1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

CMAT General Awareness Questions | CMAT GK Preparation

Dec 30, 2015 14:40 IST

    In this article there are 50 CMAT General Awareness questions are given for practice .As this exam has the section for General awareness in which questions being asked from various fields like Corporate, Indian Economy, Socio political Issues, Industrial History etc.

    1. Who was appointed as the Country President of support services company Sodexo India?

    A. Samrat Singh

    B. Vijay Linghwal

    C. Rishi Gour

    D. Arjun Dev

    2. Drugmaker company Pfizer Inc struck a deal to buy which company?

    A. Allergan Plc

    B. Alliance Boots

    C. Biocon Inc

    D. Elorac Inc

    3. Foxconn International Holdings (FIH) has picked up 10% stake in which Delhi based mobile technology firm?

    A. MoMagic Technologies

    B. PayTM

    C. One97

    D. OnMobile

    4. Which renowned labour economist passed away last week?

    A. Sankaran Nair

    B. TS Papola

    C. Hemendra Narain

    D. Arun Kumar Kapo

    5. Which service has been launched by Snapdeal for faster delivery?

    A. Faster than Before

    B. Before everyone else

    C. Snapdeal Instant

    D. Delivery now

    6. Who has been appointed as the MD & CEO of Mercedes-Benz India?

    A. Mike Pete

    B. Roland S Folger

    C. Robert Brown

    D. None of these

    7. Which among the following acquired the YTS Solutions recently?

    A. Wipro

    B. Bharti Airtel

    C. IBM

    D. None of these

    8. Which among the following company recently imposed a fine of 420.26 crores by CCI ?

    A. Hyundai Motors India Ltd

    B. Eureka

    C. Hero Mindmine

    D. General Electricals

    9. Which of the following company tied up with Bharti Reality to develop a housing project in Surajkund?

    A. Hero Group

    B. Eros Group

    C. Supertech

    D. None of these

    10. Which of the following Computer Science Corporation has joined hands to provide technology services and solutions to the banking industry?

    A. Wipro

    B. IBM

    C. HCL

    D. None of these

    11. Since when the service tax is being imposed in India?

    A. 1991

    B. 1999

    C. 1194

    D. 2001

    12. Service tax was introduced in India on the recommendation of:

    A. Kelkar Committee

    B. Dr. Raja J Challiah Committee

    C. Dr. Man Mohan Singh Committee

    D. Dr. Yashwant Sinha Committee

    13. When was the first industrial policy of India launched?

    A. 1956

    B. 1948

    C. 1951

    D. 1965

    14. Which of the following statement is not correct?

    A. Monopolistic and restrictive trade practices (MRTP) act was passed in 1969.

    B. FERA was launched in 1978

    C. New industrial policy of 1991 reduced the numbers of reserved sectors for public sector to 9.

    D. First five year plan of India was focused on the development of the agriculture.

    15. First five year plan of India was based on the:

    A. Harrod Domar model

    B. Mahalanobis model

    C. Dada Bhai Nauroji model

    D. J.L. Nehru model

    16. Who was the proponent of Gandhian strategy?

    A. J.L. Nehru

    B. PC. Mahalanobis

    C. Shriman Narayan Agarwal

    D. None of these

    17. Which of the following is not correct statement?

    A. Bombay plan was started in 1944

    B. JRD Tata and his associates started Bombay plan.

    C. Peoples plan was proposed by the M.N. Roy

    D. Sarvodaya plan was started by the Vinoba bhave

    18. In private banking ____________ per cent FDI is allowed now.

    A. 100

    B. 49

    C. 74

    D. 26

    19.Which of the following is also known as International Bank for Reconstruction and Development?

    A. IMF

    B. RBI

    C. WTO

    D. World Bank

    20.  Who is the Chairman of National Development Council?

    A. Finance Minister

    B. Prime Minister

    C. Planning Minister

    D. Lok Sabha Speaker

    21. How many items come under the subject of union list in Indian constitution currently?

    A. 98 items

    B. 99 items

    C. 64 items

    D. 66 items

    22. Advocate General of the State submits his resignation to:

    A. Chief Judge of high court of the state

    B. Governor of the respective states

    C. President of India

    D. Chief Minister of the state

    23.Which article of the Indian Constitution has the provision of Finance Commission in India?

    A. Article 275

    B. Article 280

    C. Article 265

    D. Article 360

    24. Which of the following statement is NOT true?

    A. Horticulture is related to the production of fruits, vegetables, coconut, root tuber

    B. Rashtriya Krishi Vikas Yojna was started in 2010.

    C. ISOPOM is related to the production of the oil, seeds, and pulses.

    D. Grey revolution is related to the fertilizers.

    25. Which of the following statement is NOT correct about Pradhan Mantra Kaushal Vikas Yojna?

    A. It was launched in March 2015.

    B. It will be implemented by the ministry of skill development and entrepreneurship.

    C. It will provide training to 300 mn youths.

    D. I t will focus on the class X and class XII students.

    26.Launching of Sansad Adarsh Gram Yojna is related to the:

    A. Vallabh Bhai Patel

    B. Deen Dayal Upadhyay

    C. Mahatma Gandhi

    D. Jai Prakash Narayan

    27.Which of the following two programmes are merged with MGNREGA?

    A. SGRY & NFFWP

    B. SGRY & SJSY

    C. NFFWP & JRY

    D. None of these

    28. Jawahar Gram Samriddhi Yojna was launched on:

    A. 1999

    B. 2001

    C. 1996

    D. 1995

    29. Which of the following statement is not correct about INDIRA AWAS YOJNA?

    A. It was launched in 1985-86

    B. Now it became the part of Bharat Nirman Programme.

    C. A minimum of 60% fund is used for the constructions of houses of SC/TSs.

    D. Its financial burden is shared by the states in the ratio of 50:50.

    30. Which of the following statement is NOT correct about Rajeev Awas Yojna?

    A. Its main aim is to make slum free IndiA.

    B. About 500 cities of the country have been planned to get covered by the end of 12th five year plan.

    C. Its 50% share will be shared by the central government.

    D. All are correct

    31. A labour intensive industry is one that

    A. require hard manual labour

    B. pay adequate wages to the labour

    C. employs more hands

    D. provide facilities to labour

    32. Why is Government of India disinvesting its equity in the central public sector enterprises?

    I. The government intends to use the revenue earned from the disinvestment mainly to pay back the external debt

    II. The government no longer intends to retain the management control of the CPSEs.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    33. With reference to India consider following statements

    I. WPI in India is available on a monthly basis only.

    II. As compared to the consumer price index for industrial workers the WPI gives less weight age to food articles.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    34. What is/are the recent policy initiatives of Government of India to promote the growth of manufacturing sector?

    I. Setting up National Investment and Manufacturing Zones.

    II. Providing benefits of single window clearance.

    III. Establishing  the  Technology  Acquisition  and Development FunD.

    Select the correct answer using the codes given below

    A. I, II and III

    B. I and III

    C. I and II

    D. II and III

    35. Consider the following statements

    I. Privatisation of public sector units occurs, when government sells 5% of its share.

    II. Abid Hussain Committee recommended the abolition of reservation of items of small scale sector in industry.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. Only I

    B. Both I and II

    C. Only II

    D. Neither I nor II

    36. Consider the following statements

    I. The erratic trend in production of sugar is mainly due to monsoons.

    II. The output of sugar is influenced by both cane and gur prices.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    37. Consider the following statements

    I. World Investment Report is published by World Bank.

    II. Bokaro Steel Limited was established with the assistance of Soviet Union.

    Which of the statements given above is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II.

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    38. Consider the following statements

    I. The first cement industry in India was the Indian Cement Company LimiteD.

    II. The per capita consumption of cement in India is one of the highest in worlD.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    39. Consider the following statements

    I. India had no iron and steel industry at independence.

    II. The first iron and steel Industry in Independent India was  set-up in RaurkelA.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    40. Consider the following statements

    I. The first News Print Plan was set-up in India at Nepanagar

    II. The first modern steel plant in India was set-up in Bhadravati.

    Which of the statement(s) given above is/are correct?

    A. Only I

    B. Only  II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    41. Formula 1 sanctioned by which authority?

    A. FIA: Federation of International Automobile

    B. WMSA: World Motorsport Association

    C. AMS: Association of Motorsport Racing

    D. IFMS: International Federation of Motorsports

    42. When was the first F1 race held?

    A. 1947

    B. 1950

    C. 1960

    D. 1955

    43. Which year saw the inaugural season of Formula 1?

    A. 1950

    B. 1953

    C. 1960

    D. 1957

    44. As of 2014, what is believed to be the global television audience of F1?

    A. 400million

    B. 300million

    C. 450million

    D. 425million

    45. Which track held the first F1 race?

    A. Silverstone, Britain

    B. Buddha Circuit, India

    C. Albert Park, Australia

    D. Shanghai International Circuit, China

    46. Which of the following is the highest governing body of lawn tennis?

    A. ITF: International Tennis Federation

    B. WTF: World Tennis Federation

    C. WTA: World Tennis Authority

    D. TAW: Tennis Association of the World

    47. What is length of the Tennis Court?

    A. 71feet

    B. 78feet

    C. 50feet

    D. 80feet

    48. What is the width of the Tennis Court?

    A. 30feet

    B. 36feet

    C. 28feet

    D. 38feet

    49. What is height of the Net in the centre of the court?

    A. 3feet

    B. 3.6feet

    C. 3.3feet

    D. 2.5feet

    50. What is size of Single’s Court?

    A. 78x36

    B. 78x30

    C. 78x27

    D. 78x36

     

    Question Answeer
    1. c
    2. a
    3. b
    4. c
    5. c
    6. b
    7. b
    8. a

    9.

    b
    10. c
    11. c
    12. b
    13. b
    14. b
    15. a
    16. c
    17. d
    18. c
    19. d
    20. b
    21. b
    22. b
    23. b
    24. b
    25. c
    26. d
    27. a
    28. b
    29. d
    30. b
    31. c
    32. d
    33. c
    34. a
    35. c
    36. c
    37. b
    38. c
    39. a
    40. c
    41. a
    42. a
    43. a
    44. d
    45. a
    46. a
    47. b
    48. b
    49. a
    50. c

    In this article there are 50 CMAT General Awareness questions are given for practice .As this exam has the section for General awareness in which questions being asked from various fields like Corporate, Indian Economy, Socio political Issues, Industrial History etc.
    1. Who was appointed as the Country President of support services company Sodexo India?
    A. Samrat Singh
    B. Vijay Linghwal
    C. Rishi Gour
    D. Arjun Dev

    2. Drugmaker company Pfizer Inc struck a deal to buy which company??
    A. Allergan Plc
    B. Alliance Boots
    C. Biocon Inc
    D. Elorac Inc

    3. Foxconn International Holdings (FIH) has picked up 10% stake in which Delhi based mobile technology firm?
    A. MoMagic Technologies
    B. PayTM
    C. One97
    D. OnMobile

    4. Which renowned labour economist passed away last week?
    A. Sankaran Nair
    B. TS Papola
    C. Hemendra Narain
    D. Arun Kumar Kapo

    5. Which service has been launched by Snapdeal for faster delivery?
    A. Faster than Before
    B. Before everyone else
    C. Snapdeal Instant
    D. Delivery now

    6. Who has been appointed as the MD & CEO of Mercedes-Benz India?
    A. Mike Pete
    B. Roland S Folger
    C. Robert Brown
    D. None of these

    7. Which among the following acquired the YTS Solutions recently?
    A. Wipro
    B. Bharti Airtel
    C. IBM
    D. None of these

    8. Which among the following company recently imposed a fine of 420.26 crores by CCI ?
    A. Hyundai Motors India Ltd
    B. Eureka
    C. Hero Mindmine
    D. General Electricals

    9. Which of the following company tied up with Bharti Reality to develop a housing project in Surajkund?
    A. Hero Group
    B. Eros Group
    C. Supertech
    D. None of these

    10. Which of the following Computer Science Corporation has joined hands to provide technology services and solutions to the banking industry?
    A. Wipro
    B. IBM
    C. HCL
    D. None of these

    11. Since when the service tax is being imposed in India?
    A. 1991
    B. 1999
    C. 1194
    D. 2001

    12. Service tax was introduced in India on the recommendation of:
    A. Kelkar Committee
    B. Dr. Raja J Challiah Committee
    C. Dr. Man Mohan Singh Committee
    D. Dr. Yashwant Sinha Committee

    13. When was the first industrial policy of India launched?
    A. 1956
    B. 1948
    C. 1951
    D. 1965

    14. Which of the following statement is not correct?
    A. Monopolistic and restrictive trade practices (MRTP) act was passed in 1969.
    B. FERA was launched in 1978
    C. New industrial policy of 1991 reduced the numbers of reserved sectors for public sector to 9.
    D. First five year plan of India was focused on the development of the agriculture.

    15. First five year plan of India was based on the:
    A. Harrod Domar model
    B. Mahalanobis model
    C. Dada Bhai Nauroji model
    D. J.L. Nehru model

    16. Who was the proponent of Gandhian strategy?
    A. J.L. Nehru
    B. PC. Mahalanobis
    C. Shriman Narayan Agarwal
    D. None of these

    17. Which of the following is not correct statement?
    A. Bombay plan was started in 1944
    B. JRD Tata and his associates started Bombay plan.
    C. Peoples plan was proposed by the M.N. Roy
    D. Sarvodaya plan was started by the Vinoba bhave

    18. In private banking ____________ per cent FDI is allowed now.
    A. 100
    B. 49
    C. 74
    D. 26

    19.Which of the following is also known as International Bank for Reconstruction and
    Development?
    A. IMF
    B. RBI
    C. WTO
    D. World Bank

    20.  Who is the Chairman of National Development Council?
    A. Finance Minister
    B. Prime Minister
    C. Planning Minister
    D. Lok Sabha Speaker

    21. How many items come under the subject of union list in Indian constitution currently?
    A. 98 items
    B. 99 items
    C. 64 items
    D. 66 items

    22. Advocate General of the State submits his resignation to:
    A. Chief Judge of high court of the state
    B. Governor of the respective states
    C. President of India
    D. Chief Minister of the state

    23.Which article of the Indian Constitution has the provision of Finance Commission in India?
    A. Article 275
    B. Article 280
    C. Article 265
    D. Article 360

    24. Which of the following statement is NOT true?
    A. Horticulture is related to the production of fruits, vegetables, coconut, root tuber
    B. Rashtriya Krishi Vikas Yojna was started in 2010.
    C. ISOPOM is related to the production of the oil, seeds, and pulses.
    D. Grey revolution is related to the fertilizers.

    25. Which of the following statement is NOT correct about Pradhan Mantra Kaushal Vikas Yojna?
    A. It was launched in March 2015.
    B. It will be implemented by the ministry of skill development and entrepreneurship.
    C. It will provide training to 300 mn youths.
    D. I t will focus on the class X and class XII students.

    26.Launching of Sansad Adarsh Gram Yojna is related to the:
    A. Vallabh Bhai Patel
    B. Deen Dayal Upadhyay
    C. Mahatma Gandhi
    D. Jai Prakash Narayan

    27.Which of the following two programmes are merged with MGNREGA?
    A. SGRY & NFFWP
    B. SGRY & SJSY
    C. NFFWP & JRY
    D. None of these

    28.Jawahar Gram Samriddhi Yojna was launched on:
    A. 1999
    B. 2001
    C. 1996
    D. 1995

    29. Which of the following statement is not correct about INDIRA AWAS YOJNA?
    A. It was launched in 1985-86
    B. Now it became the part of Bharat Nirman Programme.
    C. A minimum of 60% fund is used for the constructions of houses of SC/TSs.
    D. Its financial burden is shared by the states in the ratio of 50:50.

    30. Which of the following statement is NOT correct about Rajeev Awas Yojna?
    A. Its main aim is to make slum free IndiA.
    B. About 500 cities of the country have been planned to get covered by the end of 12th five year plan.
    C. Its 50% share will be shared by the central government.
    D. All are correct

    31. A labour intensive industry is one that
    A. require hard manual labour
    B. pay adequate wages to the labour
    C. employs more hands
    D. provide facilities to labour

    32. Why is Government of India disinvesting its equity in the central public sector enterprises?
    I. The government intends to use the revenue earned from
    the disinvestment mainly to pay back the external debt
    II. The government no longer intends to retain the management control of the CPSEs.
    Which of the statement(s) given above is/are correct?
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II  
    D. Neither I nor II

    33. With reference to India consider following statements
    I. WPI in India is available on a monthly basis only.
    II. As compared to the consumer price index for industrial workers the WPI gives less weight age to food articles.
    Which of the statement(s) given above is/are correct?
    A. Only I
    B. Only II
    C. Both I and II  
    D. Neither I nor II

    34. What is/are the recent policy initiatives of Government of India to promote the growth of manufacturing sector?
    I. Setting up National Investment and Manufacturing Zones.
    II. Providing benefits of single window clearance.
    III. Establishing  the  Technology  Acquisition  and Development FunD.
    Select the correct answer using the codes given below
    A. I, II and III   
    B. I and III
    C. I and II  
    D. II and III

    35. Consider the following statements
    I. Privatisation of public sector units occurs, when government sells 5% of its share.
    II. Abid Hussain Committee recommended the abolition of reservation of items of small scale sector in industry.
    Which of the statement(s) given above is/are correct?
    A. Only I  
    B. Both I and II
    C. Only II  
    D. Neither I nor II

    36. Consider the following statements
    I. The erratic trend in production of sugar is mainly due to
    monsoons.
    II. The output of sugar is influenced by both cane and gur prices.
    Which of the statement(s) given above is/are correct?
    A. Only I  
    B. Only II
    C. Both I and II  
    D. Neither I nor II

    37. Consider the following statements
    I. World Investment Report is published by World Bank.
    II. Bokaro Steel Limited was established with the assistance of Soviet Union.
    Which of the statements given above is/are correct?
    A. Only I  
    B. Only II.
    C. Both I and II  
    D. Neither I nor II

    38. Consider the following statements
    I. The first cement industry in India was the Indian Cement
    Company LimiteD.
    II. The per capita consumption of cement in India is one of the highest in worlD.
    Which of the statement(s) given above is/are correct?
    A. Only I  
    B. Only II
    C. Both I and II  
    D. Neither I nor II

    39. Consider the following statements
    I. India had no iron and steel industry at independence.
    II. The first iron and steel Industry in Independent India was  set-up in RaurkelA.
    Which of the statement(s) given above is/are correct?
    A. Only I  
    B. Only II
    C. Both I and II  
    D. Neither I nor II

    40. Consider the following statements
    I. The first News Print Plan was set-up in India at Nepanagar
    II. The first modern steel plant in India was set-up in Bhadravati.
    Which of the statement(s) given above is/are correct?
    A. Only I  
    B. Only  II
    C. Both I and II  
    D. Neither I nor II

    41. Formula 1 sanctioned by which authority?
    A. FIA: Federation of International Automobile
    B. WMSA: World Motorsport Association
    C. AMS: Association of Motorsport Racing
    D. IFMS: International Federation of Motorsports

    42. When was the first F1 race held?
    A. 1947
    B. 1950
    C. 1960
    D. 1955

    43. Which year saw the inaugural season of Formula 1?
    A. 1950
    B. 1953
    C. 1960
    D. 1957

    44. As of 2014, what is believed to be the global television audience of F1?
    A. 400million
    B. 300million
    C. 450million
    D. 425million

    45. Which track held the first F1 race?
    A. Silverstone, Britain
    B. Buddha Circuit, India
    C. Albert Park, Australia
    D. Shanghai International Circuit, China

    46. Which of the following is the highest governing body of lawn tennis?
    A. ITF: International Tennis Federation
    B. WTF: World Tennis Federation
    C. WTA: World Tennis Authority
    D. TAW: Tennis Association of the World

    47. What is length of the Tennis Court?
    A. 71feet
    B. 78feet
    C. 50feet
    D. 80feet

    48. What is the width of the Tennis Court?
    A. 30feet
    B. 36feet
    C. 28feet
    D. 38feet

    49. What is height of the Net in the centre of the court?
    A. 3feet
    B. 3.6feet
    C. 3.3feet
    D. 2.5feet

    50. What is size of Single’s Court?
    A. 78x36
    B. 78x30
    C. 78x27
    D. 78x36

    CMAT Quantitative Aptitude Practice Questions with Answers

    CMAT Verbal Ability Practice Questions with Answers

    CMAT Analytical Reasoning Practice Questions with Answers

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF