Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXV

10-OCT-2016 16:51

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History Set XXV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.


    1. Find out the correct statement related to the Jainism & Buddhism:

    A. Both Jainism and Buddhism originally derived their ideas from the Upanishads and both had a common background of Aryan culture.

    B. Both of them were products of the prevailing pessimistic spirit of the time.

    C. Only A

    D. Both A & B

    Ans: D

    2. Who was the founder of Sunga Dynasty?

    A. Pushyamitra Sunga

    B. Agnimitra

    C. Vasumitra

    D. Devabhuti

    Ans: A

    3. Select the correct pair of term related to the land during Maurya Empire:

    A. Mula-Vapa – Plantation of Fruits

    B. Kedara- Cultivated land

    C. Drova  Vanakarmanth – Forest Factories

    D. Vata- Plantation of Sugarcane

    Ans: C

    Important Facts of Ancient India: Science & Technology

    4. Who among the following headed the lowest administrative unit  of village during Maurya Empire?

    A. Kumara

    B. Gramani

    C. Yuktas

    D. Sthanikas

    Ans: B

    5. Which statement is correct about the Cultural contributions of Sungas?

    A. Art, education, philosophy, and other learning flowered during this period. Most notably, Patanjali’s Yoga Sutras and Mahabhasya were composed in this period.

    B. There were three grades of feudatories – the ‘Raja’, the ‘Mahabhoja’ and the ‘Maharathi or ‘Senapati”.

    C. Among artisans, gandhikas or perfumers are mentioned as donors in small memorial tablet set up by them. At later stage, the term gandhika became so general to connote

    all kinds of shopkeepers. (Modern title Gandhi is derived from it).

    D. None of the above

    Ans: A

    6. Consider the following statement (s) is/are related to the Kanishka’s reign

    I. It was during Kanishka’s reign that Buddhism was divided into Mahayana and Hinayana.

    II. He was the founder of the Shaka Era of A.D. 78.

    III. He had invaded Patliputra and had taken the Buddhist monk Asvaghosa to Purushpura.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. I, II & III

    Ans: D

    Summary of Ancient Indian Dynasties and their contributions

    7. Find out the correct chronology of Gupta Ruler:

    1. Samudragupta

    2. Kumargupta I

    3. Chandragupta  II

    4. Skandgupta

    Code:

    A. 1, 2, 3,4

    B. 4, 3, 2, 1

    C. 2, 1, 4, 3

    D. 1, 3, 2, 4

    Ans: D

    8. Select the correct statement(s) regarding the Chola Administration

    I. The Chola Empire was divided into three major administrative units called Central Government, Provincial government and local government.

    II. The Chola Empire was the best example of Oligarchy.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    9. Critically analyse the statement (s) regarding the impact of Central Asian Contacts (During Shaka-Kushan age)

    I. The Shakas and the Kushanas propagated the idea of the divine origin of kingship. The Kushan kings were called sons of god.

    II. The Kushans introduced the satrap system of government in India. The whole empire was divided into several satrapies and each satrapy was governed by a satrap.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    10. The Mathura school of Art developed in the early centuries of Christian era and its products are made of______________.

    A. Sandstone

    B. Marble

    C. Red sandstone

    D. All of the above

    Ans: C

    “History of Ancient India”: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK