1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 01

Oct 31, 2017 15:06 IST
    CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 03
    CDS (II) 2017: GK Practice Questions – Geography Set 03

    For the benefit of UPSC CDS (II) 2017 Exam aspirants, we are providing practice questions on Geography. This practice set consists of 10 Questions along with answers and detailed explanations.

    1.    Which of the following is not an inner planet?

    a)    Mercury
    b)    Venus
    c)    Jupiter
    d)    Earth

    Ans. (C) Jupiter

    The planets in the solar systems are divided into two groups – inner planets and outer planets. While the inner planets are closer to the Sun and are smaller and rockier, the outer planets are further away, larger and made up mostly of gas.
    The inner planets (in order of distance from the sun, closest to furthest) are Mercury, Venus, Earth and Mars. Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune outer planets. An asteroid belt is situated between these two groups of planets in the solar system.

    2.    Which of the following is the primary reason behind the formation of trade winds?

    a)    Convection
    b)    Conduction
    c)    Radiation
    d)    Scattering

    Ans. (a) Convection

    The trade winds are caused by convection of air currents and the Earth's rotation. The air near the Equator gets hot and moves towards each pole, respectively, and it is deflected by the Coriolis Effect (the spin of the Earth).

    3.    Identify the supercontinent that existed  150 million years ago in the southern hemisphere.

    a)    Laurasia
    b)    Pangea
    c)    Gondwana
    d)    Tethys

    Ans. (c) Gondwana

    Gondwana was a supercontinent that formed from the unification of several cratons in the Late Neoproterozoic, merged with Laurussia in the Carboniferous to form Pangaea, and began to fragment in the Mesozoic. It was the largest continental landmass on Earth, covering an area of 64% of today's continents. Located in the Southern Hemisphere, it incorporated several modern landmasses, including Antarctica, South America, Africa, Madagascar, and Australia, as well as the Arabian Peninsula and the Indian subcontinent, which have now moved entirely into the Northern Hemisphere.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Antonyms Set 02

    4.    India’s first Jurassic ichthyosaur fossil found in

    a)    Gujarat
    b)    Assam
    c)    Tamilnadu
    d)    Rajasthan

    Ans. (a) Gujarat

    In October 2017, a team of researchers comprising researchers from India and Germany have discovered a 152 million-year-old fossil of an ichthyosaur - an extinct marine reptile in the Kutch region of Gujarat. The fossil was found inside rocks from the Mesozoic Era, which ran between 252 and 66 million years ago. The findings have been published in the Plos One science journal.

    Ichthyosaurs species are large marine reptiles, belonging to the order known as Ichthyosauria or Ichthyopterygia. Fossil evidence reveals that the species first appeared around 250 million years ago and at least one species survived until about 90 million years ago.

    5.    The deflection of winds to the right in the northern hemisphere is primarily due to

    a)    Revolution of the Earth
    b)    Rotation of the Earth
    c)    Smaller land to Ocean ratio
    d)    All the above

    Ans. (b) Rotation of the Earth

    The Coriolis Effect is responsible for the deflection in global wind patterns. The anticlockwise rotation of the Earth deflects winds to the right in the northern hemisphere and to the left in the southern hemisphere.

    6.    Son is a tributary of

    a)    Ganga
    b)    Godavari
    c)    Krishna
    d)    Cauvery

    Ans. (a) Ganga

    Son River is the second largest of the Ganges' southern tributaries after Yamuna River. The Son originates near Amarkantak in Madhya Pradesh, just east of the headwater of the Narmada River, and flows north-northwest through Madhya Pradesh state before turning sharply eastward where it encounters the southwest-northeast-Kaimur Range. The Son parallels the Kaimur hills, flowing east-northeast through Uttar Pradesh, Jharkhand and Bihar states to join the Ganges just west of Patna. Geologically, the lower valley of the Son is an extension of the Narmada Valley, and the Kaimur Range an extension of the Vindhya Range. Dehri on sone and Sonbhadra are the major cities situated on Son River.

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

    7. The siachin glacier is located in

    a)    Karakoram ranges
    b)    Pamir plateau
    c)    Tibetan Plateau
    d)    Alps Mountains

    Ans. (a) Karakoram ranges

    A glacier is a huge mass of ice found in mountains above the permanent snow line. The Siachin Glacier is one of the longest glaciers outside the Polar Regions. It is located in the east Karakoram range.

    8. It is with the collaboration of this country the Rourkela steel plant was set up.

    a)    Germany
    b)    USSR
    c)    United Kingdom
    d)    Japan

    Ans. (a) Germany

    All major public sector steel plants were built during the Second Five Year Plan, which emphasized basic, heavy and key industries to promote other industries in India. Germany helped India set up the Rourkela Steel Plant.

    9. The Gir Forest National Park that is known for Asiatic Lions is located in

    a)    Punjab
    b)    Gujarat
    c)    Madhya Pradesh
    d)    Odisha

    Ans. (b) Gujarat

    The Gir Forest National Park and Wildlife Sanctuary is a forest and wildlife sanctuary near Talala Gir in Gujarat, India. Its region is the sole home of the Asiatic lion in the wilderness, and is considered to be one of the most important protected areas in Asia due to its supported species.

    10. Lake Vembanad is located in

    a)    Kerala
    b)    Andhra Pradesh
    c)    Telangana
    d)    Karnataka

    Ans. (a) Kerala

    Vembanad is counted as one of the largest lakes in India. Spanning several districts in the state of Kerala, it is known as vembanadu Lake in Kottayam Punnamada Lake in Kuttanad, Kochi Lake in Kochi. Several groups of small islands including Vypin, Mulavukad, Vallarpadam, Willingdon Island are located in the Kochi Lake portion. Kochi Port is built around the Willingdon Island, and the Vallarpadam island.

    CDS exam preparation - Know uses of facebook & other social media

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF