1. Home
  2. |  
  3. Sarkari Naukri |  

Army Public School AWES PGT Commerce 2013 Previous Year Paper with Answers

Nov 6, 2018 12:24 IST
    AWES PGT Commerce 2013 Previous Year Paper with Answers
    AWES PGT Commerce 2013 Previous Year Paper with Answers

    To crack the Army Public School AWES PGT/ PGT/ PRT 2018 Exam, candidates must practice the previous year papers of the different subjects for which they are applying this year. It will help them in improving their speed of attempting maximum questions in minimum time with accuracy. So, in this article we have shared the AWES PGT Commerce 2013 Previous Year Paper alongwith their answers.

     

    AWES PGT 2013 Commerce Previous Year Paper with Answers

    1. The term “current asset” does not include

    (a) Cash

    (b) Stock-in-trade

    (c) Furniture

    (d) Advance payment

    Answer: c)

    2. According to the _________concept, the proprietor is treated as a creditor to the extent of his capital.

    (a) Cost

    (b) Entity

    (c) Money measurement

    (d) Dual aspect

    Answer: b)

    3. The comparison of net profit with the sales of the same year is termed__________ comparison

    (a) Horizontal

    (b) Vertical

    (c) Elliptical

    (d) Multidimensional

    Answer: a)

    4. Convertible debentures are those on which

    (a) Accumulated interest payable is converted into equity shares

    (b) Interest is not paid when the company is running in a loss

    (c) Interest is payable and if not paid, keeps on accounting

    d) Equity shares may be exchanged at the option of the debenture holders

    Answer: d)

    5. Heavy initial expenditure on advertising the launch of a new product should be classified as

    (a) Capital expenditure

    (b) Revenue expenditure

    (c) A loss

    (d) Deferred revenue expenditure

    Answer: d)

    6. Insurance unexpired account is a ___________ account

    (a) Personal

    (b) Nominal

    (c) Real

    (d) Fictitious

    Answer: a)

    7. Which of the following is/are member (s) of the International Accounting Standards Committee?

    (a) The ICAI

    (b) The ICWAI

    (c) Both (a) and (b)

    (d) Neither (a) nor (b)

    Answer: a)

    8. Mark out which is not a capital expenditure.

    (a) Cost of issuing shares and debenture

    (b) Wages paid for construction of a new office

    (c) Purchase of a new spark plug for Rs.9.75

    (d) Repair on a secondhand vehicle newly purchased

    Answer: b)

    9. If Rs.15,000 is spent on the repair of a secondhand machinery and Rs.2,500 on freight in connection with its acquisition, what is the amount of capital expenditure?

    (a) Rs 15,000

    (b) Rs 17,500

    (c) Rs 12,500

    (d) Rs 2,500

    10. When net profit is Rs 44,000 and profit on sale of a fixed asset is Rs.4,000, what is the fund from operations?

    (a) Rs 40,000

    (b) Rs 44,000

    (c) Rs 48,000

    (d) Cannot be computed

    Answer: a)

    11. When total sources of funds are Rs 1,25,000 and total applications of funds are Rs 1,50,000. The result would be

    (a) Net increase in working capital by Rs 25,000

    (b) Net decrease in working capital by Rs25,000

    (c) No effect on working capital

    (d) None of the above

    Answer: b)

    12. ___________ consistency calls for financial statements for a number of years to be reviewed and analysed.

    (a) Horizontal

    (b) Vertical

    (c) Internal

    (d) External

    Answer: a)

    13. Window dressing is prohibited owing to

    (a) Convention of disclosure

    (b) Convention of materiality

    (c) Convention of conservatism

    (d) Accrual concept

    Answer: a)

    14. If stock worth Rs.10,000 (that has not been insured) is destroyed by fire, the accounting entry is

    (a) Dr Profit &Loss A/c 10,000

    Cr Trading A/c10,000

    (b) Dr Stock A/c10,000

    Cr Trading A/c 10,000

    (c)Dr Trading A/c 10,000

    Cr Stock A/c10,000

    (d) None of the above

    15. An entry of Rs 840 being debited to Surbhi ’s A/c as Rs 480 would be an error of

    (a) Principle

    (b) Commission

    (c) Omission

    (d) Negligible significance

    Answer: b)

    16. If M.Gul a debtor of Rs 4000 has become insolvent and a dividend of 50% is declared, the entry is

    (a) Dr Bad Debts 2000

    To P & L A/c 2000

    (b) Dr Cash 2000

    To Bad Debts 2000

    (c) Dr Cash 2000

    To Debtors 2000

    (d) Dr Bad Debts 2000

    To Debtors 2000

    17. Investment by the owner would result in ____________ in capital and increase in __________.

    (a) Increase; liability

    (b) Decrease; liability

    (c) Increase; asset

    (d) Decrease; asset

    Answer: a)

    18. Given: Net assets of a business on Jan.1 are Rs 40,000, and on Jan.31 Rs 8,000. Find the net income for January.

    (a) 6000

    (b) 8000

    (c) 2,000

    (d) Zero

    Answer: b)

    19. Which of the following transaction result in increase of assets and increase in owner’s equity?

    (a) Bonus shares issued

    (b) Shares issued for cash

    (c) A dividend is declared

    (d) All of the above

    Answer: b)

    20. Identify the transaction that will result in decrease in owner’s equity and increase in liabilities.

    (a) Issue of bonus shares

    (b) Shares issued in payment of bills payable

    (c) Shares issued for purchase of land and building

    (d) None of the above

    21. In the absence of an agreement to the contrary, the partners are entitled to________ interest on loans to the firm,________.

    (a) 6%; only when there are profits

    (b) 9%; only when there are profits

    (c) 6%; whether or not there are profits

    (d) 9%; whether or not there are profits

    Answer: c)

    22. X and Y are partners sharing profits in ratio of 3:2. A is admitted as a partner entitled to 1/3 Share of the profit. Tick the new profit sharing of X ,Y and A.

    (a) 3:2:1

    (b) 1:2:3

    (c) 5:4:6

    (d) 6:4:5

    Answer: d)

    23. A, B and C are partners in the ratio of 1/5 : 1/3 : 7/15. C retires and his share is taken up by A and B in the ratio of 3 : 2.The new profit-sharing ratio will be

    (a) 13 : 12

    (b) 14 : 15

    (c) 15 : 14

    (d) 12 : 13

    Answer: d)

    Click here to know the Exam Pattern and Syllabus of Army Public School AWES PGT/TGT/PRT 2018 Exam

    24. What would be the accounting entry for a partner’s withdrawal of cash in lieu of salary ?

    (a) Dr salary A/c

    To Cash A/c

    (b) Dr Cash A/c

    To Partner’s Current A/c

    (c) Dr Cash A/c

    To Salary A/c

    (d) Dr Partner’s Current A/c

    To Cash A/c

    25. Adjustment Entry for rent received in advance would be-

    (a) Cash A/c ’ Dr,

    To Rent Received in Advance A / c

    (b) Cash A/c Dr.

    To Rent A / c

    (c) Rent A/c Dr.

    To Rent Received in Advance A/ c

    (d) Advance Rent A / c Dr.

    To Rent A / c

    26. The minimum amount called on application for issue of shares is ——– of face value.

    (a) 5%

    (b) 25%

    (c) 30%

    (d) 40%

    Answer: b)

    27. Given: Stock of stationery on Jan. 1, 2011 Rs 400. Stock of stationery on Dec. 31, 2011 Rs.100. Payment for stationery during 2011 Rs.1200. Creditor for stationery on Dec. 31, 2011 Rs.150. What is the amount of stationery that will be posted to the Income and Expenditure A/c for the year ending Dec.31, 2011?

    (a) Rs. 1150

    (b) Rs.1650

    (c) Rs. 850

    (d) Rs.1050

    28. What amount on account of subscription income will be parted to the Income and Expenditure A/c for the year ended Dec.31, 2011?

    (a) Rs 8000

    (b) Rs 8200

    (c) Rs 8400

    (d) Rs 8600

    29. To arrive at the subscription income for a year, which of the following would you deduct from the amount of subscription received during the year?

    a) Subscription received pertaining to the previous year

    b) Subscriptions received in advance for the following year

    c) Subscriptions in arrear in the beginning of the year

    d) All of the above

    30. Given: Machinery cost Rs 30,000. Scrap value Rs 10,000. Life 5 years. Rate of interest 5% . Reference to sinking fund table 0.180975.The depreciation per year will be

    a) Rs 4,000

    b) Rs 3619.50

    c) Rs 8,000

    d) Rs 5429.25

    Answer: b)

    31. When a company issues shares at a premium, the premium amount will be received by it along with

    a) Application money

    b) Allotment money

    c) Calls

    d) Any of the above

    Answer: d)

    32. To what rate does the law limit the commission payable on the issue of debentures?

    a) 2%

    b) 2 ½ %

    c) 3 ½ %

    d) 4 ½ %

    Answer: b)

    33. What rate should the commission payable on the issue of debentures not exceed?

    a) 2 ½ %

    b) 3%

    c) 4%

    d) 5%

    Answer: a)

    34. When FIFO method is in use, the closing inventory is valued at

    a) Prevailing market price

    b) Recent cost paid

    c) Oldest price paid

    d) Price furthest from actual cost

    Answer: b)

    35. If the cost of goods sold is Rs 1 Lakh and the opening and closing stocks are Rs 20,000 and Rs 30,000 respectively, what will be the stock turnover ratio?

    a) 3.33 times

    b) 4 times

    c) 5 times

    d) 6 times

    Answer: b)

    36. Match the following:

    List I                            List II

    A.         Test of activity           I. Acid test ratio

    B.         Test of liquidity         II. Debt equity ratio

    C.         Test of profitability   III. Debtor’s turnover ratio

    D.         Test of solvency         IV.ROI

        A B C D

    a) I II III IV

    b) II I IV III

    c) IV III II I

    d) III I IV II

    Answer: b)

    37. If at an annual general meeting, no auditors are appointed or reappointed,

    a) The board of directors appoints a person to fill the vacancy

    b) The union government appoints an auditor

    c) The managing director appoints an auditor

    d) An extraordinary meeting is called

    Answer: a)

    38. In which year the Charted Accountants Act was passed?

    a) 1947

    b) 1948

    c) 1949

    d) 1950

    Answer: c)

    39. What determines the duties of an auditor of a partnership firm?

    a) The Partnership Act

    b) The Partnership deed

    c) The agreement entered between the partnership and auditor

    d) Relevant provisions of the Companies act

    Answer: d)

    40. During the course of an audit, the auditor stumbled upon a balance of Rs 12,500 in the Goodwill A/c and ascertained that it had not been written off over a long period. What may the auditor do with it?

    a) Advise the concern to write it off

    b) Hide it from the management

    c) Insist that it be written off the same year

    d) Recommend to the concern that it be written off over a period of five years

    41. Matrix type of marketing organization is most suited for

    a) Single product, single market situation

    b) Multi product, multi market situation.

    c) Multi product, single market situation

    d) Single product, multi market situation

    42. Generated increased sales by neglecting quality control, production efficiency and /or cash flow management are

    a) Over marketing

    b) Remarketing

    c) Under marketing

    d) Demarcating

    Answer: a)

    43. When a change in customers tastes and preferences and market structures in general occurs, it is termed as

    a) Market inertia

    b) Market planning

    c) Market drift

    d) Market change

    44. Market orientation is a technique of selecting.

    a) Product integration

    b) Concentrated marketing

    c) Additional segmentation

    d) Marketing mix

    Answer: d)

    45. When buyers have too narrow an image of brand, is known as

    a) Under positioning error

    b) Doubtful positioning error

    c) Confused positioning error

    d) Over positioning error.

    Answer: d)

    46. Under the companies act, 1956, a person can be a director in

    a) 7 companies

    b) 10 companies

    c) 20 companies

    d) 25 companies

    Answer: c)

    47. Which one of the following is not an example of profitability ratios?

    a) OPERATING RATIO

    b) ROI

    c) EPS

    d) INTEREST COVERAGE RATIO

    Answer: a)

    Click here to know the Eligibility Criteria for Army Public School AWES PGT/TGT/PRT 2018 Exam

    48. The budget which commonly takes form of budgeted profit and loss account and balance sheet is

    a) Cash budget

    b) Master budget.

    c) Flexible budget

    d) Sales budget

    Answer: b)

    49. The physical possession of equity shares in case of GDR is with

    a) Depository

    b) Custodian

    c) Foreign investor

    d) Government

    Answer: b)

    50. For calculating the value of equity share by yield method information is required regarding

    a) NRR

    b) Net asset of business

    c) Face value of share

    d) All of the above

    Answer: d)

    51. Life insurance premiums received by an insurance company should be classified as

    a) Accrued asset

    b) Accrued liability

    c) Prepaid expense

    d) Unearned revenue

    Answer: d)

    52. The speculative activity that seeks a profit from price variations of securities in the different markets is

    a) Margin trading

    b) Market rigging

    c) Option dealings

    d) Arbitrage

    Answer: d)

    53. The maximum limit of partners in a firm has been specified by

    a) The Indian partnership act 1932

    b) The Indian contract act 1872

    c) The Indian companies act 1956

    d) Both A & B

    Answer: c)

    54. Accounting entry for recording loss on the realization of sinking fund investment is

    a) Sinking fund a/c Dr

    Sinking fund investment a/c

    b) Sinking fund investment a/c Dr

    Sinking fund A/c

    c) Profit & loss A/c Dr

    Sinking Fund Investment A/c

    d) Sinking fund investment A/c Dr

    Profit & loss A/c

    Answer: a)

    55. The method ignores cash generation beyond period when cash inflow exceeds investment

    a) Pay back method.

    b) ARR

    c) NPV

    d) IRR

    Answer: a)

    56. Contago charge is one paid by a___________ spectator to a ____________ spectator.

    a) Bear, bull

    b) Bull, bear

    c) Lame duck, bull

    d) Lame duck, bear

    Answer: a)

    57. When the name of the transferee is not filled in the transfer deed, it is called a/an

    a) Carryover

    b) Option dealing

    c) Blank transfer

    d) Forward dealing

    Answer: c)

    58. The salient features of Deep Discount Bonds doesn’t include

    a) It carries a fixed rate of interest

    b) DDBs are issued to face value bond

    c) These are zero interest bonds

    d) Difference between sales price and original cost is investors profit

    Answer: a)

    59. Total leverage is a combination of

    a) Financial leverage and EPS

    b) Operating Leverage and EPS

    c) Financial leverage and operating leverage

    d) Financial leverage and operating leverage and EPS

    Answer: c)

    60. ___________risk refers to risk which is caused due to factors unique or related to a firm or industry

    a) Systematic

    b) Unsystematic

    c) Market

    d) Interstate

    Answer: b)

    61. According to DOW theory the market is always considered as having _______movements, all growing at the same time

    a) 1

    b) 3

    c) 2

    d) 4

    Answer: b)

    62. The fixed price at which an option may be exercised, known as ________price

    a) Striking

    b) Bid

    c) Hammer

    d) Called up

    Answer: a)

    63. For registering the transfer of shares in the name of the buyer share transfer stamps are required at _____ % ad valorem

    a) 0.25

    b) 0.5

    c) 1

    d) 5

    Answer: a)

    64. Black- scholes pricing model is used for

    a) Option

    b) Forward

    c) Future

    d) All of the above

    Answer: a)

    65. An investor would buy a bond if

    a) The intrinsic value is lower than the market value

    b) The intrinsic value is higher than the market value.

    c) The current market value is lower than the redemption value

    d) The required rate of return is equal to coupon rate of interest

    66. Low asset turnover may indicate

    a) Low assets

    b) High cost of maintenance

    c) Idle assets

    d) All of the above

    Answer: c)

    67. The phenomenon of over trading in working capital is characterized by

    a) Less amount of cash invested in current assets

    b) Overcapitalization of the company as compared to volume of sales

    c) High amount of cash invested in current assets

    d) All of the above

    Answer: c)

    68. Underwriting commission on shares as per SEBI guide lines

    a) 4% and above

    b) 3.5 - 4%

    c) 3 - 3.25%

    d) Up to 2.5%

    69. ‘Ulta badla’ is a charge payable by a_____ to a ________.

    a) Bull, broker

    b) Bear, broker

    c) Bear, bull

    d) Bull, bear

    Answer: c)

    70. Euro convertible bonds issued by Indian companies refer to bonds issued in foreign currency in

    a) India or any country outside India

    b) European countries only

    c) India and any country in Europe

    d) Any country other than India

    Answer: d)

    71. Which of the following provides liquidity to money market instruments by creating a secondary market where they can be traded?

    a) DFHI

    b) NSDL

    c) SBI

    d) OTCEI

    Answer: a)

    72. GIVEN FIXED COST=Rs 20000/-, the operating BEP in units=2500 and financial BEP = Rs 4000, the overall BEP in units is…

    a) 3000

    b) 5000

    c) 8000

    d) 4000

    73. The agency which has to give approval to any company intending to come out with a public or right issue, issue related guidance etc is

    a) RBI

    b) SEBI

    c) STCL

    d) CCI

    74. As per earning per share approach cost of equity can be can be calculated as (where g is growth rate)

    a) EPS (I+g)/current market price

    b) EPS/CURRENT MARKET PRICE

    c) EPS (i+g)/current market price (I-g)

    d) EPS/current market price (I+g)

    75. What does ‘blue chip’ denote?

    a) Shares likely to yield meager returns

    b) Shares listed in the stock exchange

    c) Shares guaranteed by the government

    d) Shares consistently yielding high returns

    Click here to Download Previous Year Papers of Army Public School AWES PGT/ TGT/ PRT Exam for free

    76. When credit balance in invisibles account is greater than the debit balance in merchandize account, there is a

    a) Capital account surplus

    b) Current account surplus

    c) Capital account deficit

    d) Current account deficit

    77. If the convertibility of currency is restricted to certain foreign currency transactions, it is termed as

    a) Full convertibility

    b) Partial convertibility

    c) Current account convertibility

    d) Capital account convertibility

    78. The exchange market of India consists of

    a) Authorized dealers

    b) RBI

    c) Overseas banks to some extent

    d) All of the above

    79. Which committee was formulated to look into the matter of capital account convertibility in India?

    a) Narasimham committee

    b) Tarapore committee

    c) Tendon committee

    d) Chore committee

    80. A TOM rate quoted is for delivery on the

    a) Same day

    b) Second working day

    c) Third working day

    d) Following day

    81. According to Haney, ‘excessive competition’ served as a _________ force in leading to the formation of business combinations.

    a) Beckoning

    b) Driving

    c) Facilitating

    d) Compelling

    82. Leading and lagging are used for

    a) Hedging

    b) Speculating

    c) Reducing taxes

    d) Any of the above

    83. Which of the following are the internal techniques for managing foreign exchange exposure?

    a) Netting

    b) Futures

    c) Leading and lagging

    d) All except (b)

    84. When operating profit ratio is 25% and capital turnover ratio is 2%what is the ROI?

    a) 75%

    b) 50%

    c) 25%

    d) None of the above

    85. Cash flow statement is prepared as per accounting standard

    a) As-5

    b) As-4

    c) As-3

    d) As-2

    86. Which one of the following formulae is used to calculate cross relationship under the span of control?

    a) n (n-1)

    b) n {2n -1}

    c) n { 2n +n-1}

    d) None of the above

    87. Cartel is a form

    a) Federation

    b) Trade association

    c) Chamber of commerce

    d) Complete consolidation

    88. Complete consolidation as a class of business combination may include

    a) Mergers and acquisitions

    b) Pools and cartels

    c) Trusts and holding companies

    d) Trade associations and chambers of commerce

    89. In stock exchange operations, when the speculator buys the right to sell ascertain number of shares on an agreed amount at a specified time, it is known as

    a) No option

    b) Call option

    c) Put option

    d) Double option

    90. Where all the debentures are redeemed, the balance left in the debenture sinking fund account is transferable to

    a) Debentures a/c

    b) Sinking fund investment a/c

    c) Capital redemption reserve

    d) General reserve

    91. Capital employed in a business is Rs 150000. Profits are Rs 50000/-and the normal rate of profits is 20%.the amount of goodwill as per capitalization method would be

    a) Rs 100000

    b) Rs 150000

    c) Rs 200000

    d) Rs 300000

    92. The basis of theory Z is the reliance on

    a) External control of human behaviour

    b) Self control and self direction

    c) The belief that productivity is linked to trust, openness, subtlety and intimacy in the work environment.

    d) Government regulatory frame work

    93. Which of the following forms of combinations involve certain degree of control over supply of goods in the market?

    a) Trade association

    b) Chamber of commerce

    c) Pool

    d) All of the above

    94. Deferred payment arrangement aim at financing

    a) Working capital needs

    b) Redemption of debts

    c) Purchase of GDRs

    d) Import of plant and machinery

    95. The combination of firms in successive stages of same industry may be referred to as

    a) Horizontal integration

    b) Vertical integration

    c) Forward integration

    d) Backward integration

    96. The motivational process and not the motivators as such is associated with

    a) Need hierarchy theory

    b) Two factor theory

    c) Berg theory

    d) Expectancy theory

    97. When jobs are broad ended in scope and complexity so that the persons overall area of job responsibility increases, it is a case of

    a) Job evaluation

    b) Job specification

    c) Job enlargement

    d) Job enrichment

    98. Owners equity stands for

    a) Fixed assets- fixed liabilities

    b) Fixed asstes – current liabilities

    c) Current assets-fixed liabilities

    d) Total assets –total liabilities

    99. The form of combination that sees a group of common shareholders or directions managing the policies of several companies, without any formal central administration, is

    a) Community of interest

    b) Trust

    c) Informal agreement

    d) Holding company

    100. The ACC (Associated Cement Company) in India that does not operate its own plant, but was established only to control the subsidiaries is an instance of a/an _______________ .

    a) Offspring

    b) Pure

    c) Mixed

    d) Primary

    Click here to know the Army Public School AWES PGT/ TGT/ PRT Teachers Salary after 7th Pay Commission

    Practice makes the man perfect! The more you will practice, the more accuracy you will gain which will eventually lead you to a high score in the exam. Practice will help you in avoiding silly mistakes and making unnecessary guess works while attempting the Commerce Paper of AWES PGT 2018 Exam. Therefore, practicing previous year papers will help you in achieving accuracy and high score in AWES PGT/ PGT/ PRT 2018 Exam.

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF