1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Antonyms Set 02

Oct 30, 2017 12:26 IST
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Antonyms Set 02
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Antonyms Set 02

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on antonyms. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    Each item consists of a word in capital letters followed by four words or phrases as (a), (b), (c) and (d). Select the word or phrase which is nearly opposite to the meaning of the original word.

    1. FORBID

    (a) forgive
    (b) allow
    (c) refuse
    (d) deprive

    Answer. B
    Forbid means refuse to allow. Hence, the synonym of forbid is allow.

    2. AMBIGUOUS

    (a) definite
    (b) constant
    (c) shapeless
    (d) determined

    Answer. A
    Ambiguous means something which is not clear. Its antonym is definite.

    3. COUNTERFEIT

    (a) destructive
    (b) genuine
    (c) affirm
    (d) harmonize

    Answer. B
    Counterfeit means which is something fake. For example counterfeit currency. The antonym is genuine.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Defence 02

    4. FUSION

    (a) melting
    (b) fixture
    (c) amendment
    (d) separation

    Answer. D
    Fusion means which is something mixed. For instance fusion music. Its antonym is separation.

    5. ESCALATE

    (a) bring down
    (b) isolate
    (c) slope down
    (d) reject

    Answer. A
    Escalate means making something more intense. Its synonym is bring down.

    6. TERMINATE

    (a) imitate
    (b) interrupt
    (c) initiate
    (d) examine

    Answer. C
    Terminate means end. Its antonym is initiate.

    7. GRAVITATE

    (a) meditate
    (b) become serious
    (c) deteriorate
    (d) retreat

    Answer. D
    Gravitate means to move towards something. Its antonym is retreat.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 01

    8. ASSENT

    (a) refusal
    (b) confirm
    (c) answer
    (d) agree

    Answer. A
    Assent means the expression of approval or agreement. Its antonym is refusal.

    9. DEFIANCE

    (a) insult
    (b) denial
    (c) obediance
    (d) resistance

    Answer. C
    Defiance means open resistance. Its antonym is obedience.

    10. EMANCIPATE

    (a) detain
    (b) release
    (c) acquit
    (d) unchain

    Answer. A
    Emancipate means set something free. Its antonym is detain.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Question – Indian Polity Set 01

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF