GK Quiz on Indian Geography Set IV

09-FEB-2016 11:54

    GK Quiz on Indian Geography Set IV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. Find out the correct group of the rivers that form delta.

    A. Godavari, Narmada, Mahanadi

    B. Narmada, Kaveri, Mahanadi

    C. Godavari, Kaveri, Mahanadi

    D. Narmada, Krishna, Kaveri

    2. Match list-l (Hydro-electric Power Plant) with List-II (State)

    List-I                          List-II

    A. Kadana              1.Andhra Pradesh

    B. Kalinadi             2.Gujarat

    C. Machkund          3.Karnataka

    D. Vaiterna             4. Maharashtra

    Select the correct answer using the codes given below the lists:

              A       B          C          D

    (a)   2      1       3         4

    (b)   2      3       1         4

    (c)   4       1       3         2

    (d)   4       3       1         2

    3. The Baglihar Hydro-power project, is located on which one of the following rivers?

    A. Beas

    B. Chenab

    C. Ravi

    D. Satluj

    4. River Padma is formed by

    (a) Ganga and Brahmaputra

    (b) Kaveri and Mahandi

    (c) Sutlej and Jhelum

    (d) None of the above

    5. Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region as their source?

    (a) Narmada, Krishna, Godavari

    (b) Son, Mahanadi, Narmada

    (c) Godavari, Krishna, Cauvery

    (d) Chambal, Betwa, Luni

    6. Match List-l (Hydel Power Project) with List-II (Location)

     List-I                         List-II

    A. Balimela           1. Jammu & Kashmir

    B. Koyna              2.Maharashtra

    C. Kundoh            3.Orissa

    D. Salal                4.Tamil Nadu

                               5. Uttar Pradesh

    Select the correct answer using the codes given below the lists:

             A     B      C       D

    (a)   3    2     4     1

    (b)   5     1    2     4

    (c)   3     1    2     4

    (d)   5    2    4      1

    7.  Which one of the following river is eastern tributary of River Ganga?

    A. Gandak

    B. Kosi

    C. Ghaghara

    D. Mahanada

    8.  Which one of the following pairs is correctly matched?

    A. Gwalior - Betwa

    B. Dhaulpur - Chambal

    C. Jhansi - Ken

    D. Kota - Banas

    9. Where do Bhagirathi and Alakhnanda join to form Ganga?

    A. Karna Prayag

    B. Dev Prayag

    C. Rudra Prayag

    D. Gangotri

    10.  Which is India's largest lake?

    A. Nainital

    B. Sambhar

    C. Sishram

    D. Chilka

     

    Question Answer
    1. D
    2. B
    3. B
    4. A
    5. B
    6. A
    7. B
    8. B
    9. B
    10. D

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK