1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 24 February 2016

Feb 24, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like International Film Festival of Prayag, Mass Rapid Transit System and Computerised Fair Price Shop (FPS) Automation system among others.

1.  
 Who on 24 February 2016 was sworn-in as the Chief Justice of the Meghalaya High Court?
a)    Justice Uma Nath Singh
b)    Justice Dinesh Maheshwari
c)    Justice Sudip Ranjan Singh
d)    Justice Virendra Singh

2.    Name the veteran scriptwriter who will be honoured with the Lifetime Achievement Award at the International Film Festival of Prayag, which will be held from 26 February to 28 February 2016 in Allahabad.
a)    Utpalendu Chakrabarty
b)    Gulzar
c)    Sagar Sarhadi
d)    Nasir Hussain

3.    Reserve Bank of India (RBI) on 23 February 2016 extended the 2 billion US dollars Currency Swap Arrangement with SAARC nations till
a)    14 July 2016
b)    14 November 2016
c)    14 October 2017
d)    15 August 2018

4.    Name the state that on 23 February 2016 launched a pilot project on Computerised Fair Price Shop (FPS) Automation system to monitor the distribution of essential commodities under the Public Distribution System (PDS).
a)    Andhra Pradesh
b)    Bihar
c)    Odisha
d)    Uttar Pradesh

5.    Identify the former Chief Justice of India who was selected as the Chairperson of National Human Rights Commission (NHRC) on 23 February 2016.
a)    HL Dattu
b)    Cyriac Joseph
c)    D Murugesan
d)    S Rajendra Babu

6.    Name the city that was ranked best in the 18th Mercer annual Quality of Living survey that was released on 23 February 2016.
a)    Copenhagen, Denmark
b)    Vienna, Austria
c)    Amsterdam, Netherlands
d)    Oslo, Norway

7.    The Assam Cabinet on 23 February 2016 approved the detailed project report for a Mass Rapid Transit System (MRTS) for which city?
a)    Jorhat
b)    Dispur
c)    Karimganj
d)    Guwahati

8.  
 Name the country who’s Parliament on 23 February 2016 became the world’s first to run fully on solar power?
a)    China
b)    Pakistan
c)    Canada
d)    Japan

9.    The Union Government on 21 February 2016 set up a five-member committee to examine the quota demand for the Jat community in government jobs. Who was made the head of this committee?
a)    Mahesh Sharma
b)    Sanjeev Balyan
c)    Venkaiah Naidu
d)    Rajnath Singh

10.    VVPAT (Voter Verified Paper Audit Trail), a method of providing feedback to voters using a ballot less voting system, was in news in February 2016. Where was the VVPAT first used in India?
a)    Noksen Assembly seat, Nagaland
b)    Khamdong Singtam Assembly seat, Sikkim
c)    Nowgong Assembly seat, Assam
d)    Janjgir-Champa Assembly seat, Chhattisgarh

11.    Identify the Italian woman tennis player who won the Rio Open title on 21 February 2016.
a)    Annalisa Bona
b)    Lea Pericoli
c)    Maria Elena Camerin
d)    Francesca Schiavone

12.    Where was the exhibition on the Coin and Currency of India inaugurated on 22 February 2016?
a)    Hyderabad
b)    Mumbai
c)    New Delhi
d)    Kolkata

13.    
Which state became the sixth state to sign MoU with Union Government for power scheme UDAY on 22 February 2016?
a)    Andhra Pradesh
b)    Rajasthan
c)    Uttar Pradesh
d)    Bihar

14.    Union Minister for Science and Technology and Earth Sciences Dr. Harsh Vardhan released Seismic microzonation reports for which two cities on 22 February 2016?
a)    Delhi and Dehradun
b)    Delhi and Kolkata
c)    Kolkata and Chennai
d)    Delhi and Chennai

15.    Name the naval exercise between India, Brazil and South Africa which kicked off on 19 February 2016 in Goa.
a)    Exercise IBSAMAR
b)    Exercise Malabar
c)    Varuna naval exercise
d)    Indra naval exercise

Answers
1-(b)    6-(b)    11-(d)
2-(c)    7-(d)    12-(c)
3-(b)    8-(b)    13-(d)
4-(c)    9-(c)    14-(b)
5-(a)    10-(a)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes21 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK