1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 23 February 2016

Feb 23, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like Road to Resilience initiative, Agreement on Cessation of Hostilities in Syria and Knighthood conferred on Indian-origin art lover and playwright among others.

1.    India's Kumaravel Prem Kumar on 22 February 2016 bagged silver in long jump at the 7th Asian Indoor Athletics Championships held in
a)    Ranchi, India
b)    Seoul, South Korea
c)    Jakarta, Indonesia
d)    Doha, Qatar

2.    The Road to Resilience is an initiative of which organisation under which a team undertook a bus trip along the entire Indian coastline from 10 January 2016 to 15 February 2016?
a)    International Monetary Fund
b)    World Bank
c)    UN Environmental Programme
d)    Ministry of Environment & Forest, India

3.    Name the mobile app that was launched by Tourism Ministry on 22 February 2016 to facilitate public to communicate their complaints about any unclean area and garbage piles in and around tourist destinations.
a)    Swachh Tourism
b)    Swachh Vichar
c)    Swachh Paryatan
d)    Swachh Pramaan

4.    Name the tropical cyclone that lashed Fiji with winds up to 330 kilometers per hour on 20 February 2016.
a)    Helen
b)    Winston
c)    Komen
d)    Pam

5.    Name the state that in 2015 saved 21 million units of energy in domestic sector by using over over 57 lakh LED bulbs in four districts.
a)    Andhra Pradesh
b)    Tamil Nadu
c)    Gujarat
d)    Bihar

6.    Which state on 22 February 2016 announced that no fee would be charged from Scheduled Castes (SC) students in Government colleges from next academic session?
a)    Chhattisgarh
b)    Madhya Pradesh
c)    Punjab
d)    Bihar

7.    According to the announcement made by the United States and Russia in February 2016, the Agreement on Cessation of Hostilities in Syria will come into effect from
a)    24 February 2016
b)    27 February 2016
c)    29 February 2016
d)    1 March 2016

8.    E-Governance Vision 2020 that was in news on 23 February 2016 is the document of which constitutional body of India?
a)    Comptroller and Auditor General of India
b)    Election Commission of India
c)    Supreme Court of India
d)    Law Commission of India

9.    Name the Indian-origin art lover and playwright who on 22 February 2016 was conferred Knighthood by the French government for his lifelong devotion to the promotion of arts.
a)    Ismail Mahomed
b)    Mohammed Ismail
c)    Rajesh Gautam
d)    Vivian Matthews

10.    Who on 22 February 2016 was appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of Metropolitan Stock Exchange of India Limited?
a)    Bhushan Malhotra
b)    Udai Kumar
c)    Thomas Mathew T
d)    Ashima Goyal

11.    Which football club on 21 February 2016 won the 2016 Sait Nagjee Trophy?
a)    1860 München II
b)    Volyn Lutsk
c)    FC Dnipro
d)    Watford Reserves

12.    Identify the noted singer from Odisha who passed away on 19 February 2016 in New Delhi.
a)    Vishveshwar Mohapatra
b)    Shymamani Devi
c)    Raghunath Panigrahi
d)    Bhubaneswari Mishra

13.   Name the organisation which on 19 February 2016 stated that bees can help boost food security of two billion small farmers at no cost.
a)    American Farm Bureau Federation
b)    United Nations Food and Agriculture Organization
c)    National Farmers Union
d)    Institute of Food and Agricultural Sciences

14.    Who was appointed as the Chief Justice of Orissa (Odisha) High Court on 22 February 2016?
a)    Justice Vineet Saran
b)    Justice D.H. WAGHELA
c)    Justice Amitava Roy
d)    Justice Adarsh Kumar Goel

15.   Identify the Indian-origin Sikh officer, who in the third week of February 2016 was appointed as Kuala Lumpur's commissioner of police.
a)    Satpal Singh
b)    Amar Singh  
c)    Sukhdev Singh
d)    None of these

Answers
1-(d)    6-(b)    11-(c)
2-(b)    7-(b)    12-(b)
3-(c)    8-(b)    13-(d)
4-(b)    9-(a)    14-(a)
5-(a)    10-(b)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes26 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK