ans.:-d.

    Explanation:-  Alphabets OPQ-RST is written as RST : QPO. Similarly, JKL-MNO can be written as MNO : LKJ.

    Question 3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    JOCKER : MRFNHU : : DRAUGHT : ?

    (a) GUDXKWJ

    (b) GUDXJWK

    (c) GUDXJKW

    (d) GUDJXKW

    Ans.:-c.

    Explanation:- The given word follow this pattern as stated her .

    JOCKER -------- +2 ------------ MRFNHU.

    Similarly, DRAUGHT ------------ +2 ------------- GUDXJKW.

    Question 4. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    8 : 504 : 11 : ?

    (a) 1300

    (b) 1310

    (c) 1320

    (d) 1302

    Ans.:-c.

    Explanation:- The above series is given in the following manner-

    n : (n-1)*n*(n+1);

    Hence, the answer will be 10*11*12=1320.

    Question 5. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

    (a) Horse

    (b) Pony

    (c) Mare

    (d) Cub

    Ans.:-d.

    Explanation:- Horse, Pony, and Mare are matured animals, while cub word is used for newborn animal.

    Question 6. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

    (a) VW

    (b) ST

    (c) BD

    (d) PQ

    Ans.:-c.

    Explanation:- All the given alphabets are given consecutively except BD.

    Question 7. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

    (a) 85431

    (b) 23870

    (c) 99300

    (d) 11559

    Ans.:-b.

    Explanation:-All the digits in numbers are given either in ascending or descending form except 23870.

    Question 8. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

    (a) 9

    (b) 729

    (c) 81

    (d) 243

    Ans.:-d.

    Explanation:- All numbers are perfect squares of 3, 27, and 9 except 243.

    Question 9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    Egg, ? , Pupa, Adult

    (a) Larva

    (b) Chicken

    (c) Mammal

    (d) Insect

    Ans.:-a.

    Explanation:- Egg, larva, pupa, and adult are the phase of fly reproduction system.

    Question 10.  A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    ? , LKJ, DCB, UTS

    (a) SRQ

    (b) SPQ

    (c) SPO

    (d) SRT

    Ans.:-a.

    Explanation:- There all are consecutive alphabets in reverse order. Hence, SRQ is the only correct match.

    Question 11. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    WX, AB, FG, ?

    (a) LI

    (b) LO

    (c) LM

    (d) LN

    Ans.:-c.

    Explanation:- All pairs have consecutive alphabets and LM is the only pair in this manner.

    Question 12. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    35, 39, 34, 38, ?

    (a) 39

    (b) 33

    (c) 32

    (d) 31

    Ans.:-b.

    Explanation:- The series is approaching in decreasing one number from the first two numbers alternatively in the following way-

    a, b, a-1, b-1, a-2, b-2;

    Question 13. In the following question, two statements are given each followed by two conclusion I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

    Statements:

    (I) Rama is brilliant.

    (II) Rama is a woman.

    Conclusion:

    (I) Women are brilliant.

    (II) Rama is brilliant as she is a woman.

    (a) Conclusion I follows

    (b) Conclusion II follows

    (c) Neither I nor II follows

    (d) Both I and II follows

    Ans.:-c.

    Explanation:-  Considering the following diagram, we can infer that Rama is a brilliant women.

    Question 14. Bumrah, Jaggu, Mahi, Yuvi and Sehwag play cricket. Sehwag scored more runs that Yuvi but lesser runs than Mahi. Bumrah scored more runs than Mahi but lesser runs than Jaggu. Who scored the maximum runs?

    (a) Yuvi

    (b) Bumrah

    (c) Mahi

    (d) Jaggu

    Ans.:-d.

    Explanation:-  The run scores of the players are as follows-

    Jaggu > Bumrah > Mahi > Sehwag > Yuvi

    Question 15. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

    i. Parachute

    ii. Pacable

    iii. Pachometer

    iv. Pabloism

    (a) iv, ii, I, iii

    (b) iv, i, ii, iii

    (c) iii, i, iv, ii

    (d) iv, ii, iii, i

    Ans.:-d.

    Explanation:-  In dictionary, the given words will be in the following order.

    Pabloism > Pacable > Pachometer > Parachute

    Question 16. In a certain code language, “DOMINOS” is written as “5981796” and “MONEY” is writtern as “89742” How is “MOMOS” written in that code language?

    (a) 89872

    (b) 89896

    (c) 89895

    (d) 89897

    Ans.:-b.

    Explanation:-  The numbers are assigned in the given coding sequentially i.e.

    D-O-M-I-N-O-S => 5 -9-8-1-7-9-6 and similarly, M-O-N-E-Y => 8-9-7-4-2

    Hence, for M-O-M-O-S => 8-9-8-9-6.

    Question 17. In the following question, select the missing number from the given series.

    17

    8

    136

    19

    ?

    171

    8

    13

    104

    (a) 7

    (b) 9

    (c) 6

    (d) 2

    Ans.:-b.

    Explanation:-  Third column is the product of first two columns i.e.

    17 x 8 = 136;

    19 x 9= 171;

    8 x 13 = 104;

    Question 18. If “K” means “minus”, “L” means “divided by”, “M” means “plus” and “D” means “multiplied by”, then

    104 L 2 K 25 M 2 D 9 = ?

    (a) 15

    (b) 25

    (c) 35

    (d) 45

    Ans.:-d.

    Explanation:-  After replacing the alphabets with the mathematical signs in the given problem series, we will get-

    =104 L 2 K 25 M 2 D 9;

    = 104 / 2 – 25 + 2 x 9;

    = 52 – 25 + 18 = 45.

    Question 19. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

    _q_rpq_r_qq_

    (a) pqqpr

    (b) prpqr

    (c) pqqqr

    (d) prrrp

    Ans.:-a.

    Explanation:-  in the given problem series, q is preceded by p and succeeded by q. r is preceded by qq. Hence, the correct pattern will be- p q q r p q q r p q q.

    Question 20. Rita left home for school. She moved 5 km in east direction, then she turned towards south-east to move 10 km, again she turned towards north-east to move for another 10 km. From there, she finally moved 5 km towards east to reach her school. How far is she from her home?

    (a) 10+10√2

    (b) 10+20√2

    (c) 20+10√2

    (d) 15+20√2

    Ans.:-a.

    Explanation:-   The angle BCD = 90 degree; BD = 10√2

    Hence, The distance between home to school will be= AB + BD + DE = 10 + 10√2

    Question 21. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-Il are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, 'D’ can be represented by 01, 10, etc., and ‘R’ can be represented by 34, 22, etc. Similarly, you have to identify the set for the word 'GREEN’.

    Matrix – I

     

    1

    2

    3

    4

    A

    D

    N

    M

    R

    1

    D

    T

    W

    R

    W

    2

    S

    H

    R

    B

    E

    3

    F

    R

    E

    V

    R

    4

    R

    E

    G

    C

    F

     

    Matrix – II

     

    5

    6

    7

    8

    9

    5

    H

    E

    Z

    A

    T

    6

    E

    G

    A

    D

    Y

    7

    K

    A

    X

    G

    M

    8

    A

    B

    C

    M

    W

    9

    K

    V

    M

    H

    N

    (a) 98, 40, 85, 19, 20

    (b) 01, 04, 42, 76, 98

    (c) 78, 34, 65, 24, 99

    (d) 42, 04, 24, 41, 88

    Ans.:-c.

    Explanation:-  

    G= 42, 66, 78

    R= 04, 13, 22, 31, 34, 40

    E= 24, 32, 41, 56, 65,

    N= 02, 99

    Using this data, the value of GREEN can be predicted as done in option(c.).

    Question 22. Pointing towards a lady in a picture, Jatin says, “She is the only daughter-in-law of my paternal grandfather’s wife.” How is the lady related to Jatin?

    (a) Cousin

    (b) Mother

    (c) Sister

    (d) Niece

    Ans.:-b.

    Explanation:-   If she is the only daughter-in-law of his paternal grandfather, then she is his mother.

    Question 23. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

    (a)

    (b)

    (c)

    (d)

    Ans.:-d.

    Explanation:-   In the mirror image, items are rotated horizontally 180 degree and object is also rotated horizontally 180 degree.

    Question 24. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.

    Furniture, Sofa, Tables

    (a)

    (b)

    (c)

    (d)

    Ans.:-a.

    Explanation:-   Sofa and tables are furniture.

    Question 25. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

    (a)

    (b)

    (c)

    (d)

    Ans.:-b.

    Explanation:-   As the object is folded and punched, the folded paper gets punch is double number. If a paper is fold twice, then number of holes will be 2. Since, paper is folded twice, then number of punch on the folded paper will be 4. Therefore, the total number of punches on the paper will be 6.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF