Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CHSL 2017 question paper 21 Jan 2017: General Awareness

Apr 16, 2018 20:03 IST
    ssc chsl question paper
    ssc chsl question paper

    In this article, we have prepared the solutions for the question paper of SSC CHSL 2017 exam held on 21 Jan 2017(Morning Shift). This will certainly help you in finding the topics and types of questions that are used to be asked. Go thoroughly and read all of them-

    Online Quiz

    Question 1. Which World Heritage Monument has been acclaimed as the “Necropolis of the Mughal dynasty”?

    (a) Humayun’s Tomb

    (b) Mahabodhi Temple Complex

    (c) Qutub Minar

    (d) Red For Complex

    Ans.:-a.

    Explanation:-  Humanyun’s tomb has about 150 graves of ruling family in it and is sometimes referred as the Necropolisof Mughal Dynasty. Mughal Emperor, Humayun died in 1556, and his widow Hamida Banu Begam got the construction started in 1569.

    Question 2. Highest Civilian Honour received by Priyanka Chopra is

    (a) Padma Shri

    (b) Padma Bhushan

    (c) Padma Vibhushan

    (d) Bharat Ratna

    Ans.:-a.

    Explanation:- Priyanka Chopra was awarded the Padma Shri, the fourth highest civilian honour in India.

    Question 3. Which drug is used to cure Osteoporosis?

    (a) Risedronate

    (b) Tramadol

    (c) Promethazine

    (d) Levothyroxine

    Ans.:-a.

    Explanation:- These medicines include alendronate (Fosamax), ibandronate (Boniva), risedronate (Actonel), and zoledronic acid (Reclast).

    Question 4. A ______ is the fleshy, spore-bearing fruiting body of a fungus.

    (a) aloe vera

    (b) coral

    (c) cactus

    (d) mushroom

    Ans.:-d.

    Explanation:- A mushroom, or toadstool, is the fleshy, spore-bearing fruiting body of a fungus, typically produced above ground on soil or on its food source. 

    Question 5. Which of the following is a fungal disease?

    (a) Dermatitis

    (b) Cholera

    (c) Jaundice

    (d) Indigofera

    Ans.:-a.

    Explanation:-  Dermatitis occurs on areas of the body that have come into contact with substances that either irritate the skin or cause an allergic reaction, such as poison ivy, soap and essential oils. The red rash may burn, sting or itch.

    Question 6. Which of the following is present in Nail polish remover?

    (a) Citric acid

    (b) Acetone

    (c) Ethylene

    (d) Benzene

    Ans.:-b.

    Explanation:- Household uses of acetone are as the active ingredient in nail polish remover, and as paint thinner.

    Question 7. What is the formula of potassium ion in the noble gas state?

    (a) K+

    (b) K2+

    (c) K2-

    (d) K-

    Ans.:-a.

    Explanation:- In noble gas state, the formula for potassium ion will be K+.

    Question 8. Unix operating system was developed in 1970s by

    (a) Moto Labs

    (b) Microsoft Labs

    (c) IBM Labs

    (d) Bell Labs

    Ans.:-d.

    Explanation:- Original AT&T Unix, development starting in the 1970s at the Bell Labs research center by Ken Thompson, Dennis Ritchie, and others.

    Question 9. Malayalam is the official language of ________.

    (a) Haryana

    (b) Jharkhand

    (c) Kerala

    (d) Uttarakhand

    Ans.:-c.

    Explanation:- Malayalam is a Dravidian language spoken across the Indian state of Kerala by the Malayali people and it is one of 22 scheduled languages of India.

    Question 10. If pirce of an article decreases from Rs 18 to Rs 16, quantity demanded increases from 1250 units to 1400 units. What is the point elasticity of demand?

    (a) -2.04

    (b) -1.08

    (c) 1.08

    (d) 2.04

    Ans.:-b.

    Explanation:- Point elasticity of demand=% change in quantity demanded/ % change prices;

    = [150/1250]/[-2/18];

    = -1.08

    Question 11. If goods A and B are substitutes, a decrease in the price of good B will

    (a) decrase demand for good B

    (b) decrease demand for both the goods

    (c) increase demand for both the goods

    (d) decrease demand for good A

    Ans.:-d.

    Explanation:- If products are substitutes, then decrease in price/demand of one item will increase the demand/price of the other item respectively.

    Question 12. Qatar is the highest per capita emitter of which of the following gases?

    (a) Carbon Dioxide

    (b) Carbon Monoxide

    (c) Ammonia

    (d) Hydrogen Sulphide

    Ans.:-a.

    Explanation:- Qatar, with 55.4 tonnes of carbon dioxide per person, has the highest footprint globally, about 10 times the global average. 

    Question 13. Where is Dachigam National Park located?

    (a) Uttarakhand

    (b) Mizoram

    (c) Jammu & Kashmir

    (d) Himachal Pradesh

    Ans.:-c.

    Explanation:- Dachigam National Park is located 22 kilometers from Srinagar, Jammu and Kashmir. 

    Question 14. Name the first satellite of India dedicated exclusively for educational purposes.

    (a) KNOWSAT

    (b) TEJSAT

    (c) EDUSAT

    (d) GSAT

    Ans.:-c.

    Explanation:- EDUSAT is India's first satellite dedicated for education. Others being planned include AGRISAT, to address the country's agricultural needs, and HEALTHSAT, for providing telemedicine services.

    Question 15. In terms of size, Uranus ranks no. ____ in our Solar System.

    (a) 1

    (b) 2

    (c) 3

    (d) 4

    Ans.:-c.

    Explanation:- The size order of

    Jupiter > Saturn > Uranus > Neptune > Earth > Venus > Mars > Mercury .

    Question 16. Hyderabad is the Capital City of ______.

    (a) Assam

    (b) Chhasttisgarh

    (c) Andhra Pradesh

    (d) Telangana

    Ans.:-d.

    Explanation:-  Hyderabad city would be the capital city and part of Telangana, while the city would also remain the capital of Andhra Pradesh for no more than ten years.

    Question 17. Who was the first Viceroy and Governor-General of pre-independence era?

    (a) Warren Hastings

    (b) Lord William Bentinck

    (c) Lord Mountbatten

    (d) Lord Canning

    Ans.:-d.

    Explanation:- The title "Viceroy and Governor-General" was first used in the queen's proclamation appointing Viscount Canning in 1858.

    Question 18. Jahangir was the son of?

    (a) Babur

    (b) Humayun

    (c) Akbar

    (d) Shah Jahan

    Ans.:-c.

    Explanation:- Jahangir was the eldest son of Emperor Akbar the Great.

    Question 19. Isaac Newton invented ______.

    (a) Thermometer

    (b) Reflecting Telescope

    (c) Hydraulic Accumulator

    (d) Transistor

    Ans.:-b.

    Explanation:- Reflecting Telescope: – Newton invented reflecting telescope in 1668. 

    Question 20. Which among the following is false about work?

    (a) If displacement is zero, work is zero

    (b) Work done can be negative

    (c) It is a vector quantity

    (d) Its is unit is Joule

    Ans.:-c.

    Explanation:- Work is scalar quantity and does not require the direction to get measured.

    Question 21. What is intertia?

    (a) Tendency to resist change in the current state

    (b) Tendency to impart acceleration to a body

    (c) Tenedency to bring a body to rest

    (d) Tenedency to change its current state

    Ans.:-a.

    Explanation:- Inertia is the resistance of any physical object to any change in its state of motion. This includes changes to the object's speed, direction, or state of rest. 

    Question 22. Article 356 of the Indian Constitution is about

    (a) Directive Principles of state policy

    (b) Imposition of President’s Rule in states

    (c) Hindi as official language

    (d) Special status to Kashmir

    Ans.:-b.

    Explanation:- Article 356, commonly known as President's rule deals with "Failure ofconstitutional machinery in the State". It empowers the Central government to deal with such a situation.

    Question 23. The number of paraliamentary seats (Lok Sabha) of Maharashtra is

    (a) 10

    (b) 26

    (c) 28

    (d) 48

    Ans.:-d.

    Explanation:- 48 members were elected to the 16th Lok Sabha from Maharashtra.

    Question 24. Which cricketer scored 400 runs in an innings in Test Cricket?

    (a) Sachin Tendulkar

    (b) Don Bradman

    (c) Brian Lara

    (d) Vivian Richards

    Ans.:-c.

    Explanation:- West Indies batsman Brian Lara has the highest individual score in Test cricket: he scored 400 not out against England in 2004 to surpass the innings of 380 byMatthew Hayden six months earlier.

    Question 25. Name the author of the book “Discovery of India”.

    (a) Jawahar Lal Nehru

    (b) Kiran Desai

    (c) K Natwar Singh

    (d) Indira Gandhi

    Ans.:-a.

    Explanation:- The Discovery of India was written by India's first Prime Minister Pt. Jawaharlal Nehru during his imprisonment in 1942–46 at Ahmednagar fort in Maharashtra, India.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF