Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography: Green Revolution

21-SEP-2018 09:55
    GK Quiz on Indian Geography: Green Revolution

    The Green Revolution refers to a set of research and the development of technology transfer initiatives occurring between 1950 and the late 1960s, that increased agricultural production worldwide, particularly in the developing world, beginning most markedly in the late 1960s.

    1. Which of the following crop is not part of High - Yielding Varieties Programme?

    A. Rice

    B. Wheat

    C. Jowar

    D. Pulses

    Ans: D

    2. What were the main reasons for deceleration in the growth of agriculture in post - reform period?

    A. Momentous deceleration in public & general investment in agriculture

    B. Dwindling farm size

    C. Failure to develop new technologies

    D. All of the above

    Ans: D

    3. Consider the statement (s) related to the green revolution.

    I. Increasing agricultural production by incorporating modern tools and techniques.

    II. New high - yielding varieties of wheat were developed by Prof. Norman Borlaug & were adopted by a number of countries.

    Which of the following is/are correct statement (s) ?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Multipurpose River-Valley Projects in India

    4. Which of the following was included as part of the land reforms initiated in India?

    A. Abolition of intermediaries

    B. Tenancy reforms

    C. Reorganization of agriculture

    D. All the above

    Ans: D

    5. Consider the statement (s) related to the green revolution.

    I. Excess land was acquired by the government and redistributed among the landless.

    II. Ceiling laws were passed in all the states during the 1st FYP period.

    Which of the following is/are correct statement (s)?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    6. Which of the following was not a measure under the tenancy reforms?

    A. Regulation of rent

    B. Security of tenure

    C. Ownership rights to tenants

    D. None of the above

    Ans: D

    7. Which of the following states has the highest irrigation coverage?

    A. Punjab

    B. Karnataka

    C. Uttar Pradesh

    D. Uttarakhand

    Ans: A

    GK Questions and Answers on the Plantation Crops in India

    8. Identify the right order of highest to lowest irrigation coverage.

    A. Punjab, Uttar Pradesh, Haryana, Bihar

    B. Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Bihar

    C. Haryana, Punjab, Uttar Pradesh, Bihar

    D. Haryana, Uttar Pradesh, Punjab, Bihar

    Ans: B

    9. Which of the following was a part of the green revolution strategy?

    A. High yielding variety seeds

    B. Chemical fertilizers and pesticides

    C. Irrigation

    D. All the above

    Ans: D

    10. Consider the statement (s) related to the green revolution.

    I. Green revolution ensured that there was no regional disparity

    II. There was increase in production of all the food grains and commercial crops.

    Which of the following is/are correct statement (s)?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK