GK Questions and Answers on Art and Philosophy Literature

23-APR-2018 19:19
    GK Quiz on Art and Philosophy Literature

    GK Questions and Answers on Art and Philosophy Literature is an interesting quiz which caters various aspects like names of books, autobiographies, various novels, Awards, Poets or writers etc. It not only improves your knowledge but also help in the preparation of competitive examinations like IAS, SSC, and Banking etc.
    1. Who is known as 'The Father of English poetry'?
    A. John Banville
    B. Geoffrey Chaucer
    C. Ruskin Bond
    D. None of the above
    Ans. B
    Explanation:
    Geoffrey Chaucer known as the Father of English Poetry and also considered as the greatest English poet of the Middle Ages. Do you know that he was the first poet to be buried in Poet's Corner of Westminster Abbey?
    2. Name a Bengali poet who is also known as 'Virodhi Kavi or the Rebel Poet'?
    A. Suryakant Tripathi Nirala
    B. Kazi Nazrul Islam
    C. Sumitranandan Pant
    D. Mohan Rakesh
    Ans. B
    Explanation:
    Kazi Nazrul Islam is remembered as a ‘Vidrohi Kavi’, a fiery rebel poet who raised his voice against injustice in every sphere of life! He was born in Churulia (West Bengal), received religious education and began working at a local mosque pretty early; but soon joined ‘Letor Dal’, a rural theatrical group. At this time he was initiated into poetry, drama, music, literature and got introduced to the socio-political scene. This inspired him to serve the British Army in the Middle East during the First World War. This exposure introduced him to mass singing and the music in this part of the world.
    3. An Australian author who wrote the comedy, 'Vernon God Little'?
    A. DBC Pierre
    B. Marey Carey
    C. Richard Flanagan
    D. Miles Franklin
    Ans. A
    Explanation:
    DBC Pierre an Australian author wrote a comedy 'Vernon God Little' and was awarded the 2003 Booker Prize for fiction which was his first novel. He became the first writer to receive a Booker and a Whitbread for the same book.
    4. In which of the following year, first Jnanpith (Gyanpith) Award was awarded?
    A. 1965
    B. 1968
    C. 1970
    D. 1975
    Ans. A
    Explanation:
    In 1965 first Jnanpith (Gyanpith) Award was awarded. First winner‎ was ‎G. Sankara Kurup.
    5. 'Jungle Book' the famous children book was written by:
    A. Rudyard Kipling
    B. Ruskin Bond
    C. James Cotwell
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation:
    The ‘Jungle Book’ the famous children book is written by Rudyard Kipling. It was published in 1894.

    Buddhist Mudras, Hand Gestures and their Meaning
    6. The creations 'Him Tarangini', 'Yug Charan' and 'Sahitya Devta' are associated with which of the following poet/writer?
    A. Arvind Adiga
    B. Amarkanth
    C. Gobind Behari Lal
    D. Sumitranandan Pant
    Ans. D
    Explanation:
    The creations 'Him Tarangini', 'Yug Charan' and 'Sahitya Devta' are associated with Sumitranandan Pant.
    7. The first 'Man Booker International Prize' was won by whom?
    A. Salman Rushdie
    B. Arundhati Roy
    C. Ismail Kadare
    D. None of the above
    Ans. C
    Explanation:
    The Man Booker International Prize is an international literary award hosted in the United Kingdom. The introduction of the International Prize to complement the Man Booker Prize was announced in June 2004. Sponsored by the Man Group, from 2005 and Ismail Kadare was the first who won 'Man Booker International Prize'.
    8. Who has done the first translation of Bhagavad Gita into English?
    A. Max Muller
    B. Charle's Wilkins
    C. Mathew Wilkins
    D. James Cotwell
    Ans. B
    Explanation:
    Sir Charles Wilkins was an English typographer and Orientalist, and founding member of The Asiatic Society. He is the first who had translated Bhagavad Gita into English.
    9. 'Life of Pi' a famous movie is based on a novel written by:
    A. Yann Martel
    B. Max Muller
    C. Henry Atwood
    D. None of the above
    Ans. A
    Explanation:
    Life of Pi is a Canadian fantasy adventure novel by Yann Martel published in 2001.
    10. Name a poet who wrote his writings on Buddhism and his real name was Kedarnath Pandey?
    A. Rahul Sankrityayan
    B. Rakesh Pandey
    C. Abhnandan Gosh
    D. M.K. Chaturvedi
    Ans. A
    Explanation:
    Rahul Sankrityayan wrote his writings on Buddhism and his real name was Kedarnath Pandey. He is also known as the Father of Hindi Travelogue Travel literature.

    The History of the Indian Currency Notes and its Evolution

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK