Jagran Josh Logo
  1. Home
  2.  |  
  3. GK for Exams

GK Questions and Answers on Everyday Science

30-JAN-2018 15:03

    There are many things that go on in daily life and can be attributed to scientific practices. It is also important for us to recognize the science that is all around. Like for an example formation of curd from milk, baking bread in the oven due to high temperature the physical properties of dough changes and bread is baked.
     Everyday Science
    Source: www.google.co.in
    With the help of soaps we remove dirt and dust from our hand before cooking food or eating. Have you ever thought what makes soap to clean our hands, how germs are eliminated, etc. This is nothing but the science which we use every day. In our daily routine work some or the other way science is hidden and works for us. These questions will tell you different types of scientific activities which we use daily and will also be helpful for various exams.

    1.Which one of the following waves are used by the common TV remote control?
    A.Radio waves
    B.Lasers
    C.Infrared waves
    D.Ultrasonic waves
    Ans. C

    2.Given bellow are the psychological manifestations of noise pollution.
    (i)Constriction of blood vessels
    (ii)Increase in the rate of heart beat
    (iii)Digestive spasms
    (iv)Dilation of pupil of the eye

    What is Green Muffler and how it is related with pollution

    Select the correct options
    A.(i) and (ii) are correct
    B.(i) and (iii) are correct
    C.(ii) and (iv) are correct
    D.(i), (ii), (iii) and (iv) are correct
    Ans. D

    3.Which gas is safe and an effective extinguisher for all confined fires?
    A.Nitrogen dioxide
    B.Carbon dioxide
    C.Sulphur dioxide
    D.Nitrous Oxide
    Ans. B

    4.Which one of the following statements is incorrect about laser?
    A.It is a technique for producing intense beams of light, ultraviolet or infrared radiation of different wavelength.
    B.Even in diamond laser beam can drill a hole.
    C.A variety of lasers have been made from solids like the ruby crystal and semi conducting materials, liquids and gases.
    D.All waves in laser, travel in phase.
    Ans. A

    5.Which one of the following elements the drum of a Photostat machine is made up of:
    A.Aluminium
    B.Selenium
    C.Barium
    D.Caesium
    Ans. B

    Summary on the Computer Science and Information Technology

    6.If we say the child has an IQ of 100, what does this means?
    A.The performance of the child is below average.
    B.The performance of the child is above average.
    C.The mental age of the child is equal to his actual age.
    D.The performance of the child cannot be better.
    Ans.  C

    7.Which bacteria is responsible for the formation of curd?
    A.Lactic acid bacteria
    B.Lactobacillus Acidophillus
    C.Lactobacillus aureus
    D.Bacillus radicicola
    Ans. B

    8.Which one of the following bacteria present in the soil produces a peculiar smell if it rains on perched soil?
    A.Streptomycetes
    B.Staphymycetes
    C.Diplomycetes
    D.Micrococcus
    Ans. A

    National Science Day a discovery of Raman Effect

    9.In poorly ventilated buildings which one of the following inert gases can be accumulated?
    A.Helium
    B.Neon
    C.Argon
    D.Radon
    Ans. D

    10.Honey is sweeter than cane sugar or corn syrup. Which one of the following carbon sugars is responsible for this?
    A.Dextrose
    B.Levulose
    C.Sucrose
    D.Fructose
    Ans. B

    What is the difference between DNA and RNA

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK