Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set V

20-DEC-2016 12:34

    GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set V consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    1. Consider the following statement (s) related to the cardinal doctrines of the Sufism.

    I. Complete surrender to the will of God

    II. Annihilation of the self

    III. Becoming a perfect person

    Which is/are correct statement (s)?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Only III

    D. I, II & III

    Ans: D

    2. Who among the following Sufi saint popularly known as Mehboob-e-Illahi?

    A. Qutub-din-Baktiyar Kaki

    B. Nizamudin Auliya

    C. Hamidudin Nagori

    D. Burhanuddin Gharib

    Ans: B

    3. Which Sultanate ruler helps Chisti Silsilah to reached Deccan?

    A. Mohd Bin Tughlaq

    B. Firoz Shah Tughlaq

    C. Qutub-din Aibak

    D. Allauddin Khalji

    Ans: A

    4. Which Sufi Saint came to India to oppose Akbar's liberal policies?

    A. Baha-ud-din Zakaria

    B. Khwaja Baqu Billah

    C. Rukn-ud-din Abul Fath

    D. Burhanuddin Gharib

    Ans: B

    5. Who among the following wrote Chandayan in Hindawi?

    A. Sheikh Yahya Munyari

    B. Malik Mohd Jaisi

    C. Mulla Daud

    D. Zia Nakshab

    Ans: C

    6. Which of the following Sufi Saint was associated with Guru Ramdas in laying the foundation of the Golden Temple at Amritsar?

    A. MIYA MIR or MIR MOHD

    B. Baba Farid

    C. Malik Mohd Jaisi

    D. Khwaja Sarmad

    Ans: A

    Sufi Movement in India: A Detailed Summary

    7. Who introduce Kubrawiya Silsila in Kashmir?

    A. Miya Mir

    B. Mir Sayed Ali Hamdani

    C. Dara Shukoh

    D. Khwaja Sarmad

    Ans: B

    8. Which of the following Sufi saint founded Roshaniya movement that influenced tribal communities of North West frontiers and instigated their rebellious activities which created trouble for Mughal rulers from Akbar to Aurangjeb?

    A. Bayazid Ansari

    B. Dara Shukoh

    C. Khwaja Sarmad

    D. MIYA MIR or MIR MOHD

    Ans: A

    9. Who began the rishi movement in Kashmir which was synthesis of Kashmiri Shaivism and Islamic thought?

    A. Sheikh Mohd. Ghaus

    B. Sheikh Nurudin

    C. Mir Sayed Ali Hamdani

    D. Sheikh Yahya Munyari

    Ans: B

    10. Who among the following Sufi Saint was given title of Shaikh-ul-Islam by Iltutmish?

    A. Baha-ud-din Zakaria

    B. Sheikh Mohd. Ghaus

    C. Bayazid Ansari

    D. Khwaja Sarmad

    Ans: A

    “History of Medieval India”: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on