Jagran Josh Logo

Current Affairs Quiz : 07 March 2016

Mar 7, 2016 13:09 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like 2016 Asia Cricket Cup, Death of E-Mail inventor and World Table Tennis Team Championship among others.

1.Which one of the following countries won the 2016 Asia Cricket Cup for the record sixth time on 6 March 2016 in the final played at Mirpur, Bangladesh?
a)India
b)Pakistan
c)Bangladesh
d)Sri Lanka

2.Name the inventor of E-mail who passed away at the age of 74 on 6 March 2016.
a)Scott Aaronson
b)Mahindra Agrawal
c)David P Anderson
d)Ray Tomlinson

3.Who headed the Inquiry Commission on 2013 Muzaffarnagar riots that gave clean chit to Uttar Pradesh government in March 2016?
a)Justice V K Shukla
b)Justice Arun Tandon
c)Justice Vishnu Kumar Sahai
d)Justice Ran Vijai Singh

4.Which ministry released the four colour classification scheme for industries based on their potential pollution level in March 2016?
a)Ministry of Environment and Forest
b)Ministry of Heavy Industries
c)Ministry of Finance
d)Prime Minister’s Office

5.Which country won the men and women team championship at the World Table Tennis Team Championship held at Kuala Lumpur, Malaysia in March 2016?
a)China
b)Denmark
c)India
d)Britain

6.Olympian Yogeshwar Dutt will head a 17-member Indian wrestling team that was named for Asian Olympic Qualification tournament scheduled to be held from 18 – 20 March 2016 in
a)Doha, Qatar
b)Astana, Kazakhstan
c)Canberra, Australia
d)Kuala Lumpur, Malaysia

7.Which Indian bank was granted operating license along with three Asian banks by the Myanmar government in March 2016?
a)Bank of Baroda
b)ICICI Bank
c)State Bank of India
d)YES Bank

8.Name the renowned Dogri poetess and writer who was awarded Krutitava Smagra Samman for 2015 by Bharatiya's Bhasha Parishad, Kolkata in March 2016.
a)Nilmani Phookan
b)Mahim Bora
c)Padma Sachdev
d)Nandini Sahu

9.Which Indian football club was slapped a fine of 50 lakh rupees fine by the All India Football Federation (AIFF) for boycotting medal ceremony during the recently concluded Indian Super League (ISL)?
a)Churchill Brothers
b)Salgaocar
c)Bengaluru FC
d)FC Goa

10.Deepika Padukone won the Best Actress Award at Zee Cine Awards 2016 for her role in which film?
a)Bajirao Mastani
b)Ram-Leela
c)Piku
d)Happy New Year
Answers
1-(a)    6-(b)   
2-(d)    7-(c)   
3-(c)    8-(c)
4-(a)    9-(d)
5-(c)    10-(c)

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like 2016 Asia Cricket Cup, Death of E-Mail inventor and World Table Tennis Team Championship among others.

1.       Which one of the following countries won the 2016 Asia Cricket Cup for the record sixth time on 6 March 2016 in the final played at Mirpur, Bangladesh?

a)      India

b)      Pakistan

c)       Bangladesh

d)      Sri Lanka

 

2.       Name the inventor of E-mail who passed away at the age of 74 on 6 March 2016.

a)      Scott Aaronson

b)      Mahindra Agrawal

c)       David P Anderson

d)      Ray Tomlinson

 

3.       Who headed the Inquiry Commission on 2013 Muzaffarnagar riots that gave clean chit to Uttar Pradesh government in March 2016?

a)      Justice V K Shukla

b)      Justice Arun Tandon

c)       Justice Vishnu Kumar Sahai

d)      Justice Ran Vijai Singh

 

4.       Which ministry released the four colour classification scheme for industries based on their potential pollution level in March 2016?

a)      Ministry of Environment and Forest

b)      Ministry of Heavy Industries

c)       Ministry of Finance

d)      Prime Minister’s Office

 

5.       Which country won the men and women team championship at the World Table Tennis Team Championship held at Kuala Lumpur, Malaysia in March 2016?

a)      China

b)      Denmark

c)       India

d)      Britain

 

6.       Olympian Yogeshwar Dutt will head a 17-member Indian wrestling team that was named for Asian Olympic Qualification tournament scheduled to be held from 18 – 20 March 2016 in

a)      Doha, Qatar

b)      Astana, Kazakhstan

c)       Canberra, Australia

d)      Kuala Lumpur, Malaysia

 

7.       Which Indian bank was granted operating license along with three Asian banks by the Myanmar government in March 2016?

a)      Bank of Baroda

b)      ICICI Bank

c)       State Bank of India

d)      YES Bank

 

8.       Name the renowned Dogri poetess and writer who was awarded Krutitava Smagra Samman for 2015 by Bharatiya's Bhasha Parishad, Kolkata in March 2016.

a)      Nilmani Phookan

b)      Mahim Bora

c)       Padma Sachdev

d)      Nandini Sahu

 

9.       Which Indian football club was slapped a fine of 50 lakh rupees fine by the All India Football Federation (AIFF) for boycotting medal ceremony during the recently concluded Indian Super League (ISL)?

a)      Churchill Brothers

b)      Salgaocar

c)       Bengaluru FC

d)      FC Goa

 

10.   Deepika Padukone won the Best Actress Award at Zee Cine Awards 2016 for her role in which film?

a)      Bajirao Mastani

b)      Ram-Leela

c)       Piku

d)      Happy New Year

Answers

1-(a)    6-(b)   

2-(d)    7-(c)    

3-(c)     8-(c)

4-(a)    9-(d)

5-(c)     10-(c)

Is this article important for exams ? Yes80 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , quize , Daily quize

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

Newsletter Signup
Follow us on
This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK