GK Quiz on Water Management & Solid Waste Management

01-OCT-2018 10:29
    GK Quiz on Water Management & Solid Waste Management

    Waste is a universal and highly visible phenomenon. The perspectives towards solid waste are often contradictory: While by affluent societies it is often considered plainly as garbage or an environmental problem.

    1. Which of the following is used in the production of Plastic?

    (a)  Mercury

    (b)  Lead

    (c)  Vinyl chloride

    (d)  None of these

    Ans: c

    2. what is the PH value of normal rain?

    (a) 1

    (b) 5.6

    (c) 8

    (d) 7

    Ans: b

    3. What is true about Aerobic bacteria?

    (a) Flourish in the presence of free oxygen

    (b) Consume organic matter as their food

    (c) Oxidise organic matter in sewage

    (d) All

    Ans: d

    4.  For the survival of fish in a river stream, the minimum dissolved oxygen is prescribed.

    (a) 3 PPm

    (b) 5 PPm

    (c) 4 PPm

    (d) 10 PPm

    Ans: c

    5. The term Municipal Solid Waste (MSW) is generally used to describe:

    (a) Wastes from industrial processes, construction and demolition debris.

    (b) Wastes from Private homes, commercial establishments and institutions.

    (c) Mining wastes

    (d) Agricultural wastes

    Ans: b

    GK Questions & Answers on Global Warming

    6. The most serious environmental effect posed by hazardous wastes is  ……….                         

    (a) Air pollution

    (b) Contamination of groundwater

    (c) Increased use of land for landfills.

    (d) None of these

    Ans: b

    7. Problem of solid waste disposal can be reduced through…….

    (a) Recycling

    (b) Lesser pollution

    (c) More timber

    (d) Population control

    Ans: a

    8. Metals are produced as waste in industries like…..

    (a) Skiing

    (b) Mining

    (c) Electroplating

    (d) Digging

    Ans: c

    9. Making new containers from crushed glass helps to…..

    (a) Save materials

    (b) Save fuel

    (c) Both of these

    (d) None of these

    Ans: c

    10.  Social, economical and ecological equity is the necessary condition for achieving

    (a) Social development

    (b) Economical development

    (c) Sustainable development

    (d) Ecological development

    Ans: c

    GK Questions on Plants and Animals Kingdoms

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK