Jagran Josh Logo

GK Quiz on Astronomy Set V

19-APR-2016 14:20

    GK Quiz on Astronomy Set V, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. The back part of the moon is always calm and dark which is called:

    A. Sea of tranquillity

    B. Ocean of storms

    C. Both of these

    D. None of these

    2. Which one of the following is the most elevated place on the moon’s surface?

    A. Leibnitz Mountain

    B. Dream Mountain

    C. Black Mountain

    D. None of these

    3. The area of the moon's surface where there is no possibility of the occurrence of water is called:

    A. Ocean of storms

    B. Areas of storms

    C. Any of these

    D. None of these

    4. The sky appears black from the moon because of :

    A. Lack of atmosphere

    B. Lack of cloud

    C. Lack of oxygen and CO2

    D. None of these

    5. The value of escape velocity on the moon's surface is:

    A. 3.4 km/sec

    B. 4 km/sec

    C. 11.2 km/sec

    D. 5.6 km/sec

    6. Which one of the following planets has the maximum value of escape velocity?

    A. Venus

    B. Jupiter

    C. Mars

    D. Mercury

    7. Which one of the following has minimum value of escape velocity on its surface?

    A. Moon

    B. Earth

    C. Mars

    D. Mercury

    8. What portion of the moon is visible from the earth's surface?

    A. 47%

    B. 34%

    C. 21%

    D. 41%

    9. At present how many planets are in existence is visible?

    A. 9

    B. 8

    C. 7

    D. None of these

    10. The astronaut who landed or stepped down first on the surface of moon:

    A. Neil Armstrong

    B. Uri Gagarin

    C. Denial Pearl

    D. None of these

     

    Question No. Answer
    1. A
    2. A
    3. A
    4. A
    5. B
    6. B
    7. A
    8. D
    9. B
    10. A

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on