Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

RBI Assistant Mains Exam 2017: General Awareness Quiz

Dec 1, 2017 14:51 IST
    RBI Assistant Mains Exam 2017  General Awareness Quiz
    RBI Assistant Mains Exam 2017 General Awareness Quiz

    RBI Assistant Mains Exam is scheduled to be held on 20th December 2017. To help you prepare better, here is banking awareness quiz.

    1.       Recently, the government has given a green signal for setting up the country's first mega Coastal Economic Zone (CEZ) at the-

    a)      Jawaharlal Nehru Port , Maharashtra.

    b)      Kamarajar Port or Ennore Port, Tamil Nadu

    c)       Deendayal Port Trust (Kandla)   Gujarat

    d)      Tuticorin Port, Tamil Nadu

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    2.       Which of the following private sector banks Bank has set up an all women branch recently?

    a)      Axis Bank

    b)      ICICI Bank

    c)       HDFC Bank

    d)      RBL Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    Bank Exam Study Material: What is Small Finance Banks (SFBs)?

    3. Who among the following has been recently taken charge as an executive director?

    a)      Anand Rajeshwar Baiwar

    b)      P K Nagpal

    c)       S Ravindran

    d)      S V Murali Dhar Rao

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     4. Reliance General Insurance, a subsidiary of Reliance Capital, has signed a comprehensive bancassurance-corporate agency agreement recently with which of the following banks?

    a)      YES Bank

    b)      State Bank of India (SBI)

    c)       Bank of Baroda

    d)      Punjab National Bank

    e)      ICICI Bank

    Ans: Option (a)

    10 Great Qualities a PSU Bank Employee should possess

    5. Which of the following organizations recently received a licence from the Reserve Bank of India (RBI) to start microfinance business?

    a)      Centrum Microcredit Pvt. Ltd

    b)      Bharat Financial Inclusion Ltd

    c)       BSS Microfinance Pvt. Ltd

    d)      Grama Vidiyal

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    Make way for 5 major changes in the IBPS Clerk 2017 Exam

    6. What is the rank of India in the International Monetary Fund's (IMF) ranking of countries based on their GDP per capita based on purchasing power parity (PPP)?

    a)      125th

    b)      126th

    c)       127th

    d)      128th

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    7. Who among the following has been recently appointed as the Chairman of the Bombay Stock Exchange (BSE)? 

    a)      Dhirendra Swarup

    b)      Sethurathnam Ravi

    c)       Arvind Subramanian

    d)      Ravi Rajan

    e)      None of  these

    Ans: Option (b)

    8. Who among the following has recently appointed to the Financial Stability Institute (FSI) Advisory Board or the Bank of International Settlement (BIS), a global financial organisation owned by major central banks from across the world. The Financial Stability Institute (FSI) of the BIS assists financial sector authorities worldwide in strengthening their financial systems.

    a)      Urjit Patel

    b)      Raghuram Rajan

    c)       Viral V. Acharya

    d)      R Gandhi

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    9. Who among the following has been recently appointed as a chairman of the National Association of Software and Service Companies (NASSCOM)?

    a)      Shanti Ekambaram

    b)      Usha Ananthasubramanian

    c)       Kalpana Morparia

    d)      Debjani Ghosh

    e)      Kaku Nakhate

    Ans: Option (d)

    10. One of the most important diplomatic, political, and economic events for the Asia-Pacific region this year, the Asia-Pacific Economic Co-operation (APEC) Summit was held from 6th November to 11th November in-

    a)      Washington, D.C., United States of America

    b)      Scotland, United Kingdom

    c)       Beijing, China

    d)      Da Nang, Vietnam

    e)      Tokyo, Japan

    Ans: Option (d)

    GA Questions asked in IBPS RRB Officer Scale I Exam 2017

    RBI Assistant or Bank PO: Which one to go for?

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on

    Register to view Complete PDF