1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 26 November 2015

Nov 26, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like National Milk Day, animal cloning factory, and species of tree frog among others.

1. The National Milk Day (NMD) was on 26 November 2015 observed across India to mark birth anniversary of which personality?
a) MS Swaminathan
b) Dr Verghese Kurien
c) Rajender Singh
d) Prithvi Raj Singh

2. Name the country that in November 2015 announced its plan to develop the world’s largest animal cloning factory.
a) South Korea
b) China
c) United States
d) United Kingdom

3. Name the sitting Rajya Sabha MP from Nagaland who passed away on 26 November 2015 and was a successful Industrialist?
a) Neiphiu Rio
b) Khekiho Zhimomi
c) CM Chang
d) Gaurav Gogoi

4. What is the name of event that was organized across the world as part of observance of International Day for the Elimination of Violence Against Women on 25 November 2015?
a) Orange the world: End violence against women and girls
b) Orange Your Neighbourhood to raise awareness against Gender-Based Violence
c) Unite to End Violence against Women
d) Ending violence against women is good for everyone

5. Name the species of tree frog that was discovered in Western Ghats by a team of researchers.
a) Ghatixalus magnus
b) Raorchestes flaviventris
c) Chelonoidis donfaustoi
d) Puntius Dolichopterus

6. Name the state where a new species of bush frog, named Raorchestes flaviventris, was rediscovered by a team of scientists.
a) Maharashtra
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

7. Conservative opposition candidate Mauricio Macri won the presidential election of
a) Argentina
b) Myanmar
c) Slovakia
d) Estonia

8. Name the actor who was on 25 November 2015 titled as Britain’s greatest living movie star as per ShortList magazine.
a) Michael Caine
b) Ian McKellen
c) Christian Bale
d) Jude Law

9. Who was appointed as the President of The Associated Chamber of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) on 25 November 2015?
a) Sandeep Jajodia
b) Rana Kapoor
c) Sunil Kanoria
d) Rishabh Malik

10. Name the noted Indian-origin businessman of Nepal who died on 25 November 2015 and was the Chairman of Shree Airlines.
a) Khekiho Zhimomi
b) Surendra Pal Roi
c) Sandeep Dikshit
d) Banwari Lal Mittal

11. Who was appointed as the Director of the National Cricket Academy (NCA) in Bangalore on 25 November 2015?
a) Shashank Manohar
b) Dilip Vengsarkar
c) Brijesh Patel
d) Vikram Singh

12. Who was appointed as the Director of Rediffusion/Edelman in India on 26 November 2015?
a) Rakesh Thukral
b) Vinod Moorthy
c) Jimmy Mogal
d) Abhishek Narang

13. Which international sporting organisation on 25 November 2015 gave its nod for fresh elections to put together a new National Federation for Indian Boxing?
a) International Olympic Committee (IOC)
b) World Boxing Association (WBA)
c) International Boxing Association (IBA)
d) World Boxing Federation (WBF)
 
14. The Reserve Bank of India on 25 November 2015 shifted the issue date of Sovereign Gold Bond by four days to 30 November 2015 to enable their smooth uploading into
a) e-Laxmi system
b) e-Dhanlaxmi system
c) e-Bhagyalaxmi
d) e-Kuber system

15. India on 24 November 2015 successfully test-fired its nuclear-capable Dhanush ballistic missile with a strike range of 350 km from a naval ship named
a) INS Vikramaditya
b) INS Vikrant
c) INS Subhadra
d) INS Satpura

Answers

1-(b)    6-(c)    11-(b)
2-(b)    7-(a)    12-(b)
3-(b)    8-(a)    13-(c)
4-(a)    9-(c)    14-(d)
5-(a)    10-(d)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes20 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz ,

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK