1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 21 October 2015

Oct 21, 2015 17:17 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like retirement of Virender Sehwag, US-Russia MoU, Paul H Appleby Award and Payment of Bonus Act among others.

 

1. Indian cricketer Virender Shewag on 20 October 2015 retired from all forms of international cricket and Indian Premier League (IPL) to play in 2016 Masters Champions League T20 tournament. The tournament will be played in
a) Dubai
b) Melbourne
c) Lords
d) Wankhede

2. Russia and United States on 20 October 2015 inked a Memorandum of Mutual Understanding on preventing incidents and providing for aviation flights during operations in
a) Iraq
b) Palestine
c) Syria
d) Lebanon

3. Tyre manufacturing giant MRF Limited on 20 October 2015 named a South African cricketer as its brand ambassador. Name him.
a) Hashim Amla
b) AB de Villiers
c) Dale Steyn
d) Faf du Plessis

4. Name the noted criminologist who was in fourth week of October 2015 conferred with the prestigious Paul H Appleby Award given by the Indian Institute of Public Administration (IIPA).
a) Svetlana Alexievich
b) IV Sasi
c) Zenia Bhumgara
d) K Chockalingam

5. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi on 21 October 2015 approved amendment to the Payment of Bonus Act, 1965 hiking the bonus of industrial workers to
a) 6000 rupees per month
b) 10000 rupees per month
c) 7000 rupees per month
d) 9000 rupees per month

6. Who was appointed by the President of India as the acting Chief Justice for the Gauhati High Court on 19 October 2015?
a) Justice Karanam Sreedhar Rao
b) Justice Tinlianthang Vaiphei
c) Arup Kumar Goswami
d) Ujjal Bhuyan

7. The Ministry of Information and Broadcasting on 19 October 2015 reconstituted the Central Press Accreditation Committee (CPAC). In this context, consider the following statements:
I. The Central Press Accreditation Committee issues Press Information Bureau (PIB) cards to journalists.
II. PIB director general Frank Noronha is the ex-officio chairman of the committee.
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

8. Who was appointed as the Chief Financial Officer (CFO) of e-commerce firm Snapdeal on 20 October 2015?
a) Aakash Moondhra
b) Anup Vikal
c) Amit Choudhary
d) Vivek Patankar

9. Global Iodine Deficiency Disorders (IDD) Prevention Day was observed on which date?
a) 20 October 2015
b) 21 October 2015
c) 19 October 2015
d) 18 October 2015

10. The Union Cabinet of India on 21 October 2015 approved an agreement on maritime transports with which country?
a) Brazil
b) China
c) Indonesia
d) Egypt

11. The Union Cabinet of India on 21 October 2015 approved a Mutual Legal Assistance Treaty in Criminal Matters with which country?
a) Maldives
b) China
c) Indonesia
d) Egypt

12. UN released The World's Women 2015: Trends and Statistics report on 20 October 2015 covering eight critical areas as identified by the Beijing Declaration of 1995. Identify which is not one of them.
a) Population and Families
b) Power and Decision-making
c) Financial Inclusion
d) Violence against Women

13. Identify the author who wrote the book Dreaming Big: My Journey to Connect India that was launched on 19 October 2015
a) Jairam Ramesh
b) Maithili Rao
c) Janam Mukherjee
d) Sam Pitroda

14. Identify the UN body that released The World's Women 2015: Trends and Statistics report on 20 October 2015.
a) UN Women
b) Department of Economic and Social Affairs
c) World Health Organisation
d) None of them

15. In which city the Global Maternal Newborn Health Conference was held between 18 October and 21 October 2015?
a) Mexico City
b) New Delhi
c) Washington DC
d) London

Answers
1-(a)    6-(b)    11-(a)
2-(c)    7-(c)    12-(c)
3-(b)    8-(b)    13-(d)
4-(d)    9-(b)    14-(b)
5-(c)    10-(d)    15-(a)

 

 

Is this article important for exams ? Yes46 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK