Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set IV

19-DEC-2016 11:49

    GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    1. Who among the following Sufi Saint belongs to the Quadiriyya Silsilah?

    A. Miyan Mir

    B. khwaja Bahauddin Naqshband

    C. Bahuddin Zakariya.

    D. Both A & C

    Ans: A

    2. What is the meaning of the term Ziyarat?

    A. Infusion of the divine spirit

    B. Pilgrimage to the tombs of the Sufi saints

    C. Divine proximity

    D. Divine love

    Ans: B

    3. What is the term used for the process of experiencing communication with divine in Sufism?

    A. Murid

    B. Hulal

    C. Maqamat

    D. Ruh

    Ans: C

    4. Which of the following Sufi Silsilah advocated the philosophy of the relationship between man and God was that of between the slave and the master and not the relation of a lover and beloved?

    A. Qadri Silsilah

    B. Chisti Silsilah

    C. Suharwardi Silsilah

    D. Naqshbandi Silsilah

    Ans: D

    5. Who among the following Sufi Saint enrolled the Mughal princess Jahanara and her brother Dara as disciples?

    A. Miyan Mir

    B. Shaikh Burhanuddin Gharib

    C. Nasiruddin Chiragh

    D. Nizamuddin Auliya

    Ans: A

    6. Who was the founder of Firdausia Silsilah?

    A. Shah Walliullah

    B. Shaikh-harf-ud- din Yahya

    C. Khwaja Pir Muhmmad

    D. Shaikh Ahmad Sirhindi

    Ans: B

    Sufi Movement in India: A Detailed Summary

    7. Which of the following Sufi Saints opposes the pantheistic philosophy of the Sufis and advanced his own theory of the “unity of phenomena”?

    A. Nizamuddin Aulia

    B. Shaikh-harf-ud- din Yahya

    C. Khwaja Pir Muhmmad

    D. Shaikh Ahmad Sirhindi

    Ans: D

    8. Who was the writer of the “Akhbar al-Akhyar”?

    A. Shaikh Ahmad Sirhindi

    B. Shaikh Ruknuddin

    C. Shaikh Abdul Haq Muahddis Dahlawi

    D. Sharfuddin Yahya Manairi

    Ans: C

    9. Which of the following Mystic Biography was written by Dara Shukoh, the son of Shah Jahan?

    A. Safinat al-Awliya

    B. Sakinat al-Awliya

    C. Both A & B

    D. Tafhimat Ilahia

    Ans: C

    10. Which of the following term was used by Sufi Saints for referring to the practice of meditation?

    A. Muraqaba

    B. Dhikr

    C. Hadhra

    D. Qawwali

    Ans: A

    “History of Medieval India”: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on