Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Geography Set IX

12-FEB-2016 11:54

    GK Quiz on Indian Geography Set IX, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1.  Where is the Indian Railways factory - Diesel Component Works (DCW) located?

    A. Varanasi

    B. Patiala

    C. Perambur

    D. Kapurthala

    2. For what is Sindri known?

    (a) Aluminium plant

    (b) Cement plant

    (c) Fertilizer plant

    (d) Paper plant

    3. Which of the following is an important pesticide unit of the Hindustan Insecticides ltd. is located?

    A. Bhopal

    B. Rasayani

    C. Visakhapatnam

    D. Chennai

    4. Where is the Hindustan Antibiotics plant located?

    A. Delhi

    B. Mumbai

    C. Rishikesh

    D. Faridabad

    5. For what is Rupnarainpur known?

    A. Hindustan Copper Plant

    B. Hindustan Cable Factory

    C. Bharat Aluminium Factory

    D. Indian Telephone Industry

    6. Where are MIG engines assembled?

    A. Koraput

    B. Nasik

    C. Banqalore

    D. Ozar

    7. Match List-l (Town) with List-II (Industry) and select the correct answer using the codes given below the lists:

         List-I                      List-II

    A. Bhadravati       1. Gem Cutting

    B. Coimbatore      2. Electrical Motors

    C. Kapurthala       3. Steel

    D. Surat               4. Railway Coach


    Codes:

           A   B    C    D

    (a) 1   2   4   3

    (b) 3   2   4   1

    (c)  1   4   2   3

    (d) 3   4   2    1 

    8. Match List-I (Industry) with List-II (Centre) and select the correct answer using the codes given below the lists:

     List-I                                    List-II

    A. Aluminium                     1. Coimbatore

    B. Heavy Electricals            2. Renukoot

    C. Petrochemicals               3. Vadodara

    D. Cotton Textiles                4. Jagdishpur

    Codes:

           A     B       C      D

    (a) 2     4      3    1

    (b) 1     3      4    2

    (c)  1    4       3    2

    (d) 2     3      4     1

    9. Match List-I (Mineral Ore) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the lists:

      List-I                               List-II

    A. Bauxite                1.Kolhapur

    B. Iron                     2.Mayurbhanj

    C. Manganese          3.Nellore

    D. Mica                    4. Shimoga


    Codes:    

            A  B  C  D

    (a)  3  4  2  1

    (b)  1  2  4  3

    (c)  3  2  4  1

    (d)  1  4  2  3

    10. Match List-I (Mineral Ore) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the lists:

        List-I                 List-II

    A.  Uranium     1.  Anantapur

    B.  Thorium     2.  Belgaum

    C.  Copper      3.  Singhbhum

    D.  Bauxite     4.  Travancore

    Codes:      

            A    B    C   D   

    (a)  2   4   1   3

    (b)  2   1   4   3

    (c)  3   4   1   2

    (d   3   1   4   2

     

    Question Answer
    1. B
    2. C
    3. B
    4. B
    5. B
    6. A
    7. B
    8. A
    9. B
    10. C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK