Current Affairs Quiz: 16 December 2015

Dec 16, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Lokayukta of Uttar Pradesh, loan for Clean India Campaign and European Tour Golfer of the Year among others.

1.    Identify the former judge of the Allahabad High Court who was appointed as the Lokayukta of Uttar Pradesh on 16 December 2015.
a)    Virbadhra Kumar
b)    Vishesh Srivats
c)    NV Ramana
d)    Virendra Singh

2.    What is the amount of loan granted by the World Bank on 15 December 2015 for Clean India Campaign?
a)    1.6 Billion US dollars
b)    2 Million US dollars
c)    1.5 Billion US dollars
d)    1.8 Million US dollars

3.    Name the famous golfer who on 15 December 2015 was named as the European Tour Golfer of the Year.
a)    Seve Ballesteros
b)    Rory McIlroy
c)    Vijay Singh
d)    Henrik Stenson

4.    Who on 15 December 2015 was appointed as the Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
a)    Arun Kumar Jain
b)    Anita Kapur
c)    Anil Khanna
d)    Vinita Jaiswal

5.    Four Indian boxers on 15 December 2015 were selected by the International Olympics Committee (IOC) for a scholarship. Who of the following is not a part of the scholarship programme?
a)    Shiva Thapa
b)    Mandeep Jangra
c)    Gaurav Bidhuri
d)    Vijender Singh

6.    The combined Commanders Conference, an annual tri-services event chaired by Prime Minister Narendra Modi was held in
a)    Kochi
b)    Delhi
c)    Vishakhapatnam
d)    Panji

7.    Who of the following on 15 December 2015 won a Gold medal in men’s 50m rifle 3-position event on the final day of the 59th National Shooting Championship in Delhi?
a)    Swapnil Kusale
b)    Gagan Narang
c)    Chain Singh
d)    Aadeithya Johal

8.    Who of the following on 15 December 2015 won a Gold medal in women’s 10-metre Air Rifle event on the final day of the 59th National Shooting Championship in Delhi?
a)    Prachi Pramod Gadkari
b)    Apurvi Chandela
c)    Geetakshi Dixit
d)    Anjum Moudgil

9.    Tech Mahindra and Mahindra and Mahindra Ltd on 14 December 2015 acquired which auto design firm?
a)    Pakaal Ltd
b)    Pincar Srl
c)    Pininfarina SpA
d)    Polaris Industries

10.    Who was appointed as Finance Minister of South Africa on 14 December 2015?
a)    David van Rooyen
b)    Pravin Gordhan
c)    Nhlanhla Nene
d)    Jacob Zuma

11.  
 Who was appointed as the National President of the Indian Institute of Materials Management (IIMM) on 14 December 2015?
a)    OP Longia
b)    Lalbhai P Patel
c)    C Subbakrishna
d)    NK Kabra

12.    European Commission (EC) on 15 December 2015 adopted proposal for a European Border and Coast Guard to protect
a)    Border crossings of Martinique
b)    Schengen area
c)    France–United Kingdom border crossings
d)    Senkivka (border checkpoint)

13.    Name the state whose governor on 15 December 2015 gave his consent to its Revenue Code (Amendment) Ordinance 2015.
a)    Bihar
b)    Haryana
c)    Uttar Pradesh
d)    Kerala

14.    In which city the two-day 14th Meeting of Heads of Governments of SCO Member States was concluded on 15 December 2015?
a)    Zhengzhou (China)
b)    Astana (Kazakhstan)
c)    Dushanbe (Tajikistan)
d)    Tashkent (Uzbekistan)

15.     Vijay Diwas was celebrated on 16 December 2015 to commemorate Indian armed forces victory in which of the following wars?
a)    Indo-China War 1962
b)    Indo-Pak War 1965
c)    Indo-Pak War 1971
d)    Indo-Pak War 1999

Answers
1-(d)    6-(a)    11-(a)
2-(c)    7-(c)    12-(b)
3-(b)    8-(b)    13-(c)
4-(a)    9-(c)    14-(a)
5-(d)    10-(b)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes67 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz ,

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK