GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set III

Jun 30, 2016, 09:49 IST

GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set II, in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

GK Questions with answers on Science: Physics (Electricity) Set II, in this set you will find repository of 10 Objective Type Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

1. A continuous conducting path consisting of wires and other resistances and a switch, between the two terminals of a battery along which an electric current flows is called:

A. Resistivity

B. Circuit

C. Electric power

D. Insulator

Answer: B

2. Which of the following is a part of electrical circuit?

A. Battery

B. Fixed resistance

C. Connecting wires

D. All of the above

Answer: D

3. The resistance which can be changed as desired is called:

A. Wire joints

B. Fixed resistance

C. Variable resistance

D. A switch

Answer: C

4. Which of the following is a current-detecting instrument?

A. Voltmeter

B. Ammeter

C. Magnetometer

D. Galvanometer

Answer: D

5. Rheostat is the other name of:

A. Fixed resistance

B. Variable resistance

C. Insulator

D. Conductor

Answer: B

6. The law which gives relationship between current and potential difference is called:

A. Ohm’s law

B. Ampere’s law

C. Biot-Savart law

D. Coulomb’s law

Answer: A

7. What is the formula for calculating current?

A. I = V * R

B. I = V + R

C. I = V – R

D. I = V/R

Answer: D

8. Current is inversely proportional to:

A. Potential difference

B. Resistance

C. Voltage

D. Electric power

Answer: B

9. The resistance of a conductor depends on its:

A. Length

B. Nature of material

C. Thickness

D. All of the above

Answer: D

10. What is the SI unit of resistance?

A. Volt

B. Watt

C. Ohm

D. Metre

Answer: C

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News