1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 23 November 2015

Nov 23, 2015 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like ASEAN Summit, Hockey World League and Blue Revolution among others.

1. First meeting of the Indo-European Water Forum from 23 November to 24 November 2015 will be held at
a) Prague
b) Bonn
c) New Delhi
d) Dehradun

2. What is the theme of the 27th ASEAN Summit held under Malaysia's Chairmanship in Kuala Lumpur on 21 November 2015?
a) Our People, Our Vision
b) Building Inclusive Regional Economic Community
c) Our People, Our Community, Our Vision
d) ASEAN Community and Sustainable Development Goals

3. Which of the following countries on 22 November 2015 won the Men’s Junior Asia hockey cup?
a) India
b) Pakistan
c) Japan
d) Korea

4. Who of the following on 22 November 2015 won the season-ending ATP World Tour finals played in London?
a) Roger Federer
b) Novak Djokovic
c) Rafael Nadal
d) Andy Murray

5. The world famous Sonepur Cattle fair began on 23 November 2015 at Harihar Kshetra on the confluence of rivers Ganga and Gandak in Saran district of which state?
a) Bihar
b) Uttar Pradesh
c) Uttarakhand
d) West Bengal

6. Name the person who on 20 November 2015 was appointed as Chief Executive Officer (CEO) of Direct-to-Home (DTH) service provider Dish TV.
a) Zarin Daruwala
b) V Sivaramakrishnan
c) Arun Kumar Kapoor
d) RC Venkateish

7. Second World Congress on Disaster Management (WCDM) concluded on 22 November 2015 in
a) Bangalore, Karnataka
b) Hyderbad, Telangana
c) Dehradun, Uttarakhand
d) Visakhapatnam, Andhra Pradesh

8. Which public sector undertaking in the third week of November 2015 was named as the official partner of the Hockey World League (HWL) which is scheduled to be held in Raipur?
a) Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)
b) Indian Oil Corporation
c) National Thermal Power Corporation (NTPC)
d) Coal India Limited (CIL)

9. What is the proposed outlay on the Blue Revolution proposed by the Union Ministry of Agriculture and Farmer Welfare?
a) 4000 crore rupees
b) 5000 crore rupees
c) 3000 crore rupees
d) 2500 crore rupees

10. Name the Indian cueist who won the 15th World title by winning the IBSF World Snooker Championship on 21 November 2015 in Hurghada, Egypt.
a) Geet Sethi
b) Amee Kamani
c) Ashok Shandilya
d) Pankaj Advani

11. Who won the Women World Snooker Championship on 21 November 2015 in Hurghada, Egypt?
a) Amee Kamani (India)
b) Anastasia Nechaeva (Russia)
c) Wendy Jans (Belgium)
d) Phisir Chandsri (Thailand)

12. 8th Men’s Junior Asia hockey cup was held from 14 to 22 November 2015 at the Wisma Belia Hockey Stadium in
a) Pakistan
b) Oman
c) Bangladesh
d) Malaysia

13. Where was the Mahatma Gandhi International Centre (MGIC) inaugurated on 22 November 2015?
a) Gandhinagar, India
b) Matale, Sri Lanka
c) Kuala Lumpur, Malaysia
d) Singapore

14. Railway Minister Suresh Prabhu on 22 November 2015 flagged off Sushashan express. The train will run between
a) Balrampur to Gwalior
b) New Delhi to Gwalior
c) Silchar to Guwahati
d) Jaipur to Agra

15. What is the package announced for the decongestion and development of Delhi by Union Urban Development Minister M.Venkaiah Naidu on 22 November 2015?
a) 2550 crore rupees
b) 3250 crore rupees
c) 4500 crore rupees
d) 2200 crore rupees

Answers

1-(c)    6-(c)    11-(c)
2-(c)    7-(d)    12-(d)
3-(a)    8-(c)    13-(b)
4-(b)    9-(c)    14-(a)
5-(a)    10-(d)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes19 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz ,

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK