GK Questions and Answers on the Geography of Europe

Europe is the second smallest continent in the world. It is bordered on the north by the Arctic Ocean, on the west by the Atlantic Ocean, and on the south (west to east) by the Mediterranean Sea, the Black Sea, the Kuma-Manych Depression, and the Caspian Sea. In this article we are giving 10 GK Questions and Answers on the Geography of Europe with an explanation for self-assessment which will be helpful for the competitive exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.
Created On: Jul 11, 2019 12:58 IST
Modified On: Jul 11, 2019 17:21 IST
GK Questions and Answers on the Geography of Europe
GK Questions and Answers on the Geography of Europe

Europe is spread over an area of 4 million square miles or 10 million square km within the conventional borders assigned to it. Europe has considerable and long-exploited resources base of soil, forest, sea and minerals mainly coal. It also supports high densities of population, concentrated in urban-industrial regions. In 1957, the European Economic Community is established and the European Union in 1993 which has enhanced economic cooperation between many of the continent countries.

1. Europe is a located entirely in which of the following Hemisphere?

A. Northern Hemisphere

B. Southern Hemisphere

C. Southern and Eastern Hemisphere

D. Northern and Western Hemisphere

Ans: A

Explanation: Europe is a continent located entirely in the Northern Hemisphere. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following group of countries together called 'Scandinavia'?

A. Spain and Portugal

B. Norway, Sweden, Iceland and Denmark

C. Yugoslavia, Greece, Romania and Albania

D. Lithuania, Latvia and Estonia

Ans: B

Explanation: Norway, Sweden, Iceland and Denmark are together called ‘Scandinavia’. Hence, B is the correct option.

3. Which of the following separated Europe from Asia?

A. Caspian Sea and Atlantic Ocean

B. Caspian Sea and Mediterranean Sea

C. Caspian Sea and Ural mountains

D. Atlantic Ocean and Mediterranean Sea

Ans: C

Explanation: Europe is separated from Asia by Caspian Sea and Ural mountains. Hence, C is the correct option.

GK Questions and Answers on the Geography of Asia

4. Which of the following group of countries together called 'Iberia'?

A. Spain and Portugal

B. Norway, Sweden, Iceland and Denmark

C. Yugoslavia, Greece, Romania and Albania

D. Lithuania, Latvia and Estonia

Ans: A

Explanation: Spain and Portugal are together called Iberia. Hence, A is the correct option.

5. Which of the following group of countries together called 'Balkan States'?

A. Spain and Portugal

B. Norway, Sweden, Iceland and Denmark

C. Yugoslavia, Greece, Romania and Albania

D. Lithuania, Latvia and Estonia

Ans: C

Explanation: Yugoslavia, Greece, Romania and Albania, situated on the coast of Black Sea and Mediterranean Sea are called ‘Balkan states’. Hence, C is the correct option.

6. Which of the following group of countries together called 'Baltic States'?

A. England and Ireland

B. Norway, Sweden, Iceland and Denmark

C. Yugoslavia, Greece, Romania and Albania

D. Lithuania, Latvia and Estonia

Ans: D

Explanation: Lithuania, Latvia and Estonia are together called ‘Baltic states’. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the Geography of Antarctica

7. Which of the following is the highest peak of Europe?

A. Mt. Elbrus

B. Mt. Chimborazo

C. Mt. Mauna Kea

D. Mt. Etna

Ans: A

Explanation: Mount Elbrus is the highest mountain in Europe, and the tenth most prominent peak in the world. A dormant volcano, Elbrus is in the Caucasus Mountains in Southern Russia, near the border with Georgia and Abkhazia. Hence, A is the correct option.

8. Which of the following is the longest river in Europe?

A. Rhone River

B. Shannon River

C. Tagus River

D. Volga River

Ans: D

Explanation: The Volga is the longest river in the Europe, which has been connected with Don River and hence forms a waterway for the vessels from the Black Sea into the interior parts of the continent. Hence, D is the correct option.

9. Which of the following is the second longest river of Europe passes through five capital cities of Europe?

A. Rhine River

B. Shannon River

C. Danube River

D. Volga River

Ans: C

Explanation: Danube is the second longest river of Europe passes through five capital cities of Europe, namely- Bucharest (Romania), Bratislava (Slovenia), Belgrade (Yugoslavia), Budapest (Hungary), and Vienna (Austria). Hence, C is the correct option.

10. Which of the following is the longest rail route in the world?

A. Northern Trans-continental Railway

B. Orient- Express Railway

C. Trans Caucasian Railway

D. Trans-Siberian Rail Route

Ans: D

Explanation: Trans-Siberian Rail Route is the longest rail route in the world. It connects St. Petersburg in the west and Vladivostok in the east. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the Geography of South America

Related Categories