Search

GK Quiz on Election System in India & Election Reforms

Dear Students, Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based on Election System in India Election Reforms. Our team is providing you topic wise questions so that you can have the full idea of all the relevant questions on a particular topic.
Dec 6, 2018 09:35 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Election System in India & Election Reforms
GK Quiz on Election System in India & Election Reforms

Dear Students, Jagran Josh is presenting you a set of 10 MCQs based on Election System in India & Election Reforms. Our team is providing you topic wise questions so that you can have the full idea of all the relevant questions on a particular topic.

1. Which of the following is not a feature of Election system in India?

A. Universal Adult Franchise

B. Secret Voting

C. Reservation of seats in the legislature for the members of Scheduled Castes and Scheduled Tribes

D. Communal Electorate

Ans: D

2. Elections in India for Parliament and State Legislatures are conducted by.....

A. President

B. Prime Minister

C. Governor

D. Election Commission of India

Ans: D

3.  Members of Election Commission are appointed by........

A. President of India

B. Prime Minister of India

C. Elected by the people

D. Chief Justice of India

Ans: A

4. Which article of Indian constitution says that will be an election commission in India?

A. Article 124

B. Article 342

C. Article 324

D. Article 115

Ans: C

5. The number of seats reserved for scheduled caste in the Lok sabha is:

A. 59

B. 79

C. 89

D. 99

Ans: B

GK Quiz on Definition of State in India & Co-operative Societies in India

6. Which Articles in the Constitution give provisions for the electoral system in our country?

A. Articles 124-128

B. Articles 324-329

C. Articles 256-259

D. Articles 274-279

Ans: B

7.The elections for Lok Sabha are held every:

A. 3 years

B. 4 years

C. 5 years

D. 6 years

Ans: C

8. Which among the following statements is/are false?

1. For qualifying to the Lok Sabha, a person must be a at least 25 years of age

2. A person can be a member of both Lok Sabha and Rajya Sabha at the same time

3. A person belonging to Scheduled Caste and Scheduled Tribe can contest elections from a general seal also, and not just with the reserved seat

4. If a member of either of the Houses votes against the directions given by his party, he can be deemed to be disqualified

Code:

A. Only 1

B. Only 2 and 4

C. Only 3

D. Only 2

Ans: D

9. What is the maximum allowed duration between the last session of the dissolved Lok Sabha and the recalling of the Lok Sabha?

A. 2 months

B. 4 months

C. 5 months

D. 6 months

Ans: D

10.Which is the smallest Lok Sabha Constituency in General Elections by area?

A. Delhi Sadar

B. Mumbai South

C. Kolkata North West

D. Chandni Chowk, Delhi

Ans:  D

500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

Related Categories