Top GK Questions for All Competitive Exams

06-MAR-2018 10:05
    Top GK Questions for All Competitive Exams

    General Knowledge plays important role while preparation of any competitive examinations like UPSC, State Services, SSC and the banking (IBPS & SBI) which is on way too fast evolving and moving around three term speed, accuracy and confidentiality. Reading, memorizing and test preparation will help in hitting bull’s eyes. Here, we are giving "Top GK Questions for All Competitive Exams" that consists of questions on Indian Polity and Economy, History of India including Indian National Movement, Indian and World Geography , General and day-to-day Science, etc.

    Top GK Questions for All Competitive Exams

    1. Consider the following statement (s) related to the Indus Valley Civilization

    I. Working floors consisting of rows of circular brick platforms which were meant for threshing grain have been found in Harappa.

    II. The Great Bath, a granary, big halls, a bronze statue of a dancing girl, the idol of a yogi and numerous seals have been found at Mohenjo-Daro.

    III. A script consists of big alphabets has been found on a gate in Dhaulavira.

    Which of the following statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Only III

    D. All the above

    Ans: D

    Explanation: Indus Valley Civilization is one of the four earliest civilizations (Mesopotamian or Sumerian Civilization, Egyptian Civilization and Chinese Civilization) of the world.  Archaeological Finding & Evidences: Working Platform (Harappa); City Having a Middle Town Apart From the Citadel & Lower Town (Dholavira);Granaries, Bronze Dancing Girl (Mohenjo-Daro).

    List of Archaeological Finding & Evidences | Prehistoric & Indus Valley Civilisation

    2. 0xygen and Ozone are:

    A. Allotropes

    B. Isotopes

    C. Isomers

    D. Isobars

    Ans: A

    Explanation: Allotrope is refer to as each of two or more different physical forms in which an element can exist. Graphite, charcoal, and diamond are all allotropes of carbon. Triatomic oxygen (ozone, O3), is a very reactive allotrope of oxygen.

    3. What is the correct definition of Fiat Money?

    A. Money on the order of apex bank

    B. Money on the order of Parliament

    C. Money on the order of the government

    D. None of the above

    Ans: C

    Explanation: Fiat money is an inconvertible paper money made legal tender by a government decree.

    4. Who among the following headed the committee that has been constituted by the Union government and the Reserve Bank of India (RBI) to boost cashless transaction?

    A. Kelkar Committee

    B. Nachiket Mor committee

    C. Shanta Kumar committee

    D. Neeraj Kumar Gupta committee

    Ans: D

    Explanation: The Neeraj Kumar Gupta committee has been constituted by the Union government and the Reserve Bank of India (RBI) to boost cashless transaction. The purpose of the 7-member committee is to increase card acceptance infrastructure and fix interchange fee for credit cards. The taskforce will also work at ways in which cardpayers needn’t pay a surcharge for fuel, utility bills and railway bookings.

    5. Which of the following movement was for the restoration of Sikh sovereignty after the annexation of Punjab by the British?

    A. Movement of Pagal Panthis

    B. Satara Distrubances

    C. Kuka Movement

    D. Kittur Rising

    Ans: C

    Explanation: Kuka was a religio-political movement in Punjab.They wanted caste-abolition, permission of intermarriages, widow-remarriages, abstinence from desi liquor, meat and drugs.They also wanted to throw away the British and restore Sikh Sovereignty over Punjab.

    6. Which of the following island is famous for boat racing in India?

    A. Wellingdon Island

    B. Pumban Island

    C. Sriharikota Island

    D. None of the above

    Ans: A

    Explanation: Willingdon Islands is the largest artificial island in India, which forms part of the city of Kochi, in the state of Kerala, India. It is famous for boat racing in India.

    7. Which is the primary and major source of irrigation in India?

    A. Tanks

    B. Wells & Tube wells

    C. Canals

    D. Rain fed

    Ans: B

    Explanation: Canals, wells and tube-wells, and Tanks. Wells and Tubewells are three major sources of irrigation in India. Canal irrigation has its maximum development in the Great Plains and in the Mahanadi, Godavari, Krishna deltas in the eastern coastal plains. Wells and Tubewells are popular in the alluvial plains.

    8. Which of the following type of farming is done with slush and burn method on the jungles of north-eastern part of India?

    A. Intensive Farming

    B. Plantation Farming

    C. Mixed Farming

    D. Shifting Farming

    Ans: D

    Explanation: A large part of North-East India is characterised by shifting farming. It is known as Jhoom in Assam, Onam in Kerala, Podu in Andhra Pradesh and Odisha. The same is known as Bewar in Madhya Pradesh.

    9. Which of the following gas is directly respondent for the depletion of ozone layer?

    A. Carbon dioxide 

    B. Carbon monoxide

    C. Nitrous oxide 

    D. Chlorofluorocarbon (CFC)

    Ans: D

    Explanation: Chlorofluorocarbons (CFCs) are fully halogenated paraffin hydrocarbons that contain only carbon, chlorine, and fluorine, produced as volatile derivative of methane, ethane, and propane. It contribute to ozone depletion in the upper atmosphere, the manufacture of such compounds has been phased out under the Montreal Protocol, and they are being replaced with other products such as hydrofluorocarbons (HFCs).

    10. Which gases employed for the respiratory activities of sailors (divers)?

    A. Oxygen and Nitrogen

    B. Oxygen and Helium 

    C. Oxygen and Argon

    D. Oxygen and Neon

    Ans:  B

    Explanation:  Oxyegen and Helium is used for the respiratory activities of sailers (divers) due to narcotic effects of N2.

    11. Who said that ‘National Calamity’ on the failure of Non-Cooperation Movement to prevent the public mass from demoralisation?

    A. Subash Chandra Bose

    B. Bal Gangadhar Tilak

    C. C R Das

    D.  Vitthal Patel

    Ans: A

    Explanation: Subash Chandra Bose said that ‘National Calamity’ on the failure of Non-Cooperation Movement to prevent the public mass from demoralisation.

    12. Match the following

             Doab                            Region

    a. Bist Doab                       1. Between Jhelum & Indus

    b. Bari Doab                       2. Between Beas & Ravi

    c. Chaj Doab                      3. Between Chenab & Jhelum

    d. Sind Sagar Doab            4. Between Beas & Sutlej

    Code:

          a     b      c       d

    A.  1     2       3      4

    B.  4     3       2      1

    C.  4     2       3      1

    D.  3     4       2      1

    Ans: C

    Explanation:

    Bist Doab- Between Beas & Sutlej

    Bari Doab- Between Beas & Ravi

    Chaj Doab- Between Chenab & Jhelum

    Sind Sagar Doab- Between Jhelum & Indus

    13. Who among the following was the founder of the Chola dyanasty?

    A. Rajaraja I

    B. Vijalaya Chola

    C. Krishna I

    D. Krishnadev Rai

    Ans: B

    Explanation: Vijalaya Chola was the founder of Chola Dynasty.

    1000+ Indian History Questions & Answers for Competitive Exams

    14. Who among following given the first scientific estimation of National Income in 1931-32 in his book National Income in British India?

    A. VRV Rao

    B. Sachin Committee

    C. Dababhai Nauroji

    D. None of the above

    Ans: A

    Explanation: VRV Rao given the first scientific estimation of National Income in 1931-32 in his book National Income in British India.

    15. Match the following

    a. Braham      1. Father gave the girl without dowry and without demanding bride price.

    b. Daiva         2. Father gave his daughter to a sacrificial priest as part of his (Priest’s) fee.  

    c. Arsa           3. Token bride price in the form in the form of a cow and a bull was paid to the daughter

    d. Prajapatya  4. Arranged Marriage between same classes with no dowry

     

    Code:

          a     b      c       d

    A.  1     2       3      4

    B.  4     3       2      1

    C.  4     2       3      1

    D.  3     4       2      1

    Ans: C

    Explanation:

    Braham: Arranged Marriage between same classes with no dowry

    Daiva: Father gave his daughter to a sacrificial priest as part of his (Priest’s) fee. 

    Arsa: Token bride price in the form in the form of a cow and a bull was paid to the daughter

    Prajapatya: Father gave the girl without dowry and without demanding bride price.

    16. Which of the following is/are part of organised sector of Money Market?

    A. Call Money Market

    B. Treasury Bill Market

    C. Money Market Mutual Funds

    D. All of the above

    Ans: D

    Explanation: Call Money Market, Treasury Bill Market and Money Market Mutual Funds are part of organised sector of Money Market.

    17. Kidneys remove which of the following waste product from body?

    A. Uric Acid

    B. Urea

    C. Ammonia

    D. All of the above

    Ans: D

    Explanation: The kidneys remove wastes and extra water from the blood to form urine. Urine flows from the kidneys to the bladder through the ureters. The wastes in your blood come from the normal breakdown of active muscle and from the food you eat. Your body uses the food for energy and self-repair.

    18.  Match the following

     Committees                       Appointed for

    a. Ghosh Committee         1. Bank Frauds

    b. Goiporia Committee      2. Bank customer services

    c. Y V Reddy Committee    3. Reforms in small savings

    d. R V Gupta Committee   4. Agriculture credit through commercial banks

    Code:

          a     b      c       d

    A.  1     2       3      4

    B.  4     3       2      1

    C.  4     2       3      1

    D.  3     4       2      1

    Ans: A

    Explanation:

    Ghosh Committee: Bank Frauds

    Goiporia Committee: Bank customer services

    Y V Reddy Committee: Reforms in small savings

    R V Gupta Committee: Agriculture credit through commercial banks

    19. Which of the following gland regulates the sugar level in blood in the range 70-160mg/100 cubic cm of blood either by the process of glycogenesis or by glycogenolysis?

    A. Serous Gland

    B. Kidneys

    C. Liver

    D. Pancreas

    Ans: C

    Explanation: Glycogenolysis is the biochemical breakdown of glycogen to glucose whereas glycogenesis is the opposite, the formation of glycogen from glucose. Glycogenolysis takes place in the cells of muscle and liver tissues in response to hormonal and neural signals. In particular, glycogenolysis plays an important role in the adrenaline-induced fight-or-flight response and the regulation of glucose levels in the blood. The reverse process, glycogenesis, the formation of glycogen from glucose, occurs in liver and muscle cells when glucose and ATP are present in relatively high amounts. In the synthesis of glycogen, one ATP is required for every glucose unit incorporated into the polymeric branched structure of glycogen. The glucose (in the form of glucose-6-phosphate) is synthesized directly from glucose or as the end product of gluconeogenesis.

    20. What do you mean by Sweat Equity Share?

    A. It is the share which can be issued to the employers and directors of the company at a discount.

    B. It represents a fixed ratio of Indian shares.

    C. It is a dollar denominated instrument traded on the stock exchanges in Europe or USA or both.

    D. None of the above/ More than the above

    Ans: A

    Explanation: Sweat equity shares” are such equity shares, which are issued by a Company to its directors or employees at a discount or for consideration, other than cash, for providing their know-how or making available rights in the nature of intellectual property rights or value additions.

    21. Which of the following is the female sex hormone?

    A. Androgen

    B. Testosterone

    C. Estrogens

    D. None of the above

    Ans: C

    Explanation: Hormones made by the ovaries are known as female sex hormones (sex steroids) – and the two main ones are Eestrogen and progesterone.

    22. Which of the following gas is utilized to fill up the balloon, especially when weather related prediction and reporting is to be done?

    A. O2

    B. CO2        

    C. CH4        

    D. He

    Ans: D

    Explanation: Helium is lighter than air, a helium balloon rises. Hydrogen is another gas lighter than air; it is even lighter than helium.

    23. Match the following cities on river bank.

    Cities                         River

    a. Surat                        1. Chambal

    b. Vijaywada                 2. Musi

    c. Hyderabad                3. Krishna

    d. Gwalior                    4. Tapti/Tapi

    Code:

          a     b      c       d

    A.   1     2       3     4

    B.   4     3       2     1

    C.   4     2       3     1

    D.   3    4       2      1

    Ans: B

    Explanation:

    Surat: Tapti/Tapi
    Vijaywada: Krishna
    Hyderabad: Musi
    Gwalior:  Chambal

    24. Find out substance that causes permanent hardness of water:

    A. Carbonates of calcium and magnesium

    B. Bicarbonates of calcium and magnesium

    C. Chloride and sulphate of the calcium and magnesium

    D. None of these

    Ans: C

    Explanation: Hard water contains dissolved magnesium and calcium ions. Permanent hardness of water is caused by dissolved calcium sulfate (which is not removed by boiling).

    25. India’s highest waterfalls Jog (Gershoppa) is situated on which river?

    A. Sabarmati

    B. Pumba

    C. Saravati River

    D. Periyar

    Ans: C

    Explanation: India’s highest waterfalls Jog (Gershoppa) is situated on the Saravati River.

    26. Which of the following ancient text deals with the ploughing rituals?

    A. Shatapatha Brahmana

    B. Upanishads

    C. Aranyakas

    D. Brahamanas

    Ans: A

    Explanation: The Shatapatha Brahmana is a prose text describing Vedic rituals, history and mythology associated with the Śukla Yajurveda. It also describes the ploughing rituals of ancient times.

    In the above Top GK Questions and Answers for Competitive Exams will gives have been created on the evolving nature of different competitive exams that concretised the reading of the aspirants.

    1000+ General Science Question and Answers on for Competitive Exams

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

      Latest Videos

      Register to get FREE updates

        All Fields Mandatory
      • (Ex:9123456789)
      • Please Select Your Interest
      • Please specify

      • ajax-loader
      • A verifcation code has been sent to
        your mobile number

        Please enter the verification code below

      This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK