1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 01

Oct 11, 2017 17:35 IST
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions -  Reading Comprehension Set 01
    CDS (II) 2017 Exam: English Practice Questions - Reading Comprehension Set 01

    The UPSC will conduct the CDS (II) Exam 2017 on 19 November 2017. For the benefit of aspirants, Jagran Josh is providing the following questions on Reading Comprehension. The answers along with explanations as given below will help the candidates in understanding the nature of the questions in the exam.

    Directions: Two short stories are given here. After each passage, you will find some questions based on the passage. First, read a passage and answer the questions based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.
                                                                                    Passage-I
    Much rhapsodical nonsense has been written about the "Mona Lisa” and her enigmatic smile, and there have been endless speculations as to her character and the meaning of her expression. It is all beside the mark. The truth is that the "Mona Lisa" is a study of modeling. Leonardo da Vinci had discovered that the expression of smiling is much more a matter of modeling of the cheek and of the forms below the eye than of the change in the line of the lips. It interested him to produce a smile wholly by these delicate changes of surface; hence the mysterious expression.

    1. The word rhapsodical as used in the passage means

    (a) plain

    (b) unreadable

    (c) enthusiastic

    (d) uniformed

    Ans. (c) enthusiastic

    The meaning of rhapsodical is - expressing great enthusiasm about something.

    2. "Mona Lisa" is the name of

    (a) a beautiful woman who made history in ancient Rome

    (b) a famous painting

    (c) the artist's mistress

    (d) an art technique

    Answer. (b) a famous painting

    3. The truth about the "Mona Lisa" is that it is a study in

    (a) feminine psychology

    (b) facial expression

    (c) feminine form

    (d) modeling

    Ans. (d) modeling

    The sentence – “The truth is that the "Mona Lisa" is a study of modeling.” helps in answer the above question.

    4. The painter was able to produce that strange smile on Mona Lisa's face by

    (a) delicate changes on the surface of cheeks below the eyes

    (b) using bright colours

    (c) using a painting knife

    (d) looking constantly at a smiling model while painting

    Ans. (a) delicate changes on the surface of cheeks below the eyes

    The sentence – “Leonardo da Vinci had discovered that the expression of smiling is much more a matter of modeling of the cheek and of the forms below the eye than of the change in the line of the lips.” helps in answering the question.

    5. The author of the above passage has examined 'Mona Lisa' from

    (a) an idealistic angle

    (b) an imaginary point of view

    (c) a purely artistic angle

    (d) a scientific and realistic standpoint

    Ans. (d) a scientific and realistic standpoint

    The author of the above passage has examined 'Mona Lisa' from a scientific and realistic standpoint. It is evident from the explanation for the mysterious expression in Mona Lisa.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Defence – Set 01
                                                                                  Passage-II
    It is possible to give wedding presents, birthday and Christmas presents, without any thought of affection at all, they can be ordered by postcard; but the unbirthday present demands the nicest care. It is therefore the best of all, and it is the only kind to which the golden rule of present-giving imperatively applies - the golden rule which insists that you must never give to another person anything that you would not rather keep: nothing that does not cost you a pang to part from. It would be better if this rule governed the choice also of those other three varieties of gifts, but they can be less exacting.

    1. The author says that wedding, birthday and - Christmas presents

    (a) are always indicators of the giver's affection

    (b) may not always be given with any thought of affection

    (c) are given only to flatter the recipient

    (d) are given only to fulfil an obligation

    Ans. (b) may not always be given with any thought of affection

    The statement – “It is possible to give wedding presents, birthday and Christmas presents, without any thought of affection at all..” is helpful in answering the question.

    2. 'They can be ordered by postcard' means that

    (a) the present may only be a postcard

    (b) the present would be an expensive one

    (c) the choice does not involve much care

    (d) the present would not be worth giving

    Ans. (c) the choice does not involve much care

    3. The 'unbirthday' present is the best of all because

    (a) it cannot be ordered by postcard

    (b) it means giving expensive presents

    (c) its choice needs the utmost care

    (d) other occasions are better than birthdays for giving presents

    Ans. (c) its choice needs the utmost care

    The part of the statement “……but the unbirthday present demands the nicest care.” Is helpful in answering the above question.

    4. A 'golden rule' is a rule which

    (a) brings profit

    (b) is very important

    (c) is very difficult

    (d) is very easy

    Ans. (b) is very important

    The golden rule is one which is very important and should be adhered to.

    5. The writer is of the view that one should give a present that

    (a) one would like to possess oneself

    (b) one would like to get rid of

    (c) cannot be ordered by mail

    (d) is highly expensive and attractive

    Ans. (a) one would like to possess oneself

    “…the golden rule which insists that you must never give to another person anything that you would not rather keep..” helps in answering the above question.

    CDS (II) 2017 Exam: GK Practice Questions on Indian Polity – Set 01

    NDA & CDS 2017 Exams: Current Affairs Recap – September 2017

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF