1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Defence – Set 01

Oct 11, 2017 15:13 IST
    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Defence – Set 01
    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Defence – Set 01

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on Indian Defence Management. The questions given below cover important aspects like – training establishments, ranks of military officers, awards, bases of navy, etc. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    1. Which one of the following is not an Inter-Services Establishment?

    (a) Officers Training Academy

    (b) National Defence Academy

    (c) National Defence College

    (d) Armed Forces Medical College

    Ans. (a) Officers Training Academy

    The National Defence Academy, National Defence College and Armed Forces Medical College are inter-service establishments. They are located in Khadakwasla (near Pune), New Delhi and Pune respectively. The Officers Training Academy (OTA) is a training establishment of the Indian Army that trains officers for the Short Service Commission. They are located in Chennai and Gaya.

    2. Which one of the following is a Peacetime Gallantry Award?

    (a) Shaurya Chakra

    (b) Vir Chakra

    (c) Yudh Seva Medal

    (d) Param Vir Chakra

    Ans. (a) Shaurya Chakra

    Details related to Peacetime Gallantry Awards are -

    Ashok Chakra Award – An Indian military decoration awarded for valour, courageous action or self-sacrifice away from the battlefield. It is the peacetime equivalent of the Param Vir Chakra.

    Kirti Chakra – Second in order of precedence of peacetime gallantry awards.

    Shaurya Chakra – Third in order of precedence of peacetime gallantry awards.

    3. The Headquarters of the Southern Naval Command of the Indian Navy is located at which one of the following places?

    (a) Karwar

    (b) Kochi

    (c) Thiruvananthapuram

    (d) Chennai

    Ans. (b) Kochi

    The Southern Naval Command is one of the three main formations of the Indian Navy. It has its headquarters in Kochi, Kerala at INS Venduruthy. It commanded by the Flag Officer Commanding-in-Chief. The Present FOC-in-C is Vice Admiral Girish Luthra.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Polity – Set 01

    4. The rank of Captain of the Indian Navy is equivalent to which one of the following?

    (a) Captain of the Indian Army

    (b) Group Captain in the Indian Air Force

    (c) Lieutenant Colonel of the Indian Army

    (d) Wing Commander of the Indian Air Force

    Ans. (b) Group Captain in the Indian Air Force

    Colonel in Indian Army, Group Captain in the Indian Air Force and a Captain of the Indian Navy are of the same rank.

    5. Which one of the following statements is correct in relation to the Indian Air force?

    (a) It has bases in many friendly countries.

    (b) It does not carry out joint exercises with any country.

    (c) It has a separate Maintenance Command.

    (d) No officer has ever been elevated to the rank of Marshal of the Indian Air Force.

    Ans. (c) It has a separate Maintenance Command.

    The Indian Air Force (IAF) has no base in any other country. The IAF carries out joint exercises with many friendly countries. For example – INDRA with Russia, Desert Eagle with UAE and Indradhanush with the UK.

    6. The Indian Navy in October 2016 commissioned the highly maneuverable fast attack craft INS Tihayu. INS Tihayu would be based in

    (a) Kochi

    (b) Panaji

    (c) Visakhapatnam

    (d) Mumbai

    Ans. (c) Visakhapatnam

    The Indian Navy commissioned the highly manoeuvrable fast attack craft INS Tihayu at the Eastern Naval Command on 19 October 16. The ship was commissioned into the Indian Navy by Vice Admiral HCS Bisht AVSM, ADC Flag Officer Commanding in Chief Eastern Naval Command at a formal ceremony held at Naval Dockyard, Visakhapatnam. INS Tihayu would be based in Visakhapatnam under the Naval Officer-in-Charge (Andhra Pradesh) and would be deployed for coastal patrol and surveillance operations along the Eastern Coast.

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

    7. It is with this country India decided to hold major tri-Service 'Indra' combat exercise for the first time.

    a) Russia

    b) Japan

    c) Germany

    d) Nepal

    Ans. (a) Russia

    In April 2017 India and Russia decided to hold Indra tri-servie combat exercise. The decision was taken to mark the 70 years of establishment of bilateral relations.

    8. The participating countries in the naval exercise Malabar 2017 are -

    (I) The USA

    (II) India

    (III) Japan

    Select the correct answer using the code given below.

    a) I and II only

    b) II and III only

    c) I and III only

    d) I, II and III

    Ans. (d) I, II and III

    India, Japan and the United States on 10 July 2017 began the joint naval exercise Malabar 2017.Warships, submarines, aircraft and personnel from India, Japan and the US will be participating in the Malabar exercise in the Bay of Bengal till 17 July 2017. The exercise will feature both ashore and at-sea training.

    9. India developed the BrahMos supersonic cruise missile in partnership with

    a) Israel

    b) Russia

    c) The USA

    d) France

    Ans. (b) Russia

    BrahMos is the first supersonic cruise missile system known to be in service. The missile is capable of carrying a conventional as well as nuclear warhead of 300 kilograms. The BrahMos is a multi-stage missile having a solid propellant in the first stage and the ramjet liquid propellant in the second stage. It can be launched from land, sea, sub-seas and air. It operates on ‘Fire and Forget Principle’ by adopting varieties of flights on its way to the target.

    10. Which of the following is a specialized anti-tank missile?

    a) Aakash

    b) Agni III

    c) Nag

    d) Barak

    Ans. (c) Nag

    The Nag missile is a third generation “fire and forget” anti-tank missile. It is equipped with highly advanced Imaging Infrared Radar (IRR) seeker and has integrated avionics technology in its arsenal.

    It possesses advanced passive homing guidance system and has been designed mainly to destroy modern main battle tanks and other heavily armoured targets.  It can be launched from both land and air-based platforms.

    Its helicopter launched version is known as Helicopter-Launched NAG (HELINA) that can be fired from Dhruv Advanced Light Helicopter (ALH) and HAL Rudra attack helicopter. The land-based version of the missile is at present available for integration on the Nag missile carrier (NAMICA).

    NDA & CDS 2017 Exams: Current Affairs Recap – September 2017

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF