1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Question – Indian Polity Set 01

Oct 11, 2017 14:27 IST
    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Question – Indian Polity Set 01
    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Question – Indian Polity Set 01

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on Indian Polity. The questions given below cover important aspects of polity like – Preamble, Fundamental Rights, DPSP and Panchayath Raj Institutions (PRIs). The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    1. Arrange the following Commissions chronologically on the basis of their date of setting:

    1. The Second Administrative Reforms Commission

    2. The Eleventh Finance Commission

    3. Punchhi Commission

    4. Sarkaria Commission

    Select the correct answer using the code given below.

    (a) 4, 2, 1, 3

    (b) 4, 3, 2, 1

    (c) 3, 2, 4, 1

    (d) 3, 4, 1, 2

    Ans. (a) 4, 2, 1, 3

    Sarkaria Commission was set up in June 1983 by the Union Government to examine the relationship and balance of power between State and Union governments. The commission was headed by Justice Ranjit Singh Sarkaria, a retired judge of the Supreme Court.

    The Union Government constituted a Commission on Centre-State Relations under the chairmanship of Justice Madan Mohan Punchhi, former Chief Justice of India on 27 April 2007 to look into the new issues of Centre-State relations keeping in view the changes that have taken place in the polity and economy of India since the Sarkaria Commission had last looked at the issue of Centre-State relations over two decades ago.

    The Eleventh Finance Commission (EFC) was constituted by the President on 3 July 3 1998 to give recommendations on specified aspects of Centre-State fiscal relations during 2000-2005. The Commission submitted its Report covering all aspects of its original mandate on 7th July, 2000. The commission was headed by Prof. A.M. Khusro.

    The Second Administrative Reforms Commission (ARC) was constituted on 31 August 2005, as a Commission of Inquiry, under the Chairmanship of Shri Veerappa Moily for preparing a detailed blueprint for revamping the public administrative system. The commission submitted 15 reports to the government on various issues ranging from local governance to personnel administration.

    2. Which of the following statements with regard to Panchayats in India are correct?

    1. Seats in a Panchayat are filled by direct election from the territorial constituencies in the Panchayat area.

    2. The Gram Sabha is the body of persons registered in the electoral rolls relating to a village within the Panchayat area.

    3. The Panchayats work on the principle of constitutional autonomy.

    4. The State Legislature may by law endow the Panchayats with the power and authority to enable them to function.

    Select the correct answer using the code given below.

    (a) 1, 2 and 3

    (b) 2, 3 and 4

    (c) 1, 2 and 4

    (d) 1 and 4 only

    Ans. (a) 1, 2 and 3

    The Panchayat Raj Institutions (PRIs) derive their powers from the Part IX of the Constitution. It recognizes the PRIs as the third-tier of the governance.

    The related articles in the constitution related to Panchayaths –

    243C. (2) All the seats in a Panchayat shall be filled by persons chosen by direct election from territorial constituencies in the Panchayat area.

    243(b). “Gram Sabha” means a body consisting of persons registered in the electoral rolls relating to a village comprised within the area of Panchayat at the village level.

    3. Which of the following statements regarding Indian federal system is/are correct?

    1. All States have equal representation in the Rajya Sabha.

    2. Consent of a State is not required for altering its boundaries.

    3. There is no dual citizenship in India.

    Select the correct answer using the code given below.

    (a) 1, 2 and 3

    (b) 2 and 3 only

    (c) 1 and 3 only

    (d) 2 only

    Ans. (b) 2 and 3 only

    All States don’t have equal representation in the Rajya Sabha. The number of seats allocated for a State in the Rajya Sabha depends on the population of a particular State. For instance, Uttar Pradesh has 31 Rajya Sabha seats to its credit, while Goa and other small States has only 1 seat.

    As per the Constitution, consent of a State is not required for altering its boundaries.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Defence – Set 01

    4. Which one of the following statements is not correct regarding the Office of the Vice President of India?

    (a) The Vice President is elected by an electoral college consisting of the elected members of both the Houses of the Parliament.

    (b) The Vice President is elected in accordance with the system of proportional representation by means of single transferable vote.

    (c) The Vice President shall not be a member of either House of the Parliament or of a House of the Legislature of any State.

    (d) The Vice President of India shall be ex officio Chairman of the Council of States and shall not hold any office of profit.

    Ans. (a) The Vice President is elected by an electoral college consisting of the elected members of both the Houses of the Parliament.

    The Vice-President is elected by an electoral college consisting of members of both Houses of Parliament including nominated members.

    5. Which one of the following statements relating to the Directive Principles of State Policy is not correct?

    (a) The provisions contained in Part IV of the Constitution of India shall not be enforceable by any Court.

    (b) The Directive Principles of State Policy are fundamental in the governance of the country.

    (c) It shall be the duty of the State to apply the Directive Principles in making laws.

    (d) The Directive Principles are directed in making India an advanced capitalist country of the world.

    Ans. (d) The Directive Principles are directed in making India an advanced capitalist country of the world.

    In fact, the Directive Principles, when read along with the Preamble of the Constitution, are egalitarian in nature and envision socialist ideals for the country as a whole.

    6. Which one of the following statements relating to cultural and educational rights in India is not correct?

    (a) Every section of the citizens has the right to conserve its language, script or culture.

    (b) No citizen shall be denied admission into any educational institution maintained by the State or receiving aid out of State funds on grounds of religion, race or language.

    (c) The State shall, in granting aid to educational institutions, discriminate against any educational institution on the ground that it is under the management of a majority community.

    (d) All minorities, whether based on religion or language, shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice.

    Ans. (c) The State shall, in granting aid to educational institutions, discriminate against any educational institution on the ground that it is under the management of a majority community.

    In fact, the State shall, in granting aid to educational institutions, shall not discriminate against any educational institution on the ground that it is under the management of a majority community.

    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 01

    7. Which of the following statements is/are correct regarding Right to Education in India?

    1. Free and compulsory education should be provided to all children of the age of six to fourteen years.

    2. The imperative of the provision of the Right to education Act, 2009 is that schools must have qualified teachers and basic infrastructure.

    3. There should be quality education without any discrimination on the ground of economic, social and cultural background.

    Select the correct answer using the code given below.

    (a) 1, 2 and 3

    (b) 1 and 2 only

    (c) 1 and 3 only

    (d) 3 only

    Ans. (a) 1, 2 and 3

    As per the Article 21A, free and compulsory education should be provided to all children of the age of six to fourteen years.

    8. Which one of the following statements regarding freedom to manage religious affairs as per the Constitution of India is not correct?

    (a) Every religious denomination shall have the right to manage its own affairs in matters of religion except some minor communities.

    (b) Every religion or any section thereof shall have the right to own and acquire movable and immovable property.

    (c) Every religious community has the right to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes.

    (d) Every community has the right to manage its own affairs in matters of religion.

    Ans. (a) Every religious denomination shall have the right to manage its own affairs in matters of religion except some minor communities.

    As per the Article 26 of the constitution, every religious denomination, including minor communities, shall have the right to manage its own affairs in matters of religion.

    Art. 26. Freedom to manage religious affairs Subject to public order, morality and health, every religious denomination or any section thereof shall have the right

    (a) to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes;

    (b) to manage its own affairs in matters of religion;

    (c) to own and acquire movable and immovable property; and

    (d) to administer such property in accordance with law

    9. Which of the following statements is/are correct regarding the Preamble of the Indian Constitution?

    1. The Preamble by itself is not enforceable in a Court of Law.

    2. The Preamble states the objectives which the Constitution seeks to establish and promote.

    3. The Preamble indicates the source from which the Constitution derives its authority.

    Select the correct answer using the code given below.

    (a) 1, 2 and 3

    (b) 1 and 2 only

    (c) 1 and 3 only

    (d) 2 only

    Ans. (a) 1,2 and 3

    The Preamble indicates that the source of authority of the Constitution lies with the people of India. It declares India to be a socialist, secular, secular, democratic and a republic nation. It states its objectives to secure justice, liberty, equality to all citizens and promote fraternity to maintain unity and integrity of the nation. It mentions the date (November 26, 1949) on which the constitution was adopted.

    Though the Preamble is a part of the constitution and is a guiding force behind the policy making of the government, it is not enforceable by the judiciary.

    10. Which one of the following constitutional authorities inquires and decides in case of doubts and disputes arising out of election of the President and Vice President of India?

    (a) The Supreme Court of India

    (b) The Election Commission of India

    (c) The Parliamentary Committee

    (d) The High Court of Delhi

    Ans. (a) The Supreme Court of India

    Article 71(1) states that all doubts and disputes arising out of or in connection with the election of a president or vice president shall be inquired into and decided by the Supreme court whose decision shall be final.

    NDA & CDS 2017 Exams: Current Affairs Recap – September 2017

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF