Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness quiz

Apr 23, 2018 11:52 IST
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness quiz
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness quiz

    General Awareness section is an integral part of bank recruitment examinations Practice for the upcoming SBI clerk Exam with the help of our general awareness quiz. The quiz consists of new questions on general/banking/financial awareness every week. Solve the quiz and strengthen your preparation.

    1. The first International SME (Small & Medium Enterprises) convention held in which of the following countries?

    a)      New Delhi, India

    b)      Berlin, Germany

    c)       New Work, USA

    d)      Stockholm, Sweden

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     2. The Minister of Commerce & Industry Shri Suresh Prabhu recently launched the FIEO GlobalLinker- a digital platform for MSME (Micro, Small & Medium Enterprises) exporters to digitise their businesses and join a global community of growing businesses. What is the full form of FIEO?

    a)      Foundation of Indian Export Organisations

    b)      Federation of Indian Export Organisations

    c)       Federation of Indian Enterprises Organisations

    d)      Foundation of Indian Enterprises Organisations

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     3. India has been declared the sixth largest economy in the world with a Gross Domestic Product (GDP) of 2.6 trillion in 2017, as per the recently released report by Indian Monetary Fund (IMF). The five economies ahead are the

    a)      United States, China, Japan, Germany and France

    b)      United States, China, Japan, France and United Kingdom

    c)       United States, China, France, Germany and United Kingdom

    d)      United States, China, Japan, Germany and United Kingdom

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

     4. The Reserve Bank of India (RBI) has recently raised the exposure limit ETCD trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to $100 million across all currency pairs involving the Indian rupee.  What is the full form of ETCD?

    a)      Exchange traded currency derivatives

    b)      Exchange traded currency derivatives

    c)       Exchange traded currency derivatives

    d)      Exchange traded currency derivatives

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     SBI Clerk Exam 2018: Approximation/Simplification Quiz

    5. With an aim to promote digital and cashless transactions, passengers will not be charged merchant discount rate (MDR) for booking railway tickets through debit cards for transactions up to –

    a)      Rs 1 lakh

    b)      Rs 1.5 lakh

    c)       Rs 5 lakh

    d)      Rs 50,000 lakh

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     6. The IFSC is an 11-digit alpha numeric code that uniquely identifies a bank branch. The term IFSC means-

    a)      Indian Forex System Code

    b)      Indian Forex Service Code

    c)       Indian Financial System Code

    d)      Indian Financial Service Code

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

     SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

    7. The Unified Payments Interface (UPI) is payment services which has been developed by-

    a)      Payment Service Providers (PSP)

    b)      National Payments Corporation of India (NPCI)

    c)       Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT)

    d)      Banks Board Bureau (BBB)

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     Salary and Allowances of SBI PO

    8. World Population Day is observed every year on-

    a)      11th June

    b)      11th July

    c)       21st June

    d)      21st July

    e)      None of these

    Ans : Option (b)

    9. Which of the following is NOT a term used in banking/finance?

    a)      BASEL

    b)      CRAR

    c)       CASA

    d)      SAR

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    Note: BIS- Bank for International Settlements, CRAR- Capital to Risk Weighted Assets Ratio, CASA- Current and Savings account

     SBI PO Exam 2018: Vocabulary Quiz from newspaper                

    10. Virdhawal Khade is associated with which of the following sports?

    a)      Cycling

    b)      Motorcycle Racing

    c)       Double Jump

    d)      Swimming

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    SBI Clerk 2018: A Chance to make a dream career      

    ·          

    How to prepare SBI Clerk Exam 2018        

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF